170 yıllık moda okulu İstanbul'da
Dünyanın en eski moda okullarından olan ESMOD, 170 yıllık deneyimiyle İstanbul'da öğrencilerini ağırlamaya başladı. Okulun amacı dünyaca ünlü tasarımcılar yetiştirmek…
Üretmek kadar tasarlamak da önemlidir… Aslında ESMOD'un (Ecole Superieure des Arts et des Techniques de la Mode) Türkiye'de açılmasının pek çok nedeni var ama temel nedenlerden biri de bu. Yani Türk insanının sadece fason üretiminde değil tasarım konusundaki yeteneğine de olan inançları…
ESMOD'un uluslararası genel müdürü Christine Walter Bonini geçtiğimiz günlerde İstanbul'daydı. Fındıklı'daki binalarında bir araya geldiğimiz Bonini altı yıldır ESMOD ailesinin içinde. İşe fuarlar düzenleyerek ve genç moda yeteneklerini keşfederek başlamış. Genç tasarımcılara uzun yıllar danışmanlık yapmış. Gelecekleri için onlara yol haritaları çizmiş.
Bu arada sıkça İstanbul'a da gelip gitmiş ve bu potansiyelin Türk gençlerinde de var olduğunu keşfetmiş. Arzu Kaprol, Ümit Ünal gibi isimleri o dönemlerdeki ziyaretlerinde tanıdığın söylüyor. "Aslında daha çok isim vardı anıdığım ama o yıllarda çok gençlerdi, şimdi isimlerini hatırlayamıyorum ama iyi yerlerde olduklarını biliyorum" diyor gülümseyerek. Okul bu sene 170'inci yılını kutluyor.
1841 temelleri atılan ESMOD'un kurucusu ise imparatoriçe Eugenie'nin baş terzisi Alexis Lavigne. Kendisi aynı zamanda mezuranın ve cansız mankenin de kaşifi. Okul ilk olarak Paris'te eğitim vermeye başlamış. ESMOD'un ana ilkesi; Modacılığı bir yaşam sanatı olarak değerlendirmek ve kültürler arasındaki diyaloğu sağlamak".
170 yılı aşkın bir zamandan beri de stilist ve modelistlere eğitim vermekte. 14 ülkede 20 eğitim kurumuyla hizmet veren ESMOD, 21'inci yer olarak İstanbul'u seçmiş ve 2010-2011 akademik yılında eğitim hayatına başlamış. Diğer 20 okul ise Berlin, Beyrut, Pekin, Bordeaux, Pekin, Jakarta, Dubai, Lyon, Moskova, Münih, Osaka, Oslo, Paris, Rennes, Roubaix, San Paulo, Seul, Sousse, Şam, Tokyo ve Tunus'ta bulunuyor. Üç yıllık ana eğitim programı aynı müfredat ile ve çoğunluğu ESMOD bünyesindeki yabancı eğitmenler tarafından, İngilizce olarak uygulanıyor. Ayrıca kısa programlar, master programı ya da talepler doğrultusunda özel hazırlanmış programlarla tasarım, iletişim ve satış alanında moda ve tekstil sektörüne yeni yetenekler kazandırmayı amaçlıyor. Öğrenci değişim programı sayesinde 3 yıllık eğitim programı süresinde okullar arası öğrenci değişim programından yaralanma imkanı da sunuyor. Burada 3 yıllık eğitimi tamamlayan yurt dışında master programlarına başvurabiliyor.
İfade ettiğimiz gibi eğitimlerin amamı İngilizce olarak veriliyor. Bilmeyenler için derslerde Türkçe çeviri de yapılıyor. Dünyanın her yerindeki ESMOD okullarında aynı müfredat uygulanıyor. Bu sebeple Türkiye'deki bir öğrenci ikinci ya da üçüncü yılında başka bir ülkedeki şubede eğitimine devam edebiliyor. 3 yıllık programdan mezun olduğunda tam donanımla sektörde profesyonelce çalışabilir düzeyde oluyor. Dersler ise hafta içi her gün sabah 9'dan akşam 5'e kadar yapılıyor. Verilen diplomanın Türkiye'de henüz YÖK tarafından tanınmış bir geçerliliği yok ancak yurt dışında üniversite eğitimi kapsamında geçerliliği olduğu ifade ediliyor.
Şu an okulun 35 öğrencisi var. Lise mezunlarının yanı sıra üniversitede seçtiği bölümden memnun olmayan öğrencilerin de okullarından ayrılarak burayı tercih ettiğini öğreniyoruz. Bonini, okuldan bugüne kadar pek çok ünlü ismin de çıktığını söylüyor. Thierry Müller, Franck Sorbier ve Catherine Malandrino bunlardan sadece birkaçı. Türkiye'den ise Dice Kayek markasının tasarımcısı Ece Ege'yi örnek gösteriyor.
Son olarak diğer ESMOD'lardan İstanbul'a gelmek isteyen öğrencilerin sayısının hayli fazla olduğunu da ekleyelim.