”16 yıl önceki katliamı unutturmak, yeni katliamlara yol vermek olur”

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Sivas olaylarına ilişkin olarak konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Sivas olaylarına ilişkin olarak, "16 yıl önceki katliamı unutmak, unutturmak yeni katliamlara yol vermek olur. Göstermelik dostluk, kardeşlik ve acıları bölüşme sözleri sık sık dile getiriliyor ama uygulamada hiçbir somut belirti görülmüyor" dedi.

Sav, Sivas olaylarının 16. yıl dönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, 2 Temmuz 1993'ün cumhuriyet tarihinin en acılı ve üzüntülü günlerinden birisi olduğunu belirtti.

Olayların, mahkeme ve Yargıtay kararlarında, "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışma eylemi" olarak belirlendiğini kaydeden Sav, "Sivas katliamı, laikliğe, cumhuriyete ve demokratik hukuk devletine başkaldırı olarak nitelenmiştir" görüşünü ifade etti.

Üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen olayların belleklerdeki acısını ve tazeliğini koruduğunu ifade eden Sav, "35 insanın yakılarak öldürülmesinin faillerinin yargı önüne çıkarılan 124 kişi ile sınırlı olmadığını" savundu.

Önder Sav, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Yargılananlar, kaçıp yargılanamayanlar, ceza alanlar, sonradan af niteliğindeki uygulamalarla bir bir salıverilenler, bir buzulun görünen kesimidir. Suyun altında kalanlar, görünmeyenler ya da saklandıklarını sananlar arasında sanıkları azmettiren kimi siyasetçiler, yöneticiler, yazılı ve görüntülü basın yayın organlarının temsilcileri vardır. Onlar yargı kararları ile değil fakat tarih önünde, kamu vicdanında mahkum olmuşlardır.

Sivas'ta eşlerini, çocuklarını, sevdiklerini, yakınlarını, canlarını yitirmiş olanlar, yıllardır acılarını içlerinde taşıyorlar ama bir öç alma duygusunu yaşatmıyorlar. Cumhuriyetin temel niteliklerinin korunması, dini siyasete alet etme heveslerinin yıkılması ve benzer olayları düşünebilecek olanlara uygulanacak yaptırımların netleşmesi açılarından Sivas olayları bir ibret dersi olmalıdır.

16 yıl önceki katliamı unutmak, unutturmak yeni katliamlara yol vermek olur. Göstermelik dostluk, kardeşlik ve acıları bölüşme sözleri sık sık dile getiriliyor ama uygulamada hiçbir somut belirti görülmüyor. Sivas Madımak Oteli'ni kebapçı dükkanı olmaktan çıkarıp, Alevi kültürünün korunmasına katkı sağlayacak çerçevede 'Hoşgörü Müzesi'ne dönüştürme istek ve çabalarına gerekli önem verilmeli ve zaman yitirilmeden gerçekleşmesi sağlanmalıdır.

CHP olarak Sivas'ta yakınlarını yitirmiş olanların acılarını bir kez daha bölüşüyoruz. Yüreğinde dostluk, kardeşlik, barış ve insan sevgisi olanları, demokrasi ve Cumhuriyetin kazanımları, birikimleri ve demokratik laik Cumhuriyet için halkımızın esenliği için uyanık olmaya çağırıyoruz."