16. AGİT Bakanlar toplantısı Helsinki'de

Türkiye, toplantıya Bakan Babacan başkanlığındaki heyetle katılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 16. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Bakanlar Konseyi Toplantısı 4-5 Aralık'ta Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de yapılacak. Toplantıya Türkiye, Dışişleri Bakanı Ali Babacan başkanlığında bir heyetle katılacak.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, AGİT Bakanlar Konseyi toplantılarının, devlet ve hükümet başkanları zirvelerinin yapılmadığı yıllarda düzenlendiğine işaret edilerek, bu açıdan, anılan toplantıların, örgütün bir sonraki yıl yapacağı çalışmalara yön veren kararların alındığı ve görevlendirmelerin yapıldığı başlıca etkinlik olduğu belirtildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Temelleri Soğuk Savaş döneminde atılmış olan AGİT, başlangıçta iki blok arasındaki gerginliğin yumuşatılmasına yönelik siyasi ve askeri bir dizi önlem geliştirilmesine hizmet etmiştir. Günümüzde ise asimetrik tehditler dahil güncel güvenlik gereksinimlerinin bir yansıması olarak, siyasi-askeri, ekonomi-çevre ve insani boyut alanlarında çeşitli ve kapsamlı faaliyetler sürdürmektedir. Helsinki Bakanlar Konseyinde kabul edilmesi öngörülen çok sayıda belge ve karar da AGİT'in bahse konu kapsamlı çalışmalarının bir yansımasını teşkil edecektir. AGİT'in özellikle terörizmle mücadele, çevre, enerji ve nakil hatlarının güvenliği, insan kaçakçılığı ile 'hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele' yönünde sürdürmekte olduğu çalışmalar, ülkemizin barış ve istikrara yönelik öncelikleri açısından da önem arz etmektedir.

AGİT ayrıca, komşu coğrafyamızda Abhazya, Güney Osetya, Yukarı Karabağ ve Trans Dinyester gibi ülkemizin güvenliğini ve istikrarını yakından ilgilendiren ihtilafların çözümü sürecinin sürdürüldüğü uluslararası diyalog platformu özelliğini taşımaktadır."

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Türkiye'nin, bölgesinde oynadığı rol nedeniyle AGİT'e aktif katılım ve katkı sağlayan önde gelen ülkeler arasında yer aldığı vurgulandı.