2 bin işadamı 100 bin görüşme

TUSKON’un düzenlediği ‘Ticaret Köprüsü’ programına 135 ülkeden işadamları geliyor. Hedef 7 milyar dolarlık iş hacmi yaratmak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek GÜNGÖR

İSTANBUL - 7 kıtadan 2 bini aşkın işadamı Türkiye'ye ticarete geliyor. Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu'nun (TUSKON) ikinci kez düzenleyeceği Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü, 14 Haziran'da başlayacak.

6 gün sürecek programa Türkiye'den 1.200 işadamı katılacak. Aralarında ABD, Çin, Brezilya, Kolombiya, Pakistan, Polonya, Fransalı işadamlarının olduğu alım heyeti ile Türk ihracatçılar 100 bin iş görüşmesi yapacak. İkili iş görüşmeleri sonucunda en az 7 milyar dolarlık ticaret hacmi yaratılması bekleniyor.

398 Türk firması stand kurarak, ürünlerini sergileyecek. Programa 30 ülkenin ticaret bakanı da katılacak. Konuk bakanlar, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile ‘Bakanlar Zirvesi' yapacak. Konuk işadamları hafta sonu ise Anadolu'da 62 ili ziyaret ederek, bölgedeki işadamları ile görüşecek.

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, 5 yılda konfederasyonun düzenlediği etkinlikler sayesinde 6 bin 550 yabancı şirket ile 14 bin 500 Türk şirketini buluşturduğunu belirterek, "Bu şirketler arasında 258 bin iş görüşmesi gerçekleştirildi" dedi. Meral, "İş forumlarına satıcılar geliyor. Bu organizasyon en büyük alım heyeti programı oluyor" diye konuştu.

TUSKON, Dışişleri Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı‘nın katkılarıyla, ihracatı artırma amaçlı düzenlediği ‘Ticaret Köprüsü' programlarına dünya açılımı ile devam ediyor. Geçen yıl ilk kez düzenlenen ‘Türkiye-Dünya Ticaret Köprüsü' programını gelenekselleştiren TUSKON, bu yıl da dünyanın 135 ülkesinden gelen işadamlarını ağırlayacak.

2 bin 207 işadamı geliyor

Programa 7 kıtadan 2 bin 207 işadamının katılacağı bilgisini veren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Programa 1.200 Türk firması katılacak. 100 bin iş görüşmesi yapılacak. Türk firmaları 398 stand kuracak" dedi. Konuk işadamlarına önce İstanbul'u gezdireceklerini anlatan Meral, "Kültür gezisi yaptırıp, program öncesinde işadamlarını psikolojik olarak hazırlıyoruz. İstanbul'u tanıtıyoruz" diye konuştu. 15 Haziran'da programın resmi açılışını yapacaklarını söyleyen Meral, daha sonraki iki günde iş görüşmelerinin yapılacağını belirterek, şöyle konuştu: "16 Haziran'da Asya/Pasifik, Avrupa, Kuzey Amerika, Latin Amerika ve Ortadoğu'dan gelen işadamları ikili görüşmelere katılacak. Afrika ve Avrasya'dan gelen işadamları standları gezecek. 17 Haziran'da ise Afrika ve Avrasya'dan gelen işadamları ile ikili iş görüşmeleri yapılacak. Diğer kıtalardan gelen işadamları standları gezecek".

30 ticaret bakanı zirve yapacak

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, program kapsamında 30 ticaret bakanının geleceğini belirterek, "14 Haziran'da yapılacak bakanlar zirvesinde dünya ticaretinin bugünü ve geleceği tartışılacak" dedi. Bakanlar zirvesinin iki önemli etkisi olduğunun altını çizen Meral, "Birincisi bakanlar Türkiye'yi tanıyorlar. Türkiye'nin örnek alınması gereken bir ülke olduğunu görüyorlar. Kendi ülkelerinde Türkiye'yi anlatıyorlar. Arkasından devlet başkanlarını Türkiye'ye gönderiyorlar. İkincisi de bakan geldiği ülkelerden daha seviyeli ve daha ciddi iş adamları geliyor. Bu nedenle biz de ‘Ticaret Bakanları Zirvesi'ni programlarımızın ayrılmaz bir parçası haline getirdik" diye konuştu.

İşadamları Anadolu'ya çıkarma yapacak

Aralarında ABD, Çin, Brezilya, Kolombiya, Pakistan, Polonya, Fransalı işadamlarının olduğu alım heyeti Anadolu'ya da çıkarma yapacak. TUSKON Başkanı Meral, 18-19 ve 20 Haziran tarihleri arasında 2 bin 207 konuk işadamının Anadolu'nun 62 ilini ziyaret edeceğini belirterek, "Federasyonlarımız konuk işadamlarını ağırlayacak. Konuk işadamları Anadolu'da fabrika ve endüstri bölgelerini ziyaret ederek, oradaki işadamları ile ticaret olanaklarını görüşecek" dedi.

Gençlere girişimcilik öğretiyoruz

İş görüşmelerinin konuk işadamlarının yerel dillerinde yapılmasını sağlamak için 1.600 tercümanın görev yapacağını bildiren Meral, "İş görüşmeleri sırasında 38 dilde tercüme yapılacak. Tercümanlar konuk işadamlarının geldiği ülkelerde okuyan gençler. Oradaki havayı alım-satımı görünce bazıları bu işe girmeye karar veriyor. Daha önce tercümanlık yapan bazı gençlerin iki sene sonra işadamı olarak masaya oturduğunu gördük. Hedefimiz olmasa da ticaret köprüsü programlarında gençlere girişimcilik öğrettik" diye konuştu. Meral, programı 25 yabancı gazetecinin izleyeceğini de bildirdi.

5 yılda 258 bin ikili görüşme yapıldı

2005 yılından bu yana yapılan ticaret köprüsü programlarının ticareti artırdığını anlatan Meral, 5 yılda konfederasyonun düzenlediği etkinlikler sayesinde 6 bin 550 yabancı şirket ile 14 bin 500 Türk şirketini buluşturduğunu belirterek, "Bu şirketler arasında 258 bin iş görüşmesi gerçekleştirildi" dedi. Meral, "İş forumlarına satıcılar geliyor. Bu organizasyon en büyük alım heyeti programı oluyor" diye konuştu. Ticaret köprüsü programlarının turizme de katkı sağladığını anlatan Meral, geçen yıl düzenlenen etkinliğin turizme getirisinin 10 milyon dolar olduğunu kaydetti. TUSKON Başkanı, bu yılki program kapsamında da İstanbul'daki 30 oteli kapattıklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir