2010'da ciro hedefimiz 6 milyar dolar

Kotil, "2010 yılı ciromuzun 3 milyar dolarlık neti Türkiye'ye kalacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÇANAKKALE- Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, şirketlerinin 2010 yılı net ciro hedefini 6 milyar dolar olduğunu bildirdi. Kotil, "2010 yılı ciromuzun 3 milyar dolarlık neti Türkiye'ye kalacaktır" dedi.

Kotil, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ÇTSO) düzenlenen, "Bir Milli Markayı Yönetmek" konulu konferansta yaptığı konuşmada, THY için 2006 yılının çok önemli bir yıl olduğunu söyledi. Bu yılda kamudan özel sektöre geçiş yaptıklarını hatırlatan Kotil, "2006 yılından itibaren THY yeni uçuş noktalarıyla yeni adımlar atarak kara geçti. 2009 yılı kriz yılıydı ancak yaptığımız yatırımlar kendisini sürekli geliştirdiği için bizde krizden fazla etkilenmedik. 2010 yılına geldiğimizde 6 milyar dolar ciro hedefliyoruz. 6 milyar dolar çok iyi bir para. Bu paranın yüzde 44'ü Türkiye'deki bize hizmet veren şirkete ve çalışanlara gidiyor. Yüzde 10'u kar olarak kalıyor. Bu yüzde 10'un yüzde 5'i yabancı yatırımcıya gidiyor. Yani kısaca cironun yüzde 40'ından fazlası Türkiye'ye kalıyor. Türkiye'ye bu yıl 3 milyar dolar net para bırakacağız" diye konuştu.

Sisteme 24 yurtdışı uçuş noktası daha ekleyerek, yurtdışı uçuş noktasını 94'e yükselttiklerini bildiren Kotil, "Bu intihar gibi bir şey galiba değil mi? Onun için hep bize kızdılar. 'Siz doğru mu yapıyorsunuz, nedir bunun sebebi' diye. Öyle yeni pazarlara girdik ki karımız çok aşağılara, 60 milyon dolara kadar düştü ama geçmişteki zarara göre iyi bir rakam. Fakat bununla şirket olgunluk dönemine girdi" şeklinde konuştu.

Kazanılan paranın büyük bölümünün transit yolcu uçuşlarından geldiğine dikkati çeken Kotil şöyle devam etti:

"Biz Türk vatandaşlarımızı da çok seviyoruz, yurt dışındaki vatandaşlarımızı da çok seviyoruz ama biz Türk olmayan yolcuları da çok seviyoruz. Çok iyi paraları var onların. 2006 yılı kamudan özele geçtiğimiz yıldı. O zaman dedik ki, yalnız iç ve dış hatta Türk pazarına hitap edersek sonuçta bir yerde pazar bitiyor. Şu anda yurtdışı Türk pazarının yüzde 60'ı bizde ama yüzde 100'e getirirsek bile bize yetmez. Dolayısıyla bizim yeni pazar bulmamız lazımdı. Bu da transit pazar. Bu yıl 6 milyon transit yolcu taşıyoruz. 16 milyon yurt dışı yolcunun 6 milyonu transit yolcu. Transit yolcu bize geldikçe biz başkasının pazarından pay alıyoruz. Onların gelirleri yüksek olduğu için iyi para kazanıyoruz. Dünya hava yollarının cirosu 536 milyar dolar. Biz 6 milyar dolardayız. Avrupa'daki havayolları dünya pazarının yüzde 28'ini oluşturuyor. Biz de Avrupa'ya çok yakınız, gidip alıp alıp getiriyoruz onu. Daha çok alacağız."

THY'nin yeni uçakları

THY'nin mevcut yurtdışı nokta sayısına göre haftadaki sefer sayısının 10 bin civarında olması gerekirken, haftada 5 bin sefer yaptıklarını belirten Kotil, şunları kaydetti:

"Yani biz az sefer yapıyoruz. Çünkü uçağımız ve çalışanımız az ama son 6 yılda yüzde 20 büyüyerek geliyoruz. Daha fazla büyümemiz tehlikeli. Bu ne demek 'bizim bahçede hala meyve ağacı dikecek yer var' demek. Yeni 90 uçak siparişi verdik. Bunlardan 12'si Boeing 777 modeli. Her bir 777 uçağı 360 yolcu taşıma kapasiteli olduğu gibi 24 ton da kargo alıyor. 12 çarpı 24 ton, 5 büyük kargo uçağımız var demek gibi olacak. Çin'e günde 3 sefer yapacaklar bunlar. Günde 70 tonun üzerinde kargoyu her gün Çin'e götürüp getirebileceğiz. Dolayısıyla yalnız uçak almıyoruz, aynı zamanda kargo kapasitesi de satın almış oluyoruz."

Toplantının sonunda ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Tezcan ile Meclis Başkanı Niyazi Önen, THY Genel Müdürü Temel Kotil'e teşekkür plaketi verdi.

Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz da Kotil'e Çanakkale Savaşları sırasında Mehmetçiğin giydiği Kabalak'tan hediye etti.

Kotil ise ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Tezcan ile Meclis Başkanı Niyazi Önen ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'a uçak maketi hediye etti.

Toplantının ardından Kotil ve ÇTSO üyeleri, düzenlenen iftara katıldı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir