2. Ergenekon iddianamesi kabul edildi

İlk duruşma tarihini 20 Temmuz olarak belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL- İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon soruşturmasına ilişkin 19'u tutuklu, 37'si tutuksuz 56 sanık hakkında hazırlanan ikinci iddianameyi kabul etti.

Mahkeme, her iki davanın birleştirilmesi yönünde karar vermezken, ikinci iddianameye ilişkin duruşma tarihini 20 Temmuz 2009 olarak belirledi.

Bu arada açılan ikinci dava ile halen görülmekte olan davanın birleştirilmesi yönündeki savcılığın talebi, mahkemece daha sonra değerlendirilecek. Mahkeme heyeti, tutuklu 19 sanığın bu hallerinin devamına karar verdi. Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bin 909 sayfa ve 5 bölümden oluşan iddianamenin kabulüne karar verdi. Mahkemenin bu kararının ardından Ergenekon soruşturmasına ilişkin ikinci dava da açılmış oldu.

5 bölümden oluşuyor

2. İddianamenin ilk bölümünde, Ümraniye'de bir gecekondunun çatı katında bulunan patlayıcılar ile başlayan soruşturma ve ilk iddianame anlatılıyor.

56 sanığın ismi ve sevk maddelerinin yazıldığı giriş bölümünde, Emekli Orgeneraller Mehmet Şener Eruygur ve Ahmet Hurşit Tolon, silahlı örgütün üst düzey yöneticileri olmakla suçlanıyor.

Bu nedenle Eruygur ve Tolon, Danıştay baskını başta olmak üzere örgütün işlediğinin idda edilidiği bütün suçlardan sorumlu tutuluyorlar.

Ergenekon sürecinin anlatıldığı bölümde, Ümraniye'de bir gecekonduda bulunun el bombalarıyla başlatılan soruşturma çerçevesinde, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesine el bombası atılması ile irtibat kurularak soruşturmanın genişletildiği belirtiliyor.

Ardından ilk iddianamenin özeti yapılıyor ve "Yapılan çalışmalar ile 'Ergenekon' isimli terör örgütüne ulaşılmıştır" deniliyor.

Can alıcı kısım 4. bölümde

İddianamenin ikinci bölümünde soruşturmanın sonraki aşamaları, üçüncü bölümünde ise örgütün işlediği suçlar topluca ve genel olarak anlatılıyor.

Asıl can alıcı kısım ise 4. bölümde yer alıyor. Bu bölümde Ergenekon örgütünün başka örgütler, sivil toplum kuruluşları ve medya kuruluşları ile ilişkileri anlatılıyor. Örgütün özellikle CHP'nin mevcut yapısının değiştirilmesi yönünde çalışmalar yaptığı öne sürülüyor.

Birinci iddianamenin özetinin ardından ikinci iddianame 6 dalga operasyon ile devam ediyor.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Mustafa Özbek ve Özel Harekat Dairesi eski Başkanvekili İbrahim Şahin'in de aralarında bulunduğu 48'i tutuklu 29'u tutuksuz 77 kişi hakkında  soruşturmanın devam ettiği belirtiliyor.

CHP'nin mevcut yapısını değiştirme

Örgütün bazı parti ve parti mensuplarına karşı dez-enfermasyon çalışması yaptığı, hatta bazı siyasi parti kurullarında kargaşa yaratmayı amaçladığı öne sürülüyor.

Örgütün, kendileri gibi düşünmeyen siyasiler gerekirse suikast düzenlenlemeyi, CHP'nin mevcut yapısının mutlaka değiştirmeyi planladığından söz ediliyor.

Medya yapılanması

Medya yapılanması başlığı altında ise medya kuruluşlarının kontrol altına alınması ve kendi medya kuruluşları oluşturulması anlatılıyor.

Ulusal medya grubu kurulması amaçlandığı belirtilen bu bölümde Türk Metal-İş Sendikası'nın Doğu Perinçek'in ve Tuncay Özkan'ın televizyonlarının da aralarında bulunduğu 4 kanalda ortak bildiriler yayılarak ortak hareket edilmesenin planlandığı belirtiliyor.

İddianamede yer alan sanıklar

İddianamede yer alan sanıklar ise şöyle sıralandı:

"Levent Temiz, Hakan Şanlı, Adnan Türkkan, Süleyman Solmaz, Hatice Bahtiyar, Emcet Olcaytu, Adil Serdar Saçan, Hamza Demir, Fatma Sibel Yüksek, Erol Mütercimler, Mahir Akkar, Mesut Özcan, Sinan Aydın Aygün, Mustafa Ali Balbay, Emin Şirin, Osman Gürbüz, Ufuk Mehmet Büyükçelebi, Ercüment Ovalı, Muhammed Murat Avar, Ahmet Tuncay Özkan, Birol Başaran, Adnan Bulut, Selim Utku Gümrükçü, Ertaç Giray, Mehmet Ali Çelebi, Merdan Yanardağ, İlker Güven, Siyami Yalçın, Halis Yavuz Işıklar, Kemal Aydın, Murat Ağırel, Tunç Akkoç, Arif Doğan, Gürbüz Çapan, Neriman Aydın, Hasan Atilla Uğur, Barbaros Hayrettin Altıntaş, Ahmet Hurşit Tolon, Mehmet Şener Eruygur, Durmuş Ali Özoğlu, İbrahim Özcan, Levent Ersöz, Turhan Çömez, Doğukan Yorulmaz, Muzaffer Öztürk, Tanju Güvendiren, Eren Mumcu, Hasan Hüseyin Uçar, Noyan Çalıkuşu, Yaşar Tozkoparan, Evrim Baykara, Önder Koç, Hüseyin Nazlıkul, Yüksel Dilsiz, Hüseyin Keskin, Ferda Paksüt."

Eruygur ve Tolon için 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet istemi

İkinci iddianamede, emekli orgeneraller Mehmet Şener Eruygur ile Ahmet Hurşit Tolon'un 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istendi.

Zekeriya Öz'ün de aralarında bulunduğu 6 Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, tutuksuz sanıklar emekli orgeneralleler Mehmet Şener Eruygur ve Ahmet Hurşit Tolon hakkında "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs etmek", "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" ve "Tasarlayarak, kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürme" suçlarından 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

İddianamede ayrıca, bu sanıkların TCK'nın 314/1'inci maddesi uyarınca "Silahlı örgüt kurmak ve yönetmek", "Halkı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı bir isyana tahrik etmek" "Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek", "Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belge veya vesikaları kısmen veya tamamen yok etmek", "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri temin etmek", "Patlayıcı madde bulundurmak", "Kişilerin hayatı, sağlığı veya mal varlığı bakımından tehlikeli olacak biçimde ya da kişilerde korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etmek veya patlayıcı madde kullanmak", "Mala zarar vermek" suçlarından 142 yıldan 246'şar yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Eruygur ve Tolon'un memuriyetten men edilmeleri ve belli haklardan yoksun bırakılmaları da talep edildi.