13. İslam Zirvesi başladı
Türkiye'nin ev sahipliğinde, İslam İşbirliği Teşkilatı 13. İslam Zirvesi İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.
"Adalet ve Barış için Birlik ve Dayanışma" temasıyla düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 13. Zirvesi, ilk kez bu derece yoğun katılımla İstanbul'da gerçekleştiriliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen zirveye, Azerbaycan, Bahreyn, Brunei, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Filistin, Gambiya, Gine, İran, Katar, Kazakistan, Kuveyt, Libya, Pakistan, Senegal, Suudi Arabistan, Yemen, KKTC, Kosova, Belarus ve Bosna Hersek devlet başkanları, Lübnan, Kamerun, Malezya, Nijer, Somali ve Ürdün hükümet başkanları katılıyor.
Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Endonezya, Gabon, Özbekistan, Umman, Uganda, Sierra Leone, Bangladeş, Cibuti, Fas, Gine Bissau, Kırgız Cumhuriyeti, Komorlar, Maldivler, Mali, Mısır, Moritanya, Mozambik, Nijerya, Sudan, Surinam, Tacikistan, Togo, Tunus, Türkmenistan, Arnavutluk, Benin, Çad, Irak, Rusya Federasyonu, Tayland'dan cumhurbaşkanı yardımcısı, bakan ve temsilci düzeyinde katılım oldu.
Bosna-Hersek, KKTC, Rusya Federasyonu ve Tayland'ın gözlemci ülke olarak yer aldığı zirvede; Kosova, Belarus ile Kırım Tatarları ve Suriye muhalefeti de özel davetliler arasında bulunuyor.
Bazı liderler geleneksel kıyafetlerle katıldı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveye katılan liderleri, kongre merkezinin dışında oluşturulan ve katılımcı ülkelerin bayraklarının yer aldığı platformda karşıladı.
Erdoğan, liderlerle tek tek tokalaşarak kısa süre sohbet etti. Erdoğan ile Aliyev'in kucaklaşarak selamlaşması dikkati çekti. Yaklaşık 1,5 saat süren karşılamanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve konuklar aile fotoğrafı çektirdi.
Bu arada Erdoğan, koyu renk takım elbise, beyaz gömlek üzerine bordo renkli kravat kullanırken, bazı ülkelerin temsilcilerinin zirveye geleneksel kıyafetleriyle katıldığı görüldü. Erdoğan ile zirveye katılan liderler yakalarına İİT 13. Zirvesi rozeti taktı.
Açılış oturumunda, Türkiye'nin İslam Zirvesi'nin dönem başkanlığını yürüteceği büronun seçimi yapılacak. Burada, İslam Zirvesi'nin dönem başkanlığının Türkiye'ye devri gerçekleşirken, Filistin ve Burkina Faso üye ülke, raportör olarak da Mısır yer alacak.
'Terör örgütleri asla dinin temsilcisi olamaz'
Cumhurbaşkanı Erdoğan Zirve'nin açılış konuşmasını gerçekleştiriyor. Erdoğan, terör örgütlerinin dini kullandıklarını ima ederek, "Sözüm ona İslam adına, Müslümanlık adına her gün mazlumlara saldıran, onların canlarına kasteden, mallarını yağmalayan terör örgütleri asla bu mukaddes dinin temsilcisi olamaz. Çünkü bizim dinimiz barış dinidir, sulh dinidir." dedi.
Erdoğan'ın konuşmasından notlar...
- Zirve toplantımızın temasını oluşturan 'adalet' ve 'barış' kavramlarının içini doldurmakta, bunları müşahhas hale getirmekte acele etmeliyiz. Çünkü dünyanın dört bir yanından mağdurların, mazlumların çığlıkları yükseliyor. Maktullerin yürek parçalayan görüntüleri geliyor. Maalesef bu çığlıkların ve görüntülerin kahir ekseriyeti Müslümanlara aittir. İslam dünyası şu an yüzünü İstanbul'a, bu zirveye dönerek, buradan çıkacak güzel haberlere kulak açtığını, kulak verdiğini görüyorum, buna inanıyorum.
- İslam ülkeleri içinde yaşanan terör olaylarına ve benzeri krizlere karşı, başka güçlerin müdahil olmasını beklemek yerine teröre karşı İslam ittifakı girişimi aracılığıyla çözümü kendimiz üretmeliyiz. Niçin biz Müslümanlar olarak aramızdaki bu tür ihtilaflarda, bu tür terör eylemlerinde başkalarından yardım bekliyoruz? Biz bunu kendimiz çözmeliyiz. Bunlara biz kendimiz müdahale etmeliyiz. Biz etmiyoruz, başkaları müdahale ediyor. Onlar müdahale ederken oralardaki petrol için müdahale ediyorlar, aramızdaki huzuru sağlamak için değil.