2009'u mumla arayacağız...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UŞAK'TAN / Hulusi DİNCER

Bu yazımın başlığına, Uşak'ta yıllarını üretim yapmaya vermiş, Uşaklılar'a iş-aş veren saygın işadamlarımızdan Hacı Mehmet Boz'dan alıntı cümleyi verdim. Hacı Mehmet Boz'un kardeşleri ile birlikte kurduğu aile şirketi Bozoğlu Tekstil, bugünlerde 12 üründen oluşan üretim yelpazesine duvardan duvara ince halı çeşitini de ekledi. Bugün 4. ve 5. kuşak temsilciler tarafından yönetilen firmanın iki üretim tesisinde bugün yaklaşık 300 kişiye istihdam sağlanıyor. Peki böyle köklü bir firmanın sahibi, neden geleceğe çok da umutlu bakamıyor?

 H. Mehmet Boz, ülke ekonomisinin her geçen kötüye gittiğini söylüyor. Türkiye'nin 81 iline, Avrupa'nın da 5 ülkesine ticaret yapmaktayım. Avrupa'da yaşanan küresel kriz zaten hemen mal alımlarını durdurdu. Türkiye genelinde ise mal alımları azalırken; tüccarlar vadeleri 6 ve 12 ay, hatta 18 aya kadar çıkardı. Biz işçilerimize bu ayın maaşını 3 ay sonra al, deiyemeyiz. Devlet de SGK primini ve vergisini ileriki tarihlere ertelemiyor. Enerji ve doğalgaz tüketimi ve maliyeti de cabası… Her geçen gün işadamlarımızın üzerindeki yük ağırlaşıyor. Buna dur diyen ekonomi politikaları izlemeyen hükümet 'nasılsa çeker' diye bütün yükü biz işadamlarına yüklüyor. Ama bizim de taşıyacağımız bir yük var. Böyle giderse ileriki yıllarda 2009'u mumla arayacağız. Artık ötesi bize ait değil" diyor.

Bu sözler, iş dünyasının yaşadığı sorunları açık bir şekilde ortaya koyuyor. Hacı Mehmet Boz gibi saygın işadamlarına devlet sahip çıkmalı diye düşünüyorum. Çünkü onlara yatırım yaptıkça ülke kalkınır, ülke kalkındıkça da vatandaşın karnı doyar. Son zamanlarda birçok 'açılım' konuşulur odu. Ben de diyorum ki  önceliği 'ekonomik açılım'a verelim. Vatandaş iş ve aş verdiğiniz zaman, zaten gerisi kendiliğinden gelir. Ben bunu böyle biliyorum, birçok kişinin de aynı inanç ve düşüncede olduğunu görüyorum.

Ekonomik açılımı harekete geçirmek için Türkiye'nin her ilinden başarılı, duayen işadamları bir araya getirilsin. Onlardan yaşadıkları sorunlar ve bu sorunlara karşı önerdikler çözüm önerileri dinlensin. Beyin fırtınası yapılsın, işin 'pratik bilgileri' elde edilsin. Hükümet ortaya konulan bu veriler ışığında ortak noktaları tespit ederek, ekonomik açılıma hız versin. Yoksa işadamı Boz'un dediği gibi her geçen günü mumla arar oluruz...