3. Köprü'de 'ilk kaynak' töreni

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, Yavuz Selim Sultan Köprüsü’nün 950 ton ağırlığındaki dev tabliyesinin kaynak törenine katıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, halen yapımı süren Yavuz Selim Sultan Köprüsü'nün tabliye toplam ağırlığının 46 bin tonu geçeceğini söyledi. 

Bilgin, Yavuz Selim Sultan Köprüsü ana tabliye kaynak töreninde yaptığı konuşmada, bugün 4 Boeing uçağının ağırlığına denk gelen 911 ton ağırlığındaki çelik tabliyenin montajını gerçekleştirdiklerini dile getirdi. 

Köprünün bin 408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacağını aktaran Bilgin, "Ayrıca hem raylı sistemi, hem de 4 gidiş ve 4 geliş ile karayolu bağlantısını da üzerinde bulunduran dünyanın en geniş köprüsü" dedi. 

Kenar açıklıkları ile birlikte köprünün toplam uzunluğunun 2 bin 160 metre olduğunu, ayrıca 322 metreyi aşan yüksekliğiyle de dünyanın en yüksek kulesine sahip köprüsü olduğu bilgisini veren Bilgin, çelik tabliyelerin ortalama ağırlıklarının 850 ton olduğunu, her birinin 24 metre uzunluğundan oluştuğunu ifade etti. 

Köprünün tabliye toplam ağırlığının 46 bin tonu geçeceğini vurgulayan Bilgin, köprünün yapımında kullanılan çelik tabliyelerin Tuzla ve Yalova'daki tesislerde yerli olarak imal edildiğinin altını çizdi. 

Bugün kaynak töreni gerçekleştirilen tabliyenin yaklaşık 10 saatte deniz üzerinden getirildiği bilgisini veren Bilgin, şunları kaydetti: 

"Bundan sonraki süreçte iklim şartları çok önemli. Aşağı yukarı 7-8 günde bir tabliyenin burada montajını gerçekleştirmiş olacağız. Her bir tabliyenin montajı sırasında deniz trafiğini, boğaz trafiğini güvenlik sebebiyle komple kapatıyoruz. Dolayısıyla İstanbul trafiğini de bu yoğun trafiği de en az şekilde etkilemek için hem deniz trafiğini yöneten arkadaşlarımız, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, İstanbul Liman Başkanlığı ile birlikte çok önemli bir koordinasyonu da burada gerçekleştirmiş oluyoruz." 

Bakan Bilgin, konuşmasında sonra şantiyede işçilerle birlikte ana tabliyenin kaynağını yaptı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir