2B yasası yayımlandı

Orman vasfını kaybetmiş Hazine arazileri satışa çıkıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA - Orman vasfını yitirmiş Hazine'ye ait 2B arazilerinin satışına ilişkin düzenlemeler içiren yasa yayımlandı.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan orman köylülerinin kalkınmalarının desteklenmesi ve Hazine adına orman sınırları dışına çıkarılan yerlerin değerlendirilmesi ile Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışı hakkındaki kanunla, Hazine adına orman dışına çıkarılan yerlerin değerlendirilmesi, yeni orman alanlarının oluşturulması, Hazine'ye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlanıyor.

Mevcut kullanıcı 3 ay içinde başvurabilecek

Yasaya göre, 2B alanlarında bulunan taşınmazların 31 Aralık 2011'den önce kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi olarak gösterilen kişiler, bu taşınmazları satın almak için 3 ay içinde idareye başvurabilecek; taşınmazların bedeli karşılığında kendilerine doğrudan satılmasını isteyebilecek.
Kanunun yürürlük tarihi olan bugün itibarıyla düzenlenecek güncelleme listeleri veya kadastro tutanaklarına göre oluşturulacak tapu kütüklerinin beyanlar hanesine göre 31 Aralık 2011'den önce kullanıcısı veya üzerindeki muhdesatın sahibi kişiler ise başvurularını 6 ay içinde yapabilecek.

Rayiç bedelin yüzde 70'i

Düzenlemeye göre, hak sahiplerine doğrudan satılacak taşınmazların satış bedeli, rayiç bedelin yüzde 70'i olacak. Peşinat alınmadan yapılan taksitli satışlarda ise satış bedelinin yüzde 10'u, yapılan yazılı tebligat tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde, kalanı ise belediye ve mücavir alan sınırları içinde en fazla 3 yılda 6 eşit taksitte, belediye ve mücavir alan sınırları dışında ise en fazla 4 yılda 8 eşit taksitte faizsiz olarak ödenecek.

Peşine yüzde 20 indirim

Peşin ödemelerde yüzde 20, bedelin yarısının peşin ödenmesi halinde yüzde 10 indirim uygulanacak.
Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen güncelleme listeleri veya kadastro tutanakları kapsamında kalan taşınmazların satış işlemleri, 1 Mayıs 2010'dan itibaren tespit edilen rayiç bedeller üzerinden yapılacak.
Orman Bakanı Veysel Eroğlu düzenlemeyle satışı yapılacak 2B arazisi miktarının 316,811 hektar olduğunu belirtmişti. Kanunun uygulanması sonucu bu yıl gerçekleşen gelirler, genel bütçeye gelir ve özel gelir kaydedilecek.

(Reuters)

 

Bu konularda ilginizi çekebilir