2010'da 30 milyon turist hedefleniyor

TÜRSAB Başkanı Ulusoy, "Akdeniz çanağında 4'üncülüğe değil, 3'üncülüğe oynuyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, 2010 yılında 30 milyon ziyaretçi hedeflediklerini belirtti.

Ulusoy, Selçuk Üniversitesi (SÜ) Turizm İşletmeciliği Otelcilik Yüksekokulunun Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Kültür Turizmi ve Türkiye Açılımı" konulu konferansa katıldı.

Kültürün sadece tarihi eser olarak düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Ulusoy, mutfak kültürü ve folklor gibi pek çok kültürün bulunduğunu söyledi.

Ulusoy, Türkiye'nin turizmde kaydettiği mesafeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"1970 senesi 300 bin, 1980 senesi 2 milyon, 1990 senesi 6 milyon, 2007 senesi 22 milyon, 2008 senesi 24 milyon, geçen yıl 26 milyon 300 bin ziyaretçi. 100 milyon dolardan başlayan bugün 25 milyar dolara ulaşan turizm geliri. 1985'teki uçak koltuk kapasitemiz 5 bin 300. Bugün 132 uçak Türk Hava Yolları'nda, 120 uçak özel hava yollarında 50 bin koltuk kapasitesine sahibiz. 16 havalimanı uluslararası, 33 havalimanı Türkiye içinde. Bunlar kolay değil, biz bu yerlere kolay gelmedik. Tesiste, hizmette bir numarayız. Bugün, Yunanistan ve İspanya fiyatları aşağı çekiyor, Türkiye aynı seyirde kalıyor. Bu sektörün başarısı."

Uçakların, otellerin, doğa ve hizmetin 5 yıldızlı, hosteslerin ve pilotların eğitimli olduğunu ancak sokağın 2 yıldız, çevrenin de 1 yıldız olduğunu ifade eden Ulusoy, "O zaman gelen turistlerde 2 yıldız olur. Bunun hepsini 4 yıldıza eşitleyeceksiniz" dedi.

30 milyon hedefi

Kültür varlıklarını koruyan ve sahip çıkan bir anlayışla çok değerli bir bakanla çalışmaları sürdürdüklerini bildiren Ulusoy, şöyle devam etti:

"Bu ülke 3 tane politikasını değiştirmek zorunda. Tarım politikası değişmeli. Kars'taki üreticimiz, Konya'daki buğday üreticimiz desteklenmezse bulundukları yerlerden göç ederler ve oralarda kültür varlığını yaşatamazlar. Yine ulaşım politikasına bakıyoruz, taşımacılığın yüzde 92'si kara yolu ile yapılıyor. Yüzde 0,6 deniz, yüzde 1,5 raylı sistem. Burada da çalışmalar yapılmalı. Bir diğer konu enerji politikası. Enerji politikasında nükleer santrallere kesinlikle karşıyım. İşte bu üç politika gelişirse, yaşam biçimi, kültür varlıklarını yaşatma ve geliştirme gelişir."

Konuşmasını 2010 yılı beklentileriyle sonlandıran Ulusoy, "2010'da 30 milyon ziyaretçi hedefliyoruz. 2010 yılında, Akdeniz çanağında 4'üncülüğe değil, 3'üncülüğe oynuyoruz. Türkiye'nin geleceği turizmdedir" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir