”20 trilyon dolarlık pastadan, yalnızca 5 milyar dolarlık pay alıyoruz”
DEİK Genel Sekreteri Yılmaz, dünyanın üretim ekseninin Avrupa'dan, Asya Pasifik'e taşındığına dikkat çekti
KOCAELİ - Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu (DEİK) Genel Sekreteri Ufuk Yılmaz, "Dünya ekonomisini oluşturan 20 trilyon dolarlık pastadan, yalnızca 5 milyar dolarlık mal satarak pay alıyoruz" dedi.
Yılmaz, Kocaeli Sanayi Odası'nca (KSO) düzenlenen "Dış Ekonomik İlişkiler Kurumu'nun Faaliyetleri ve Firmalara Yarattığı Fırsatlar" konulu bilgilendirme toplantısında, DEİK'in en büyük özelliğinin Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yönetme ve koordine etme görevi olduğunu belirtti.
Geniş bir perspektiften bakarak kamu, sivil toplum ve iş dünyası işbirliğiyle Türkiye'yi teknoloji, katma değer üreten ve bölgesinde lider bir ülke yapma hedefine yardımcı olmak istediklerini ifade eden Yılmaz, dış ekonomik ilişkilere bir bütün olarak baktıklarını, ihracat ve ithalatı ayrı ayrı önemsediklerini bildirdi.
Türkiye'nin 220 milyar dolar civarında ithalat yaptığını dile getiren Yılmaz, yurt dışından yatırım getirmenin önemli olduğunu ancak yurt dışına yapılacak stratejik yatırımları da önemsediklerini ve teşvik ettiklerini söyledi.
Üyelerinin genelde uluslararası ticaretle uğraşan, büyük ölçekli işletmeler olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:
"KOBİ'ler ve orta boy işletmeleri DEİK çatısı altında tutacak enstrümanlar geliştiriyor, özel paketler oluşturuyoruz. Çünkü hedefimiz, dönemin ENKA'larını, TEKFEN'lerini şimdi bulup, 20 yıl sonrasının ENKA'larını, TEKFEN'lerini çıkartabilmek.
Küresel örgütlenmemizi Anadolu'ya odalarla bağlıyoruz, her odada DEİK temsilcilerimiz var. Yurt dışındaki ağımızı, Anadolu'nun kılcal damarlarına getirmek gibi bir düşüncemiz var."
DEİK olarak en yakın çalışabilecekleri ilin Kocaeli, en yakın çalışabilecekleri kurumun ise Kocaeli Sanayi Odası olduğunu öne süren Yılmaz, Türkiye'nin en büyük sanayi tesisi TÜPRAŞ'ın, büyük sanayi kuruluşlarından 48'inin Kocaeli'de olduğunu, 167 ülkeye ihracat yapan bir şehir olma özelliği taşıdığını kaydetti.
Kocaeli'nin geçen yıl ihracat rakamlarında 4. sıradayken, bu yıl 3. sıraya ulaştığına değinen Yılmaz, şöyle devam etti:
"Düzenlediğimiz seyahatlerde yer alıp, Kocaeli sektörlerini öne çıkartarak ülke seyahatlerinde yer verebiliriz. Hedef ülke günleri düzenleyebilir, düzenlediğiniz dış gezilere destek verebiliriz. Dış pazarlarda yaşanan sorunları, çözüm önerilerinizi, işbirliği tekliflerinizi bize aktarabilirsiniz."
"Şangay'da DEİK temsilciliği açacağız"
Ufuk Yılmaz, dünyanın üretim ekseninin Avrupa'dan, Asya Pasifik'e taşındığını ileri sürerek, artık dünyanın bel kemiğinin Uzak Doğu ülkeleri olduğunu iddia etti.
Yılmaz, Uzak Doğu ilişkileri hakkında şu bilgileri verdi:
"Bu yıl sayın Cumhurbaşkanı ile Çin'e, önceki dönemde Japonya'ya gittik. Başbakanımız ile kasım ayında Hindistan'a gittik, bu ülkeye şubat ayında da Cumhurbaşkanımızla bir kez daha gitmeyi planlıyoruz. Bu ülkelerle ilişkilerimizi artırıyoruz, yalnız buralar çok fazla tanımadığımız ülkeler. Bu amaçla Çin, Hindistan gibi büyük ülkelerde belirli bölge ve sektörlere yönelik ayrı stratejiler üzerinde çalışıyoruz. Ayrı yapılanmalar olacak, Hindistan ve Çin'de özellikle eyalet bazında çalışacağız. Çin'e 1 milyar dolar, Japonya'ya 300 milyon dolar civarında mal satıyoruz. Bunlar, dünya ticaret hacmini düşündüğümüzde çok düşük rakamlar. ABD'ye 4 milyar dolarlık mal satıyoruz. Dünya ekonomisini oluşturan 20 trilyon dolarlık pastadan, yalnızca 5 milyar dolarlık mal satarak pay alıyoruz. Şangay'da bir DEİK temsilciliği açacağız. İlk yapılacak Yönetim Kurulu toplantımızda bunun kararını alacağız."