19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı coşkuyla kutlandı

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta çeşitli törenlerle kutlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve KKTC'de törenlerle kutlandı.

Kutlamalar kapsamında Ankara'da ilk tören, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanının Anıtkabir'i ziyaretiyle başladı.

Anıtkabir'deki törene Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, kuvvet komutanları, milletvekilleri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

Törene katılanlar, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. Cumhurbaşkanı Gül'ün, Atatürk'ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Gül, deftere şunları yazdı:

"Aziz Atatürk, Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlattığınız bu anlamlı günde ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma gayretlerini sürdürmenin ve gösterdiğiniz hedeflere ilerlemenin huzur ve gururuyla karşınızdayız.

Türkiye Cumhuriyeti, bulunduğu coğrafyada bir istikrar ve güç sembolü olarak gelişimini sürdürmekte, 'yurtta sulh cihanda sulh' direktifiniz doğrultusunda dünya barışına değerli katkılarda bulunmaktadır.

Varlığımızın ve yarınlarımızın teminatı Türk gençliğini yüksek ideallerimizi gerçekleştirebilecek eğitim ve donanımla yetiştiriyoruz.

Gençlerimize armağanınız olan milli bayramımızda sizi saygıyla, minnet ve şükranla anıyoruz.

Ruhunuz şad olsun."

Erdoğan, Öymen sohbet etti

Bu arada Başbakan Erdoğan ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Öymen'in Aslanlı Yol boyunca sohbet ettikleri, Öymen'in mozoleden Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerken de Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile sohbet ettiği görüldü.

"19 Mayıs, milli uyanışın sembolüdür"

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk milleti için yeni bir başlangıç, güçlü ve kararlı bir tercih olan 19 Mayıs'ın, milli uyanışın da sembolü olduğunu belirtti. 

19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Gül, vatandaşlara ve gençlere sevgilerini ve en iyi dileklerini sundu.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlayan Gül, mesajında, "Bu milli bayramımızda şanlı tarihimizle ve ecdadımızın başarılarıyla bir kez daha kıvanç duyuyoruz. Bir büyük geleceğe doğru yürürken, umut doluyuz. Tarihimizdeki önemli yıl dönümleri, bizlere nereden gelip nereye gittiğimizi, atalarımızın miras bıraktığı bu ülkeyi nerelere taşımamız gerektiğini düşünmemizi de sağlıyor" ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, 19 Mayıs 1919'un Türk milletinin kendi kaderinde ve ülke yönetiminde söz sahibi olmasının miladı olduğunu belirterek, "Milletimiz için yeni bir başlangıç, güçlü ve kararlı bir tercih olan 19 Mayıs, milli uyanışın da sembolüdür" değerlendirmesinde bulundu.

Atatürk'ün, işgal altındaki vatanın kurtarılması, milletle el ele bağımsız bir devletin kurulması amacıyla Samsun'a çıkmasının, Türk ve dünya tarihini derinden etkileyen sonuçlar doğurduğunun altını çizen Gül, "19 Mayıs'ta başlayan Milli Mücadele sonucunda, millet egemenliğini üstün kılan, çağdaş dünyanın değerlerini benimsemiş, modern bir devletin kurulması, 20. yüzyıla damgasını vuran bir dönüm noktası olmuştur" vurgusunu yaptı.

"Kendini ispatlamış bir ülke"

Türkiye'nin bugün, Cumhuriyet'in kuruluş felsefesinin dayandığı değerler ve ilkeler ışığında, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkma azmi içinde ilerlemesine devam ettiğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti:

"Türkiye, demokratik rejimiyle, devlet ve toplum yapısıyla, dinamik ve genç nüfusuyla, etkin dış politikasıyla, bölgesinde ve dünyada etkinliği sürekli artan bir ülkedir. Türkiye ekonomik gücüyle, yükselen standartlarıyla, canlı toplumsal ve kültürel hayatıyla, kalkınma başarısıyla son yıllarda cazibe merkezine dönüşmüş durumdadır.

Memnuniyetle ifade etmek isterim ki, devletimiz ve milletimiz her zamankinden daha güçlüdür. Türkiye her alanda dünyaya kendini ispatlamış, istikrarlı bir ülke konumundadır. Ülkemizin ulaştığı seviyenin, milletimizin Atatürk'ün işaret ettiği hedefleri gerçekleştirme konusundaki kararlılığının bir yansıması olduğunu vurgulamakta yarar görüyorum.

Devletimizin de milletimizin de yegane amacı ekonomide, kültür ve sanatta, sporda, bilim ve teknolojide Türkiye'yi daha da ileriye taşımaktır; demokrasimizi daha da derinleştirmek, insan haklarını geliştirmektir; halkımızın hayat standardını yükseltmek, refah ve mutluluğunu artırmak, çocuk ve gençlerimize mutlu ve huzurlu yarınlar armağan etmektir."

"Ancak gençlerine güvenen milletler gelecekte var olabilecektir"

Erdoğan, gençlerine güvenen, gençlerini en iyi şekilde yetiştiren milletlerin gelecekte var olabileceğini belirterek, "Onun içindir ki geleceğimizin güvencesi gençlerimizin yarınlara en iyi şekilde hazırlanmasına imkan sağlamak ve onlara müreffeh bir ülke bırakmak öncelikli çabamızdır" dedi.

Başbakan Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla mesaj yayınladı.

19 Mayıs'ın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, büyük istiklal mücadelesini başlatmak için Samsun'a ayak bastığı gün olduğunu anımsatan Erdoğan, mesajında şunları kaydetti:

"O gün azim, inanç, fedakarlık ve gönül birliğiyle ülkemizi işgal edenlere karşı durarak, tarihte eşine az rastlanır bir destanı milletçe yazmaya başladığımız ilk gündür.

Aziz şehitlerimizin dönemin çok ağır şartlarına rağmen canları pahasına savundukları bu cennet vatan üzerinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin istikbali, işte bu istiklal şuuruyla yetişen gençlerimize emanettir.

Onların yüzlerindeki ışıkta, gözlerindeki pırıltıda her geçen gün daha da güçlenen Türkiye'mizin aydınlık geleceğini görüyor, gençlerimize güveniyoruz.

Unutmamalıyız ki ancak gençlerine güvenen, gençlerini en iyi şekilde yetiştiren milletler gelecekte de var olabilecektir. Onun içindir ki geleceğimizin güvencesi gençlerimizin yarınlara en iyi şekilde hazırlanmasına imkan sağlamak ve onlara müreffeh bir ülke bırakmak öncelikli çabamızdır.

İnanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da gençlerimizin nice büyük başarılarıyla taçlanacak ve ebediyen yaşayacaktır.

Bu duygularla bütün milletimizin, Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmetle, şükranla anıyorum."

@page@

"Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesine ulaşılacaktır"

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, 19 Mayıs'ın "milletin geçmişten geleceğe uzanan tarihi yolculuğunda yeniden şahlanışının, kendisine vurulmak istenen esaret zincirlerini parçalayışının simgesi" olduğunu ifade etti.

 Şahin, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı. "19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı yurdun her köşesinde, tüm milletimizle birlikte büyük bir coşkuyla kutluyoruz" diyen Şahin, 19 Mayıs'ın, "Aziz milletin geçmişten geleceğe uzanan tarihi yolculuğunda yeniden şahlanışının, kendisine vurulmak islenen esareti zincirlerini parçalayışının simgesi" olduğunu kaydetti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919 günü Samsunda yaktığı özgürlük ateşinin, dalga dalga tüm yurda yayıldığını, devleti, ordusu ve ekonomisiyle çöktüğü sanılan Türk milletinin kendi küllerinden yeniden doğduğunu belirten Şahin, mesajında şunları dile getirdi:

"19 Mayıs'ta Samsun'da atılan ilk adımı, Erzurum ve Sivas kongrelerinin ardından Ankara'da Meclisimizin açılışı takip etmiştir. Milletimiz Samsun'da ortaya çıkan bağımsızlık ruhundan ilham alarak yurdun her köşesinde kenetlenmiş, azim ve kararlılıkla verdiği milli mücadeleyi zaferle taçlandırmayı başarmıştır. Milli iradenin rehberliğinde verilen bağımsızlık direnişinin ardından da Cumhuriyetimiz kurulmuş, milletimiz tarihte yeniden güçlü bir ülke olarak yerini almıştır.

Böylesine büyük tarihi anlamlar taşıyan 19 Mayıs, aynı zamanda Aziz Atatürk'ün gençlerimize verdiği değerin ve Cumhuriyetin onların omuzlarında yükseleceğine olan inancının ifadesidir. Açtığı Meclisi çocuklara, kurduğu Cumhuriyeti gençlere armağan eden tek lider olan Atatürk, 'Türk gençliği gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir' sözleriyle gençlerimize olan güvenini dile getirmiştir. Gençlerimizin bu vatan topraklarını ve özgürlüğümüzü bizlere canları pahasına kahramanların mücadelesinden güç alarak ülkemizi daha ileriye taşıyacaklarına inancımız tamdır."

 "Laik Cumhuriyetimize yönelik saldırılar sürüyor"

CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi, "Ne yazık ki günümüzde laik Cumhuriyetimize, demokrasimize, bağımsız yargımıza ve birliğimize yönelik saldırılar sürüyor" dedi.

Selvi, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, 19 Mayıs 1919'un Türkiye'nin siyasal tarihinin dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk'ün Kurtuluş Savaşı'nı zaferle taçlandırdığını, Türkiye'ye bağımsızlığı kazandırdığını ve Cumhuriyeti kurduğunu vurgulayan Selvi, "Ne yazık ki günümüzde laik Cumhuriyetimize, demokrasimize, bağımsız yargımıza ve birliğimize yönelik saldırılar sürüyor" dedi.

Gençlik ve Spor Bayramı'nın 91. yılını kutlarken, başta gençler olmak üzere herkesi bu tarihi günün anlamını, önemini kavramaya, Cumhuriyetin kazanımlarını sahiplenmeye ve savunmaya çağıran Selvi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve mücadele arkadaşlarını da saygıyla selamladığını kaydetti.

"Millet ve devlet idealinde bozulma tehlikesine şahidiz"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Samsun'a çıkışın bu yıl dönümünde, geçmişin şahsiyetli ve muhterem mücadele ruhunun hedeflediği millet ve devlet idealinde bozulma tehlikesinin vasat bulmak üzere olduğuna üzülerek şahit olduklarını" bildirdi.

Bahçeli, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Bahçeli mesajında, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ülkü arkadaşlarının, Samsun'a çıkarak kurtuluş mücadelesini başlatmalarının üzerinden 91 yıl geçtiğini anımsatarak, Mustafa Kemal Atatürk'ün her türlü tehlikeyi göze alarak 16 Mayıs 1919'da başlattığı tarihi yolculuğun, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a ilk adımın atılmasıyla adeta kurtuluşun müjdecisi olduğunu ifade etti.

"Aziz vatanı işgal ve istilaya yeltenenlere karşı, Türk'ün kudretini ispat eden ve bağımsızlığını, içinde bulunulan durum ne kadar ağır olsa da vazgeçilmez tarihi ve insani bir hak olarak gören büyük iradenin, Samsun'a ulaşarak ilk ve en anlamlı milli hamlesini yaptığını" dile getiren Bahçeli, Samsun'a çıkışın "Birinci Dünya Savaşı'nda yenilmiş, sonrasında şartları ağır bir ateşkes anlaşmasıyla ordusu dağıtılmış, işgallerle haysiyeti zedelenmiş, bitkin ve çaresiz kalan milletin silkinip ayağa kalkışı olduğunu" belirtti.

Anadolu'ya taşınan bağımsızlık ideali ve mücadele azminin Havza'dan alevlendiğini ve daha sonra tüm vatan sathına mal olduğunu anlatan Bahçeli, "Türk milletinin amansız bir mücadele vererek, al bayrağı Anadolu'nun her köşesine bir daha inmemek üzere yiğitçe diktiğini" vurguladı.

"Yeni bir devlet ve millet yapılanmasının başlangıcıdır"

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, 19 Mayıs 1919'un, yeni bir devlet ve millet yapılanmasının başlangıcı olduğunu belirtti.

Cindoruk, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı.

Cindoruk, mesajında 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a ayak basmasının Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı sayıldığını belirterek, şunları kaydetti:

"19 Mayıs 1919, Büyük Önder'in milletin ruhundaki 'Ya istiklal ya ölüm' yeminini biricik kurtuluş çaresi olarak görüp uygulamaya koyduğu günü simgeler. Bu nedenle 19 Mayıs 1919 yeni bir devlet ve millet yapılanmasının da başlangıcıdır. Çünkü kurtuluş ve kuruluş süreçleri o günden başlayarak artık tümüyle millet iradesi ve egemenliğine dayalı olarak gelişmiştir. Yine bu nedenle 19 Mayıs 1919, milletimizin özgürleşme, çağdaşlaşma ve en ileri yaşam düzeyini hak etme mücadelesinin de filizlendiği gün olarak görülmelidir. Büyük Atatürk'ün Türk gençliğine armağan ettiği bu büyük bayramı bu duygu ve düşüncelerle kutluyorum. Türk gençliğinin, bu var oluş emanetine her koşulda sahip çıkacağına olan inancımı aziz milletimizle bir kez daha paylaşmak istiyorum."

Taksim Anıtı'nda tören düzenlendi

İstanbul'daki, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda düzenlenen törenle başladı.

Törende İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin anıta çelenk koydu. Daha sonra siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri anıta çelen bıraktı.

Törende, başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra, Vali Güler, Anıt Özel Defteri'ne şunları yazdı:

"Büyük Önder Atatürk, zaferlerle dolu bir geçmişe sahip olduğumuz bu ülkede gençlerimize böyle bir bayramı armağan etmenizin mutluluğunu bir kez daha yaşıyoruz. Türk gençliğini sizin izinizde yürüyerek memleketimizi daha aydın geleceğe taşıyacaklarına inancımız sonsuzdur. Kutsal emanetin olan Türkiye Cumhuriyeti'ni övünerek, çalışarak, yüceltmek ve senin daima özlemenini duyduğun çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak hedefimizdir.

Aziz Atam, Milli Kurtuluş Mücadelesi gibi destansı bir zaferle kurduğun Türkiye Cumhuriyeti ve Türk gençliği senin izinde, senin aydınlık yolunda yürüyecek, 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir