3. Köprü bu ay ihaleye çıkıyor

YPK onayı alındı, 3. köprünün bu ay ihaleye çıkması bekleniyor. Bakan Yıldırım da haberi doğruladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ulaştırma Bakanlığının İstanbul Boğazına üçüncü köprü yapılmasını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Proje ihalesi için YPK onayı alındı. Köprüde demiryolu bulunması ve projenin yapım ve işletiminde Karayolları Genel Müdürlüğünün hisse sahibi olmasına yönelik çalışmaların kesinlik kazanmasıyla bu ay ihale ilanına çıkılması bekleniyor.

Öte yandan YİD ihalelerinde ikinci YPK onayını ortadan kaldıran maddenin yer aldığı "Torba Yasanın" yürürlüğe girmesiyle "dev" ihalenin sözleşmesi doğrudan Ulaştırma Bakanlığınca onaylanacak.

Mevzuatta değişiklik

Bir çok kurumun başvurduğu YİD ihaleleriyle önemli başarılara imza atan Ulaştırma Bakanlığının, projelerin YPK onayından geçiş sürecinde önemli zaman kayıpları yaşaması YİD mevzuatında değişiklik yapılmasına neden oldu. Buna göre, TBMM'de görüşülmekte olan Torba Yasa'ya eklenen ve kabul edilen bir maddeyle YİD ihalelerinde sözleşmelerin YPK onayına sunulması ortadan kaldırıldı.

Torba Yasanın yürürlüğe girmesiyle Ulaştırma Bakanlığı, YPK'dan ilk onayı alınan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ihalesinde sözleşmesini YPK'ya göndermeyecek. Bakanlık projenin sözleşmesini kendisi onaylayarak bu konuda önemli bir ilke imza atmış olacak.

Hisse konusu

Bu arada Ulaştırma Bakanlığı, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ihalesini kazanacak girişime, Karayolları Genel Müdürlüğünün de yüzde 10 ortak olması fikri üzerinde çalışıyor. Buna göre, projenin yapım ve işletmesinde Karayolları Genel Müdürlüğünün en az yüzde 10 hisseyle temsil edilmesi düşünülüyor.

Bakan da söyledi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da, İstanbul Boğazı'nda yapılacak 3. köprü ihalesinin bu ay içinde gerçekleştirilebileceğini bildirdi.

Yıldırım, İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş. (İDO), Türk Telekom ve TTNET'in hayata geçirdiği ve İDO feribotlarında internet erişimini sağlayan OnSeaLine projesinin tanıtım toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprü ihalesi bu ay içinde olur mu?" sorusu üzerine, Bakan Yıldırım, ilgili kişilerin bu konuya ilişkin çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, "Bu ay içinde olabilir" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir