2 milyar dolar ihracat hedefleyen savunmada yurtdışı yatırımı başladı

Önümüzdeki 5 yıllık planlama dönemi sonunda toplam 8 milyar dolar ciro, 2 milyar dolar da ihracat hedefleyen savunma havacılık sektöründe Otokar, Kazakhstan Engineering şirketi ile Kazakistan'da COBRA araçlarının üretimi için ön anlaşma imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





İSTANBUL - Geçen yıl çeşitli ülkelere 1 milyar 90 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk savunma sanayi şirketleri, yurtdışında yatırım yapmaya başladı. Otokar'ın Kazakhstan Engineering şirketi ile Kazakistan'da imzaladığı ön anlaşma ile ilk kez Türk markalı bir zırhlı araç, Türkiye dışında üretilecek.
Türkiye'nin en büyük özel sermayeli savunma sanayi şirketinden biri olan Otokar, 5 Mayıs'ta Kazakistan'da düzenlenen KADEX 2012 Fuarında Kazakhstan Engineering şirketi ile Kazakistan Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, COBRA zırhlı araçlarının Kazakistan'da üretimine ilişkin bir ön anlaşma (MOU)  imzaladı. İmza törenine Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç ve Kazakistan Engineering Genel Müdürü Bolat S. Sumagulov katıldı.
Ön anlaşma (MOU) kapsamında iki şirket, Kazakistan Hükümetinin 4x4 Cobra zırhlı araç ihtiyaclarınına yönelik potansiyeli karşılamak amacıyla işbirliği yaparak ortak bir girişim ile yeni bir şirket kuracak. Bu anlaşma kapsamındaki işbirliği ile kara araçları alanında ilk kez bir Türk Savunma Sanayi şirketi yurt dışında zırhlı araç üretimi yapacak.

İlk kez Türk markalı bir zırhlı araç, Türkiye dışında üretilecek
Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, bu ön anlaşmanın yüzde 100 Türk mühendislik ürünü olan COBRA zırhlı araçlarına olan ilginin her geçen gün yükseldiğinin kanıtı olduğunu belirterek, şöyle devam etti: " Otokar olarak son 25 yıldır taktik tekerlekli araçların tasarım ve üretimini yapıyoruz. Bugün tüm dünyada 30'a yakın ülkede 25 binin üzerinde Otokar markalı askeri araç kullanılıyor. Bir Türk markası olarak ülkemizin kabiliyetlerini dünyada başarı ile temsil etmekten gurur duyuyoruz. Son beş yılda Otokar COBRA ve ZPT araçlarımız ile elde ettiğimiz başarıların sonucunda, ürün yelpazemizi yeni taktik tekerlekli zırhlı araçlar ile zenginleştiriyoruz. Otokar'ın 4x4'ten 8x8'e kadar olan ürün gamından çeşitli araçların dünyanın dört bir köşesinde kullanılıyor olmasından büyük gurur duyuyoruz. Kazakistan ile yaptığımız bu yeni ön anlaşma ile de kara araçları alanında ilk kez bir yerli savunma sanayi şirketi yurtdışında yine kendi markası ile zırhlı taktik araç üretme imkanına sahip olacak. Bu hem bizim hem de ülkemiz için müthiş bir fırsat ve mutluluk. Bu ön anlaşma sayesinde Kazakistan'da yapacağımız üretim ile Kazakistan Hükümetinin zırhlı araç ihtiyaçlarını daha etkin ve hızlı biçimde karşılama imkanımız olacak."
İki şirket arasında yapılan ön anlaşmaya göre Otokar, yeni kurulması planlanan ortak girişime COBRA araçlarının üretimi için gerekli bilgi birikimini, tüm parça ve komponentlerin tedarik ve teslimini, eğitim ve üretim denetleme desteği verecek. Kazakistan'ın önde gelen savunma sanayi şirketlerinden Kazakhstan Engineering ise üretim için gerekli lokasyon ve tesislerin kurulmasını sağlayacak.
Otokar COBRA dünya çapında kabul gören, Türk silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere modern orduların tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek yapı ve özelliklerde tasarlanmış çok fonksiyonel bir zırhlı araç. COBRA, bugün Türkiye dahil 10'dan fazla ülkenin silahlı kuvvetler ve güvenlik güçleri envanterlerinde yer alıyor; COBRA'nın özellikle Birleşmiş Milletler bünyesinde gerçekleştirdiği başarılı görevler yeni kullanıcılar için de önemli referans oluyor. Araç, eşsiz arazi kabiliyeti ve üstün koruma sağlaması özellikleri ile de dikkat çekiyor.

İhracat 1 milyar sınırını aştı, hedef 2 milyar dolar

ANKARA - Türk savunma sanayi şirketlerinin ihracatı, ilk kez 1 milyar sınırını aştı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 2011 Yılı Faaliyet Raporu'ndan derlenen bilgilere göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranı her geçen yıl artıyor. 2006 yılında yüzde 36.7 olan bu oran, 2008'de yüzde 44.2'ye 2009'da yüzde 45.7'ye, 2010'da yüzde 52.1'e yükseldi. Teknolojik açıdan dışa bağımlılığı ve ekonomik açıdan kaybı göstermesi açısından önem taşıyan bu oran, geçen yılsonu itibariyle yüzde 54 oldu. Toplam savunma ve havacılık sektör cirosu ise bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak 4.38 milyar dolara yükseldi.
Yabancıların, son yıllarda Türk savunma sanayi ürünlerine yönelik artan ilgisi, ihracat rakamlarında kendini gösterdi. Sektörün sürdürülebilirliği açısından kritik önem taşıyan savunma ürünleri ihracatı, 817 milyon dolara çıktı. Bu rakama, savunma sektörünün bir yan ürünü olarak ortaya çıkan savunma dışı havacılık sanayinin 273 milyon dolarlık ihracat performansı da dahil edildiğinde toplam 'savunma ve havacılık ihracatı' 1 milyar 90 milyon dolara ulaştı.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın iş yükü özellikle 2004 yılından itibaren sürekli artarken 2011 yılı sonu itibariyle yürürlükteki proje sayısı 288'e, yönetilen bütçe ise (sözleşmeye bağlanmış proje bedelleri toplamı) 27 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Bu projelerin yüzde 90'ı ise yerli sanayinin katılımıyla hayata geçirildi.
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, önümüzdeki 5 yıllık planlama dönemi sonunda toplam savunma ve havacılık sektör cirosunun 8 milyar dolara, toplam savunma ve havacılık sektör ihracatının ise 2 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini bildirdi.