”2010'da büyüme trendinin daha pozitif olmasını bekliyoruz”

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, 2009 yılının kendileri için "U dönüşü" yaratma yılı olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, 2009 yılının kendileri için özel ve ilk etapta iş performanslarında "U dönüşü" yaratma yılı olduğunu belirterek, "Bundan sonraki süreçte U'nun giderek yukarı çıkmasını ve yükselen bir trendde olmasını hedefliyoruz. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde sektör yüzde 2 ciro artışı sağladı. 2010'da büyüme trendinin daha pozitif olmasını bekliyoruz."dedi.
Timuray, "liderlik ekibi" olarak tanımladığı genel müdür yardımcılarını düzenlediği sohbet toplantısında gazetecilere tanıttı.
Burada soruları da yanıtlayan Timuray, 2010'a ilişkin sorular üzerine, Vodafone'da mali yılın Nisan ayında başlayıp Mart ayında sona erdiğini, dolayısıyla şu anda 2010 yılına ilişkin rakam vermelerinin mümkün olmadığını söyledi.
Vodafone Türkiye olarak uzun soluklu bir büyüme programına başladıklarını vurgulayan Timuray, şöyle konuştu:
"2009 yılı bizim için özel ve ilk etapta iş performansımızda U dönüşü yaratma yılıydı. Aldığımız sonuçların zamanlamasından da çok memnunuz. Bundan sonraki süreçte U'nun giderek yukarı doğru çıkmasını ve yükselen bir trendde olmasını hedefliyoruz. 2010'un pazar performansının sektör olarak da daha iyi olacağını öngörüyoruz. Önümüzdeki yıl fiyat konusunda bir stabilizasyon beklentimiz var. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde sektör yüzde 2 ciro artışı sağladı. 2010'da büyüme trendinin daha pozitif olmasını bekliyoruz."
Serpil Timuray, Nisan-Haziran çeyreğinde Vodafone'un abone sayısının 14,9 milyon olduğunu, sayının Temmuz-Eylül döneminde 15,6 milyon net aboneye çıktığını ve 718 bin net abone artışı olduğunu belirterek, bunun bir önceki çeyreğe göre 1,1 puan artış ile pazar payında yüzde 24,5'e denk geldiğini bildirdi.
"Karsızlık, daha çok diğer 2 operatörde ciddi sorun"
GSM sektöründe fiyat açısından artan rekabete dikkati çeken Timuray, "Bugün gelinen noktada tüm operatörlerin karlılığında bir azalma görüyoruz. Toplam EBITDA (faiz, amortisman ve vergi öncesi kar) pastasının yüzde 95 payını bir operatörün aldığını görüyoruz. Bu rekabet ortamını çok sağlıklı etkilemiyor. Karsızlık sorunu, daha çok diğer 2 operatörün ciddi bir sorunu olmakta. Bu 2 operatör de pazar payı kazanabilmek için fiyat rekabetinde öncü olmuşlardır. Bunun da önümüzdeki dönemde devam edebilmesi, sürekliliği için bu operatörlerin, özellikle Vodafone özelinde söyleyebilirim, ölçeğimizin artması lazım" şeklinde konuştu.
Cirosal anlamda 2009 yılını bir evvelki seneyle aynı seviyede bitirmeyi planladıklarını belirten Timuray, bunun da 2,7 milyar lira civarında bir ciro olacağını bildirdi.
Önümüzdeki dönemde ciroyu büyütme hedefleri bulunduğunu dile getiren Timuray, ciro büyümesinden gelecek ölçek ekonomisinin karlılıklarını artırmada en önemli unsur olacağını vurguladı.
Timuray, Türkiye'deki vergi oranlarının çok yüksek olduğunu, bunun karlılık rasyosu olarak olumsuz bir faktör yarattığını söyledi.
"Fiyatlarda stabilizasyon gerekli"
Sektörde ciddi yatırımların devam etmesinin beklendiğini, bunun için fiyatlarda stabilizasyonun gerekli olduğunu kaydeden Timuray, "Fiyat rekabeti rasyonel olmalıdır. Şu anda sene başına göre daha stabil bir ortam içinde olduğumuzu düşünüyorum. Fiyat rekabeti olmalı. Ancak zararına satış haline gelmemelidir" dedi.
Serpil Timuray, mobil penetrasyona ilişkin ise 2009 yılındaki düşüşün tamamen SIM konsolidasyonundan kaynaklandığını belirterek, ancak mobil penetrasyonun 2010 ve 2011'de artacağını düşündüklerini, bu artışın daha çok data kullanımından gelecek SIM'lerde olmasını beklediklerini bildirdi.
"Sektörde en çok pazar payı kazanan şirket olabilmeyi hedefliyoruz"
Müşterilerinin günlük hayatlarını kolaylaştıran güvenilir bir iletişim ortağı olabilme misyonları bulunduğunu dile getiren Timuray, "3 sene içinde sektörde en çok pazar payı kazanan ve müşterisini en çok memnun eden iletişim şirketi olabilmeyi hedefliyoruz" dedi.
Hazırladıkları stratejik programa değinen Timuray, programın, tüketici zihninde ve kalbinde güvenli marka olabilmek, aktif abone sayısını artırmak ve müşteri memnuniyetinde fark yaratabilmeyi amaçladığını ifade etti.
Serpil Timuray, bu programın ilk yılı olan 2009-2010 mali yılında operasyonlarını 1,3 milyar liralık yatırım bütçesiyle desteklediklerini bildirdi.
"Abonelerimizin yüzde 11'i 3G abonesi oldu"
2G'de 11 bin baz istasyonuna ulaştıklarını, bunun nüfus kapsama oranı olarak bakıldığında Türkiye nüfusunun yüzde 98,2'sini kapsadığını ifade eden Timuray, Vodafone abonelerinin yüzde 11'inin 3G abonesi olduğunu, 2G ve 3G'de baz istasyonunda 13 bine ulaştıklarını, mali yılın son ayı olan Mart 2010 itibarıyla toplamda 15 bin baz istasyonunu aşmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye'ye 3G'nin yansımalarının çok iyi olduğuna işaret eden Timuray, ülkede 3G'ye uyumlu cihaz sahibi olma oranının yüzde 10'ların altında seyrettiğini, 3G'ye olan talebin beklentilerinin üzerinde olduğunu, özellikle multimedya hizmetlerinde çok ciddi talep yaşandığını ve insanlarda mobil TV izleme konusunda çok istek bulunduğunu belirtti.
"Tamamen yenilenen mağaza sayısını 770'den 910'a çıkardık"
Timuray, Türkiye'de mobil internette ciddi bir açılım beklediklerine dikkati çekerek, şu anda cep telefonlarından ayda 7 milyon dakika dizi izlendiğini, en çok izlenen dizinin ise Kurtlar Vadisi olduğunu ifade etti.
Vodafone cep merkezi konseptiyle tamamen yenilenen mağaza sayısını 770'den 910'a çıkardıklarını, vitrin konsept mağazacılık ile 117 mağazayı sıfırdan inşa ettiklerini anlatan Timuray, 81 ilde konsept mağazaların şehir merkezlerinin en iyi lokasyonlarında yer aldığını kaydetti.
Serpil Timuray, bu dönemde tarifeleri elden geçirdiklerini ve yeniden yapılandırarak rekabetçiliklerini artırdıklarını, şu anda Türkiye'nin 2. en büyük, sektörün ise 1. en büyük reklam vereni konumunda olduklarını söyledi.
"3 milyona aşkın abone numarasını Vodafone'a taşıdı"
Bu yılın Ocak-Mart cirosunun geçen seneye oranla yüzde 18 daha düşük olduğunu hatırlatan Timuray, seneye bu şekilde başlamalarına rağmen iyileşen bir performans gösterdiklerini ve Temmuz-Eylül döneminde bir önceki çeyreğe göre yüzde 12'lik ciro artışı sağladıklarını bildirdi.
Numara taşımada numaranın taşınması ve çıkması şeklinde iki parametre bulunduğunun altını çizen Timuray, "3 milyonun üzerindeki abone taşıması numarasını taşıyanlardır. Çıkışlarla beraber baktığımızda aşağı yukarı 660 bin net abone numara taşımada kazanılan sayıdır" şeklinde konuştu.
Son çeyrekte 718 bin abone kazandıklarını ve aynı dönemde abone sayısını artıran tek operatörün Vodafone olduğunu belirten Timuray, "Numara taşımada nisan ayından itibaren en çok numara taşıma kazanan operatör konumuna geldik. 3 milyonu aşkın abone numarasını Vodafone'a taşımıştır" diye konuştu.
"Numara taşıma ciddi özgürlük yarattı"
Timuray, numara taşınabilirliğin sektörde ciddi özgürlük yarattığını ifade ederek, "Abonelerin numaralarına hapsolmadan istedikleri tercihleri daha rahat seçmelerini sağladı" dedi.
Kullanıcı başına dakika parametresine bakıldığında Temmuz-Eylül'de kişi başına aylık ortalamanın 215 dakika olduğunu, bu rakamın geçen senenin aynı çeyreğiyle karşılaştırıldığında yüzde 70 artışa denk geldiğini anlatan Timuray, sektördeki ortalama artışın ise yüzde 50 olduğunu söyledi.
Serpil Timuray, sektörde dakika başına fiyatlarda yüzde 30 düşüş yaşandığını, trafikte volümün arttığını ve fiyatların düştüğünü kaydederek, pazardaki gelirlerin yüzde 2 arttığını, bunun sektörde fiyat rekabetinin getirdiği bir sonuç olduğunu belirtti.
Kullanıcı başına gelirlerde (ARPU) şu anda 15,3 lirada olduklarının altını çizen Timuray, bunun önceki çeyreğe göre yüzde 12,5'luk artış anlamına geldiğini bildirdi.
Baz istasyonlarının kurulumuyla ilgili kamuoyunun tepkisine ilişkin de Timuray, bu konuda "lüzumsuz bir endişe" bulunduğunu savunarak, baz istasyonlarının Türkiye'de sağlık açısından çok iyi regüle edildiğini ifade etti. Timuray, sahada çalışanların tepkiler nedeniyle can güvenliklerinin tehlikede olduğunu, saldırıya uğrayan saha çalışanlarının bile bulunduğunu anlattı.