2 muvazzaf asker daha tutuklandı

Balyoz eylem planı soruşturmasında adliyeye getirilen 2 muvazzaf subay tutuklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 'Balyoz Eylem Planı' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında gözaltına alınan iki asker daha adliyeye sevkedildi.

İstanbul Merkez Komutanlığı'ndan getirildikleri Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde savcılık sorguları tamamlanan subaylar, tutuklanmaları istemiyle İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme subayların tutuklanmasına karar verdi.

Birinci Balyoz soruşturması kapsamında bugüne kadar tutuklananların bazıları şöyle:

"Tümamiral Ramazan Cem Gündeniz, Tuğamiral Aziz Çakmak, emekli Tuğgeneral Mehmet Kaya Varol, emekli Tümamiral Ali Deniz Kutluk, emekli Tümamiral Özer Karabulut, emekli Kurmay Albay Ümit Özcan, emekli Kurmay Albay Ali İhsan Çuhadaroğlu, emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, emekli Albay Musa İstek, tuğgeneral İzzet Ocak, emekli Korgeneral Metin Yavuz Yalçın ve emekli Albay Kubilay Aktaş, Tümamiral Semih Çetin, Tuğamiral Turgay Erdağ, eski Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Araştırmalar ve Etüt Merkezi Başkanı emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli, 1 Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan ile emekli Korgeneral Engin Alan"

Çarşaf ve Sakal planı

İkinci dalga operasyon 13 ilde yapılmış ve Balyoz'da yer alan Çarşaf ve Sakal planlarında adı geçen 1 emekli başçavuş, 4 subay ve 13 astsubay olmak üzere toplam 18 kişi gözaltına alınmıştı. Bu soruşturma kapsamında Sakal planı yaptığı öne sürülen Kurmay Albay Hüseyin Özçoban ile Jandarma Yarbay Yusuf Kelleli tutuklanmıştı.

Balyoz Eylem Planı'nda yer alan iddialar

Balyoz Eylem Planı, Taraf Gazetesi'nin haberine göre 2003’te planlandı. Plana ilişkin 4 CD İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı’ya verildi. Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu’nun yaptığı suç duyurusunun ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı, soruşturma başlattı.

Soruşturmayı yürütmeleri için Cumhuriyet savcıları Bilal Bayraktar, Mehmet Berk, Ali Haydar görevlendirildi. Taraf Gazetesi muhabirlerinin Cumhuriyet savcılarına teslim ettiği belge ve dokümanlar tutanak altına alındı.

Olay Yeri İnceleme ve Terörle Mücadele ekipleri ile Cumhuriyet savcıları her belgeyi tek tek parmak izi işleminden geçirdi ve kamerayla kayıt altına alınan belgelerin fotoğrafları çekildi.

2003 tarihli Çarşaf ve Sakal kodlu eylem planlarına göre, darbe ortamı yaratmak amacıyla Fatih ve Beyazıt camilerinde bombalı saldırı düzenleneceği ileri sürüldü. Balyoz Darbe Planı'nın 2002 sonunda başlayan ve 2003 Mart ayına kadar süren çalışmalarının, basılı haliyle toplam beş bin sayfayı aşan belge bulunduğu iddia edildi.

Bu belgeler arasında, 'ıslak' yazışmalar, power point sunumları ve orijinal antetli askeri CD'ler, dönemin Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan'ın, dönemin Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral İbrahim Fırtına'nın ve dönemin Donanma Komutanı Oramiral Özden Örnek'in imzasını taşıyan harekat planlarının bulunduğu öne sürüldü.

Birinci Ordu Harekat Başkanı Kurmay Albay Süha Tanyeri'nin darbe hazırlıklarının konuşulduğu toplantıda aldığı özel notlar, darbe planının konuşulduğu kapsamlı bir toplantının kesintisiz ses kayıtları ve planın icra aşamasına geçtiğini gösteren çok kapsamlı fişleme tutanakları da bu belgeler arasında yer aldığı öne sürüldü.

Bu konularda ilginizi çekebilir