19 sektörün öne çıkan talepleri belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hasan Ali KİLCİ / Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

 

Kayseri Ticaret Odası (KTO) olarak 19 sektör üzerinde yaptığımız çalışmada; Kayseri'deki firmaların ağustos ayını, ticaret ve üretim açısından orta seviyede değerlendirdikleri, eylül ayından ise çok az umutlu oldukları görüldü. Mobilya sektörü krizden en az etkilenen sektör konumunu hâlâ korumakta. Geçen ay; medya-iletişim, turizm, konfeksiyon ve hazır giyim, tekstil sektörü yüksek düzeyde olumsuz etkilenen sektörler arasında.

Üyelerimiz; son iki ayda hâlâ canlanmayan talebin özellikle nakit ve tahsilat sorununu ortaya çıkardığını da belirtiyorlar. Firmalar, krizin aşılabilmesi için; kısa vadede faizlerin düşürülmesini ve hatta faizsiz kredi kanallarının açık ve ulaşılabilir tutulmasını, krizden çıkma yöntemleri konusunda eğitimler verilmesini, ÖTV'nin indirilmesini, işçi SSK ve stopajları konusunda devlet desteğinin artırılarak, özellikle KDV indirimine, devam edilmesi konusunda destek beklediklerini ve yerli firmalara avantaj sağlanması gerektiğini dile getiriyor.

Akaryakıt ve yakacak tacirleri, hizmet sektörü oldukları için giderlerinin çok fazla olduğunu, yol boylarında kalitesinin ne olduğu ve nereden alındığı belirsiz ürünlerin düşük fiyatlarla satılmasını, devlet tarafından kendilerine örnek gösterilerek kârlarını aşağı çekmesine tepkili olduklarını beyan ediyorlar. Bilgisayar ve iletişim teknolojileri sektörü ise; kuralsız işleyen sektörde nitelikli personel bulunamadığını belirtiyor. Dayanıklı tüketim malları sektörü, ciddi stok ve fiyat rekabeti sorunu yaşıyor. Her geçen günün kötü gittiğini düşünen konfeksiyon ve hazır giyimciler daralan piyasaya acilen nakit gerektiğini beyan ediyor. Mobilya sektörü, tasarıma ve kaliteye önem verilmesini

kayıtdışına önlem alınmasını istiyor. AR-GE teşviklerinin daha ulaşılabilir hale gelmesi ve vergi yükünün azaltılması gerektiğini de vurguluyorlar.

Medya ve iletişimciler 2 senedir gelirlerinde herhangi bir değişim gerçekleşmezken giderlerinde sürekli bir artış söz konusu olduğunu bu nedenle reklam gelirlerinin artırılması gerektiğini dile getiriyor. RTÜK mevzuatının yeniden düzenlenmesinden yana olan sektör, alınan RTÜK ve eğitime katkı paylarının kaldırılmasını ve gazetelerin resmi ilanlarını azaltacak taleplerden de uzak durulması gerektiğini söylüyor. Sektör temsilcileri çalışanların emeklilik ve diğer haklarını elinden alan 212 sayılı kanunla ilgili yeni düzenlemelerin yapılması gerektiği düşüncesinde. Otomotiv sanayi sektörü, 2. el araçların piyasa beklentilerinin altında fiyat vermesini ve belediye encümen kararı gereği bulundukları alanda satış yapamamaları nedeniyle takas değerlendirmesinde zorlandıklarını ifade ediyorlar.

Hurda araçlar için de ÖTV benzeri bir indirim bekleyen sektör, kalifiye personel ve test için uygun güzergah bulamamaktan sıkıntılı. Satış ve servis için eleman yetiştirilmesine ihtiyaç duyan sektör temsilcileri Kayseri'de de bir "oto şov" fuarı yapılmasını istiyor. Ciddi bir denetim mekanizmasının kurulmasını isteyen özel güvenlik hizmetleri sektörü temsilcileri ise kursiyerlerde kriter olarak boy, kilo yaş sınırının getirilmesi gerektiğini söylüyor. Sektör kriz nedeniyle firmaların eleman çıkarmasından rahatsız.

Lojistik sektörü özellikle vergilerin, SSK primlerinin azaltılmasına ve transit geçişlerde ve yurda girişlerde vergisiz yakıt kullanımı teşvik edilmesini istiyor. Turizm sektörü, turist sayısındaki bariz azalmaya dikkat çekerek 3 ve yıldız sayısı olan otellerdeki yemeklerde yüzde 18'e çıkarılan KDV'nin

% 8'e düşürülebilmesini istiyor. Kalifiye eleman talepleri var. Tekstil sanayi ise bilinçsiz üretici ve tüketicilerden, dış piyasalardan gelen ucuz ve kalitesiz ürünlerin fiyat emsali teşkil etmesinden rahatsız.