2020'de tüketicilerin yarısı ödemede 'mobil'i seçecek
Kartlı ödemeler dünyası ile teknoloji arasındaki sınırlar her geçen gün biraz daha iç içe geçerken Visa'nın CEO'su Peter Ayliffe tüketicilerin her geçen gün mobil ödemeyi biraz daha benimsediğini söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Ece CEYHUN
İSTANBUL - Visa Europe CEO'su Peter Ayliffe, tüketicilerin 2020'de bir taraftan nakit, bir taraftan plastik kart kullanmaya devam edeceğini ama en önemlisi ödemelerinin yüzde 50'sini mobil cihazlarla yapar hale geleceğini düşünüyor. Tüketicinin ödeme alışkanlıklarına bakıldığında özellikle Avrupa'da iki önemli trendden de bahsedilebileceğini kaydeden Ayliffe, bunlardan birinin artan banka kartı kullanımı olduğunu diğerinin ise e-ticaret olduğunu kaydetti.
Avrupa'da Visa kart harcamalarının yaklaşık yüzde 80'ini oluşturan banka kartlarının alışveriş hacminin ilk defa 1 trilyon Euro eşiğini aştığını belirten Ayliffe, "Banka kartları 2012 yılında da hızlı büyümesini sürdürürken,kartlı ödeme sistemlerinde büyümenin en önemli itici gücü oldu. E-ticaret, Visa sistemleri üzerinden geçen alışveriş hacminde yüzde 20'lik paya ulaşarak en hızlı büyüyen iş alanımız oldu. Pazar olgunlaştıkça bu büyüme de devam edecek" dedi. Peter Ayliffe, "2020 yılında Visa işlemlerinin yüzde 50'sinin mobil cihazlarla yapılacağını öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.
DÜNYA'ya açıklamalarda bulunan Ayliffe, kartlı ödemeler sektörünü değerlendirirken "Maalesef olaylar istediğimiz kadar hızlı gelişmiyor. Gelişmeler daha yavaş meydana geliyor. Onun için 2020'ye geldiğimizde insanlar nakit kullanmaya devam edecekler. Plastik kartları kullanmaya devam edecekler. Ama çok ciddi sayıda tüketicinin tercih edeceği araç mobil ödemeler olacak" dedi. Tüketicilerin ödemelerini yaparken 2020 yılında yüzde 50'sinin işlemlerini mobil cihazlar üzerinden gerçekleştirmeyi tercih edeceği öngörüsünde bulunan Ayliffe, buna örnek olarak kartlı ödemeler dünyasında Avrupa'nın en olgunlaşmış pazarı olan İngiltere'den örnek verirken artık söz konusu ülkede ilk defa kart kullanımının nakit kullanımından daha fazla olduğunu söyledi.
Yeni nesil ödeme dünyasına yatırıma devam
Mobil cihazların çok hızlı benimsendiğine de dikkat çeken Ayliffe, "2013'teki önceliğimiz tüketicilere hızlı ve güvenli mobil ödeme çözümleri sunmak. Son altı yılda, ticareti desteklemek ve yeni ödeme teknolojilerine zemin hazırlamak için Avrupa'nın ödemeler altyapısına önemli yatırımlar yaptık. Yeni nesil teknolojilere geçen yıl 200 milyon Euro yatırım yaptık, bu yılki hedefimiz de 300 milyon Euro'luk yatırım. 2012 yılında Avrupa'da temassız işlemler dörde katlandı. 2013 yılında da bu büyüme oranının tekrar edeceğini öngörüyoruz. Mobil temassız ödemeleri ise 2013 yılında tüketicilerle buluşturduk ve V.me dijital cüzdan uygulamamızı ilk kez bu yıl geniş ölçekte yaygınlaştıracağız. 2020 yılına geldiğimizde Avrupalı tüketicilerin üçte birinin V.me dijital cüzdan kullanacağını öngörüyoruz" dedi.
Küçük ödemeler, büyük ödemeleri getiriyor
Küçük ödemeler, büyük ödemeleri getiriyor
Kart kullanım alışkanlıkları açısından bakıldığında temassız teknolojide denilen küçük montanlı alışverişlerin önemli bir sıçrama noktası yarattığını anlatan Ayliffe, "Temassız teknolojiler sayesinde artık tüketiciler kendilerini çok daha rahat hissediyorlar ve kartlarını kullanıyorlar. Düşük montanlı işlemlerde kart kullanmaya başlayan insanların, başka alanlarda veya sadece düşük montanlı ödemelerde değil diğer ödemelerde de kartlarını kullanmaya başladıklarını görüyoruz" dedi.
Fiyat kıyaslama imkanı e-ticareti büyüttü
Ayliffe, nakit kullanımının azaldığını ama 2020'de de nakit kullanımının halen geçerliliğini koruyacağına işaret ederek gözlemledikleri iki önemli trende dikkat çekti. Bunlardan ilkinin banka kartı kullanımındaki artış olduğunu ifade eden Ayliffe, bu trendin arkasında güven faktörünün, 'param kadar harcarım' düşüncesinin yattığını ifade etti. Ayliffe şöyle dedi: "Avrupa'da banka kartı kullanımının arttığını net bir şekilde gözlemliyoruz. Bireyler banka kartı kullandıkları zaman kendilerini daha kontrollü hissediyorlar. Yani kullanabilecekleri para miktarı ile ilgili kendilerini daha kontrollü hissediyorlar. Kredili işlem yapmak istemiyorsanız çok iyi biliyorsunuz ki banka kartınızı kullandığınızda, paranız kadar harcayabilirsiniz. Bir başka önemli trend daha var ki o da şu: tüketiciler alışverişlerini yapıyorlar ama alışveriş yaparken en iyi fiyatı bulmak istiyorlar. Bunun da en önemli göstergelerinden bir tanesi Avrupa'da elektronik ticaretteki kullanımın artıyor olması. Diğer bir deyişle insanlar internet ortamına fiyatlara bakıyorlar ve giderek artan düzeyde görüyorlar ki online ortamda çok ciddi bir fiyat avantajı var. İnsanlar daha temkinli davrandılar ve fiyat kıyaslaması yaptılar. Ama yine genelde şanslıyız ki alışverişte ve harcanan parada genelde çok büyük bir düşüş yok. Dolayısıyla da bizim de faaliyetlerimizde süre gelen bir büyüme var. Büyümemiz devam ediyor."
Yatırımlar, 'güven' duvarını sağlamlaştırmaya dönük
Visa'nın tüm faaliyetlerini güven kavramı etrafında inşa ettiğini ve yatırım harcamalarını yaparken de güven, emniyet, güvenlik ve sahtecilikle mücadele çerçevesinde önceliklerini belirlediğini vurgulayan Peter Ayliffe, "Sunduğumuz ağ etrafında korunma düzeyi çok yüksek. Bütün işlemleri eş zamanlı olarak izleyip, takip ediyoruz. Geliştirdiğimiz her yeni teknolojide birincil önceliğimiz güvenlik. Dolayısıyla yaptığımız bütün yatırımlarda da en önemli husus güvenlik kavramı ve güvenliğin %100 sağlanması. Visa markası bundan taviz veremez. Tüketicilerin bize güvenmemesi güvenlik açısından bir ihlalin yaşanması düşünülemez. Dolayısıyla net söyleyebilirim hiç kuşkusuz, siber suçlar ,siber saldırlar ve sahtecilik bizim en çok önem verdiğimiz konular" şeklinde konuştu.