12 yılda 10 bin belgesel toplandı

Safranbolu'da 12 yıldır "Kültürel Miras ve Korumacılık" temasıyla düzenlenen "Altın Safran Belgesel Film Festivali" sayesinde 10 bin belgesel film ve yaklaşık 50 bin fotoğraf arşivi oluştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARABÜK - Dünya miras listesinde yer alan Safranbolu'da, 12 yıldır "Kültürel Miras ve Korumacılık" temasıyla düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali sayesinde 10 bin belgesel film ve yaklaşık 50 bin fotoğraf arşivi oluştu.

Safranbolu Belediye ve Festival Komitesi Başkanı Necdet Aksoy yaptığı açıklamada, Altın Safran Belgesel Film Festivali ile özelde Safranbolu genelde Türkiye'de bulunan kültürel değerlerin geleceğe miras olarak taşınması konusunda gerekli duyarlılığı sürdürmeyi amaçladıklarını söyledi. "Kültürel Miras ve Korumacılık' ana teması ve her yıl değişik alanlardan belirlenen yan konularıyla 12 yıldır yapılan festival sayesinde, 10 bin belgesel film ve 50 bini aşkın fotoğraf arşivine sahip olduklarını belirten Aksoy, "Belgesel film ve fotoğraf arşivi sayesinde ülkemizin soyut ve somut mirası yaşatılmış ve gelecek kuşaklara aktarılmış olacak"dedi.

Oluşan arşivin Suha Arın Kültür ve Sanat Merkezi'nde korunduğunu, bazı personelin de belgesel arşivi konusunda eğitim aldığını anlatan Aksoy, "İlerleyen yıllarda kaybolmaya yüz tutmuş miraslarımız bu arşiv sayesinde gündeme gelecek ve yaşatılacak. Arşivimiz halkımıza açık olacaktır"diye konuştu. Safranbolu Belediyesi önderliğinde, 12 yıldır düzenlenen Safranbolu Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalinde, profesyonel ve amatör olmak üzere iki kategoride belgesel film, renkli ve siyah beyaz kategorisinde ise fotoğraf yarışması düzenleniyor.

Konularında akademik kariyere sahip jüri üyeleri tarafından seçilen ve derecelendirilen, Türkiye'nin dört bir tarafından yarışmak için festival komitesine gönderilen somut ve soyut mirasların işlendiği 10 bin belgesel film ve yaklaşık 50 bin fotoğraf arşivi, Suha Arın Kültür ve Sanat Merkezi'nde korunuyor.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir