2012 yılında sektör liderliğine otururuz

Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı, 2010'un kendileri açısından dolu dolu geçtiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yakup SAYAR

İSTANBUL - Ülkemizde 7 yılını dolduran Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) büyüme trendi iştah kabartıyor. Sistemin en önemli oyuncularından biri konumundaki Garanti Emeklilik ise katılımcı sayısında 500 bine ulaşmaya çok yaklaştı.

2010 yılını 456 bin katılımcı ve yüzde 20'lik pazar payı ile geçtiklerini belirten Garanti Emeklilik Genel Müdürü Erhan Adalı," 2010 yılı hem pazar payımızı yukarı taşıdığımız, hem de yenilikçi ürün ve uygulamalarımızla sektöre öncülük etmeye devam ettiğimiz, bizim için dolu dolu geçen bir yıl oldu."dedi.

Sektörün gelişimi, Garanti Emeklilik'in geleceğe yönelik hedeflerini DÜNYA ile paylaşan Erhan Adalı şirket olarak, 2010 yılında topladıkları katkı payında yüzde 1 puan ile 2010 yılında sektörde en fazla pazar payı kazanımı gerçekleştiren şirket olduklarını söyledi.

Fon tarafında da yüzde 35.7'lik bir büyüme rakamı gerçekleştirdiklerinin altını çizen Adalı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu durum da toplam fon büyüklüğümüzü 1,8 milyar TL'nin üzerine çıkarıp pazar payımızı yüzde 15,3'lere taşımamızı sağladı. 2010'da toplam katılımcı sayımız 456 bine yaklaştı ve yüzde 20 pazar payına sahibiz. 2010 yılı kurumsal planlar açısından da bizim için önemli bir yıl oldu. Kriz sonrası kurumsal plan hedeflerini kaldığı yerden hayata geçirmeye başlayan işveren firmaların en çok tercih ettiği şirketlerden biri olduk. İşveren katkılı sözleşmelerde yüzde 6,5 pazar payı aldık."

2010'daki yenilikler

2010'da başarılı grafiklerinin yanında sektörde öncülük yaptıkları özel uygulamalarla da dikkat çektiklerini ifade eden Adalı söz konusu yenilikleri şöyle sıraladı:

"Türkiye Finans Katılım Bankası ile, faize duyarlı kesimin sisteme dahil edilmesini sağlayan, son derece başarılı ve sektörde örnek teşkil eden bir işbirliğine imza attık. Burada çok önemli bir potansiyel var. Zira 2011'de de bu konu daha fazla önem kazanacaktır.

Biz de Türkiye Finans dağıtım kanalından faizsiz kesime sunduğumuz emeklilik planlarımızla fark yaratmaya devam edeceğiz. 2010 yılında müşteri hizmeti anlamında iki yeniliğe daha imza attık. Bunlardan birincisi müşterilerimizin internet sitesi üzerinden online olarak bireysel emeklilik ve hayat sigortaları ile ilgili tüm sorularına yanıt alabilecekleri Online Emeklilik Danışmanı hizmeti.

Diğeri ise yine bence müşterilerimizin büyük bir ihtiyacını karşılayan bir uygulama olan Sosyal Güvenlik Danışmanı hizmeti. Bu hizmet ile de müşterilerimiz internet sitemize girerek, danışmanlarımıza emeklilik ve sosyal güvenlik sistemi ile ilgili her türlü sorularını 7/24 iletip, yanıt alabiliyorlar."

Kurumsal tarafta lideriz

Şu anda katılımcı sayısında yüzde 20, fon büyüklüğünde ise yüzde 15.3 pazar payına sahip olduklarını belirten Adalı, "Kurumsal tarafa baktığımızda ise grup sözleşmelerinde yüzde 30 pazar payı ile birinciliğimizi koruyoruz, işveren katkılı sözleşmelerde ise hızla pazar payı almaya başladık. 2011 için katılımcı sayımızı 500 binin üzerine çıkarıp; buradaki pazar payımızı yüzde 21'e çekmeyi hedefliyoruz. 2012 yılında da liderliği alırız diye düşünüyorum. Rakamlarımızı yukarı taşırken, benzersiz ürünlerimiz ve hizmet uygulamalarımızla sektörde öncü ve lider olmayı da görev edindik."dedi.

2011 yılında ise katılımcı sayısı yıllık performansında liderliği hedefledikleri söyleyen Adalı, " Fon tarafında da hedefimiz yine mevcut büyüme trendimize devam etmek ve pazar payımızı korumak. Bunları yaparken en önemsediğimiz konu müşteri memnuniyeti ve bu konuda çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek. Yılın başında yeni fonlarımızı hayata geçireceğiz ve bundan sonra yine farklı risk algılarına hitap etmek için yeni fonlar kurmaya devam edeceğiz. Hedefimiz orta vadede sektör liderliği; bu doğrultuda var gücümüzle çalışıyoruz."diye konuştu.

Orta vadede şirketlerde küçülme bekliyorum

Sektörün birçok yatırımcı için cazip geldiğini ancak Garanti Emeklilik'in de içinde bulunduğu, fon büyüklüğünde sektörün yüzde 74'ünü elinde bulunduran 4 şirket haricinde kar marjının yedinci yılın sonunda bile yok denecek kadar az olduğunun altını çizen Erhan Adalı, bazı şirketlerin başa baş noktasına gelebildiğini söyledi.

" Zaten sistem kurulduğunda bu süreyi öngörmüştük."diyen Adalı sözlerini şöyle sürdürdü "Bu yıl 4 yeni şirketin sektöre girmesi bekleniyor. Eğer bu şirketler ilk günden itibaren agresif bir büyüme stratejisi izlemezlerse, ölçek ekonomisinden yararlanma imkanı yakalayamazlarsa onları zor bir yedi yılın beklediğini söyleyebilirim. Bu nedenlerle de ben orta vadede satın almalarla küçülmelerin yaşanmasını da bekliyorum."

Ürünlerimizi sürekli geliştiriyoruz

Garanti Emeklilik'in ürün geliştirme stratejisinin müşteri segmentlerinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak sürekli iyileştirme ve farklılaşma ekseninde şekillendiğini belirten Erhan Adalı sözlerini şöyle sürdürdü; "Her segmentin birbirinden farklı ve değişen ihtiyaçları olabiliyor. Biz de bu ihtiyaçlar paralelinde hızlı bir şekilde kendimizi yeniliyor, çok özel ürünler sunuyoruz. Örneğin emeklilik dönemine yönelik ihtiyaçlarının farklı olan orta ve üst düzey yöneticiler için tasarladığımız Prestige ve Select Emeklilik Planları ile bu kitleye özel bir hizmet sunmaya başladık.

Özellikle Prestige Emeklilik Planı dahilindeki aylık katkı payının asgari brüt ücret olarak belirlendiği seçenek oldukça beğenilen bir ürün oldu. Bu seçenekle vergi avantajınızı en verimli şekilde kullanma imkanı sunuyoruz. Bu ürünlerimiz hedef kitlesi tarafından oldukça beğeni topladı. Bu ürünlerle ilgili 2010 yılında yaptığımız 1 aylık kampanya döneminde binlerce katılımcıya ulaşma şansını yakaladık. Kampanya sonucunda normalde bu segmente 1 yılda yaptığımız satışın üçte birini 1 ayda gerçekleştirdiğimizi gördük. Elde ettiğimiz başarılar, bu tür farklı segmentlerin beklentilerine uygun ürünlerle yolumuza devam etmemizde itici güç oluyor."

Hisse senedine yönelik fonlar cazip

"Bireysel emeklilik sistemi uzun vadeli bakılması gereken, geleceği şekillendiren bir sistem"diyen Erhan Adalı, disiplinli bir şekilde birikim yapmanın çok önemli oluğunun altını çizdi. Belli bir dönemde yaşanacak nakit ihtiyacı için, "şimdi çıkayım, birkaç yıl sonra tekrar biriktirmeye başlarım" diye düşünenlerin finansal anlamda belli bir kayıp yaşadıklarına dikkat çeken Adalı; "Bu durumda iyi düşünmelerini tavsiye ederim.

Ayrıca sistem 7. yılını doldurdu. İstatistikler bize gösteriyor ki artık katılımcılar hisse senedi içeren fonlara yatırım yapmalılar çünkü hisse ortalamada hepsinden iyi getirdi. Ama aylık, 3 aylık veya yıllık bakıp getirilerden iyi ya da kötü yönde etkilenmemeleri gerekir. Uzun vadeli düşünülmeli. Sektörle ilgili en önemli konu ise müşteri memnuniyeti. Artık belirli bir büyüklüğe ulaşan sistem, ürün ve hizmetleriyle müşteri memnuniyetinde fark yaratmayı başaranlar için orta ve uzun vadede daha büyük bir ivme getirecektir" şeklinde konuştu.

Düşük kalitede hizmet verme lüksünüz yok

Sektördeki yoğun, ancak son derece sağlıklı rekabetten endişe duymadıkları ı ifade eden Erhan Adalı, tüm emeklilik şirketlerinin bu rekabet içinden sıyrılabilmek için her geçen gün hizmetlerini daha da ileri taşıdıklarını söyledi. Bu durumun mevzuatsal olarak tamamen şeffaflığı gerektiren bir sistem olduğu için, hizmet kalitesinin sürekli yükselmesini de beraberinde getirdiğini belirten Adalı, "Yanlış yapma, yetersiz ve düşük kalitede hizmet verme lüksünüz yok.

Bu durum şirketlerin kendilerini sürekli gelişim sürecinde tutmalarını sağlıyor. Toplamda pazarın büyümesi sağlandığı gibi, sonuçta bu işten en karlı çıkan taraf da müşteri oluyor aslında. Çünkü müşteri kazanmak ve elde tutmak için hizmet kalitesinde, ürün ve uygulamalarda kıyasıya bir mücadele içindeyiz emeklilik şirketleri olarak. Önemli olan bugünkü rekabet anlayışının korunması ve herkesin ortak amaç ile sektörü ileri taşımaya devam etmesi" dedi.

Vergi avantajının bilinirliği tanıtımla artıyor

EGM'nin son reklam kampanyasına yönelik düşüncelerini sorduğumuz Erhan Adalı, söz konusu kampanyanın bireysel emekliliği tanıtmak ve vergi avantajını faydalarını anlatmak için gerçekleştirildiğini hatırlatarak şunları söyledi; "2009 yılında bireysel katılımcıların yüzde 33'ü bu avantajdan yararlanırken, bu gibi tanıtım faaliyeti sonucunda 2010 yılında bu oranın yüzde 36'ya çıktığını görüyoruz.

Vergi avantajı hakkındaki bilinirlik ise aynı dönemde yüzde 55'ten yüzde 63,4'e yükselmiş. Demek ki yaptığımız işler sonuç vermeye başlıyor. Sektör bu avantajdan mümkün olduğunca çok katılımcının yararlanabilmesi amacıyla tür tanıtım çalışmalarına devam edecektir."

"Kalem Tutan Eller" projesi

Garanti Emeklilik'in Sosyal Sorumluluk Projeleri'de değinen Erhan Adalı, 2010 yılında, Milli Eğitim Bakanlığı ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliği ile yine çocuklara yönelik uzun soluklu bir projeye daha imza attıklarını söyledi.

"Kalem Tutan Eller" isimli proje ile sokakta çalışan ve aynı zamanda okuyan ilköğretim öğrencisi çocukların, okul başarılarını ve bağlılıklarını artırarak, onları sokaktan tamamen kopartmayı hedefledikleri söyleyen Adalı, "Proje kapsamında, İstanbul'da sokakta çalışan ilköğretim öğrencilerinin yoğun olarak bulunduğu 6 ilçede bulunan 19 okulda yaklaşık 2.000 çocuk ile ailelerine ulaşılıyor. Bu projemizi uzun yıllar sürdürmeyi planlıyoruz" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir