2016’ nın Yükseleni: Altın
Murat TUFAN / DESTEK YATIRIM MENKUL DEĞERLER
Gelişmiş ülke ekonomilerindeki görünümün zayıf olması güvenli liman alımlarıyla altın fiyatlarını yukarı yönlü destekliyor. Borsalardaki zayıf seyir ile negatif veya düşük faiz oranları göz önüne alındığında altın parlak rengi ile yatırımcıları cezbediyor. Risk iştahının azalması, ABD ve Euro Bölgesi’nde seçim yılı olması ve siyasilerin ırkçı söylemleri ise işin cabası. World Gold Council’in verilerine göre bu yıl altın EFT’lerine giriş ton bazında her ay artış gösterdi. Mayıs ayında 2 bin ton üzerine çıkan EFT lerde Kasım 2013’ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Yatırımcısına yılbaşından bu yana %23 oranında kazandıran altın, Brexit referandumu sonrası son iki yılın zirvesine çıktı. Altın sadece yatırımcılar tarafından değil merkez bankaları tarafından da tercih ediliyor. Yılın ilk çeyreğinde Çin ve Rusya altın rezervlerine sırasıyla 35,1 ve 45,8 ton ekledi. Özetle; altın bundan sonra ki süreçte yatırımcılara ve ülkelere piyasa, ekonomik ve politik risklere karşı iyi bir hedge aracı olabilecek potansiyeline sahip. Dolar ve altın fiyatları genelde ters yönde hareket etmelerine rağmen önümüzdeki dönem iki varlığında aynı yönde hareket edeceği bir dönem görebiliriz.
Gram altında yeni rekorlar gelebilir
Gram, altın Brexit referandumu sonuçlarını sonrasında 130 TL seviyesini test ederek rekor kırdı. Haftasonu referandumda Birlik içerisinde kalma yönünde oy kullanan İskoçya’dan bağımsızlık referandumu için çalışmalara başlattığını duyurdu. Kuzey İrlanda’dan benzer açıklamalar gelmesi belirsizlik ortamını genişletebilir. Diğer yandan referandumun tekrar edilmesi için toplanan imzalar 3 milyona ulaşmış durumda. Bu belirsizlik ortamında ons altın ve Dolar/TL paritesindeki yükselişe paralel olarak gram altın 130 TL seviyesi üzerinde kalıcılık sağlayabilir. Kısa vadede çeyrek altın fiyatları 210 TL seviyeleri test edilebilir.
Dolar/TL yıl sonu beklentilerine adım adım ilerliyor
Risk algısının değişmesi nedeniyle gelişmekte olan ülke paraları baskı altında kalmaya devam edebilir. TCMB Haziran ayı beklenti anketinde yıl sonu kur beklentisi 3,10 seviyesinde. Brexit referandumu sonrası küresel piyasalarda yaşanan belirsizlik TCMB’nin sadeleştirme adımlarının önüne geçerek kurlar üzerindeki baskıyı artırarak TL’deki değer kayıplarını artırabilir. Diğer yandan ikinci büyük ihraç pazarımız olan İngiltere’deki belirsizlikler tüketici algısında değişikliğe gitmesi ticaret hacmimizi olumsuz etkileyebilir.