”15. madde modern bir anayasada bulunmamalı”

TBMM Başkanı Toptan, geçici 15. maddenin kaldırılmasına yönelik yapılan tartışmalarla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, geçici 15. maddenin kaldırılmasına yönelik yapılan tartışmalarla ilgili olarak "15. maddenin konulması da korunması da yanlış. Elbette modern Türkiye'nin Anayasasında böyle bir hüküm bulunmamalıdır" dedi.

Köksal Toptan, TBMM'de gazetecilerin, TCK ve bazı kanunlarda değişiklik ön gören yasa kapsamında "asker kişilerin yargılanması" konusundaki düzenlemeyle ilgili sorularını yanıtladı.

Toptan, söz konusu düzenlemeyi getiren önergenin görüşülmesinden bir süre önce gruplarla bu konunun paylaşıldığını, ancak ne kadar ayrıntı konuşulduğunu ve tartışıldığını bilmediğini ifade etti.

Genelkurmay Başkanlığına bu konuda bilgi verilip verilmediğine ilişkin soruyu, Toptan, "Genelde bu konularda, daha önce bizim yaptığımız uygulamada, yasa yapımında Genelkurmaydan bir arkadaşımız bulunuyordu. Sayın Adalet Bakanı'nın yaptığı açıklamalardan da hareketle 'muhtemelen görüşmeler yapılmıştır' dedim. Yoksa bir görüşme yapılıp yapılmadığını ben bilemem" diye yanıtladı.

Köksal Toptan, "Söz konusu düzenlemede Anayasa'ya aykırılık var mı?' sorusu üzerine şunları söyledi:

"Anayasaya aykırılık varsa bunun yolu bellidir. Aldığımız kararlar, yaptığımız yasalar Anayasal denetime tabi. Anayasa Mahkemesine gider, bu konu orada çözülür. Ancak burada hatırlatma yapmak istiyorum. Geçen yıl eylül ayında yaptığımız çağrı, bir kez daha önem kazanıyor. Anayasa yapma konusunda, bazı kanunlarla ilgili bir uzlaşma komisyonu kuralım demiştim. Bu uzlaşma komisyonunu kurabilseydik, bütün bunlar orada tartışılırdı ve bugün yaşadığımız tartışmalardan, öyle ümit ediyorum ki kurtulmuş olurduk. Ama onu yapamadık."

Toptan, "bu düzenlemeye ihtiyaç var mıydı?" sorusuna, "Yapılan bir düzenlemeyle ilgili, 'ihtiyaç var mıydı yok muydu' tartışmasının bir anlamı yok" karşılığını verdi.

Yapılan düzenlemelerle ilgili eleştirilere saygı duyulması gerektiğini ifade eden Toptan, eleştirilerin, demokrasinin sağlıklı işlemesi bakımından yararlı olduğunu düşünmek gerektiğini bildirdi. Toptan, "Bardağın hep boş tarafına bakmayalım, dolu tarafına da bakalım. Bu tartışmaları yapabiliyorsak iyi yolda ilerliyoruz demektir. Kırıcı olmamak lazım. Birbirimizin yüzüne bakamayacak sözler etmememiz lazım. Bunun dışında siyasi tartışmaları, olgunluğa giden demokratik süreçte normal karşılamak lazım" dedi.

Konunun Milli Güvenlik Kuruluna nasıl yansıyacağına ilişkin soru üzerine Toptan, kurumlar arasında temel anlamda aykırılık söz konusu olmadığını söyledi. Toptan, Türkiye'de bütün kurumların; siyaset, parlamento, Hükümet, Genelkurmay Başkanlığı, sivil toplum kuruluşlarının demokrasinin yanında ve darbenin karşısında olduğunu belirterek, "Olayın özünde, böyle bir yaklaşımda mutabakat olduğuna göre diğer tartışmaları büyütmemek lazım" diye konuştu.

Toptan, söz konusu düzenlemenin, Albay Dursun Çiçek için yapılmış olabileceğine yönelik soruya da "Hukukun temel ilkelerinden biri, kişiler için özel yasalar çıkarılamamasıdır. Kamunun menfaatini gözeten genel düzenlemeler yapılır. Elbette birilerini etkileyecek bu düzenleme. Ama sadece bir kişiyi etkilesin diye yasa çıkarılması düşünülemez" yanıtını verdi.

Geçici 15. madde

Köksal Toptan, geçici 15. maddenin kaldırılmasına yönelik yapılan tartışmalarla ilgili soru üzerine, "15. maddenin konulması da korunması da yanlış. Elbette modern Türkiye'nin Anayasasında böyle bir hüküm bulunmamalıdır. Oradan çıkarılım da ondan sonra bir takım insanları yargılayalım anlamında değil. Ama Türkiye'ye öyle bir anayasa maddesi yakışmıyor. Salt o nedenle çıkarmakta yarar var" dedi.