”3. Köprü'nün güzergahı sit alanı ilan edilsin”

CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, 3. köprü güzergahının sit alanı ilan edilerek haksız rantların önüne geçilmesini istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "1. ve 2. köprüye de karşıydılar, şimdi üzerinden geçiyorlar" sözleriyle ilgili olarak, "Sayın Başbakanımız da 1996-1997 yıllarında şiddetle 3. köprüye karşıydı, ama o da 1. ve 2. köprünün üzerinden geçiyordu. 1. ve 2. köprü tartışılırken ben daha ufacık çocuktum" dedi.

Tekin, emekli Albay Selçuk Kulen'in Levent Camisi'ndeki cenaze töreninin ardından basın mensuplarının 3. köprüyle ilgili sorularını yanıtladı.

Açıkladıkları köprü güzergahının doğru olduğunu, planlı, tasdikli, mühürlü belgeyle ortaya koyduklarını dile getiren Tekin, "Bu, Sayın Ulaştırma Bakanımızın daha önce 'Eylül ayında ihale yapacağız' demiş olduğu güzergaha ilişkin belgeydi. Eğer tartışma konusu olmasaydı, Eylül ayında ihalesi yapılacaktı. Şimdi yeni bir güzergah mı belirleyecekler, ya da  mevcut hazırlanmış güzergahları mı değerlendirecekler doğrusu onu da bilmiyorum. Bekleyeceğiz, göreceğiz" dedi.

Tekin, Başbakan Erdoğan'ın "1. ve 2. köprüye de karşıydılar, şimdi üzerinden geçiyorlar" sözlerini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Sayın Başbakanımızın üslubuna hiç yakıştıramadım. Sayın Başbakanımız da 1996-1997 yıllarında şiddetle 3. köprüye karşıydı, ama o da 1. ve 2. köprünün üzerinden geçiyordu. 1. ve 2. köprü tartışılırken ben daha ufacık çocuktum. Sayın Başbakanımız o dönem köprüyü çok iyi hatırlar. Hiçbir köprü tartışması bu kadar gizemli, bu kadar gizli saklı olmamıştı. Tam tersine kamuoyu tarafından tartışılırdı. Bilim adamları, üniversiteler ve odaların da katkısıyla 1. ve 2. köprü hayata geçti. Nedense 3. köprü gizemli hale geldi. Gizemli hale gelmesinin sebebini de anlayabilmiş değilim."

"Belediye başkanı 3. köprüye karşı"

Ulaştırma Bakanı'nın  Eylül ayında 3. köprünün ihalesini yapacağını açıkladığını belirten Tekin, "Bu önemli bir ihale. Park ihalesi değil, 3. köprünün ihalesini yapıyorsunuz. Yapacağınız ihalenin planı, projesi hazır olmaz mı? Hazır olmayan bir plan, projenin hangi ihalesini yapacaksınız?" diye sordu.

Tekin, güzergahın değiştirilmesinin kendileri açısından fark etmeyeceğini de dile getirerek, şunları kaydetti:

"Güzergahlar değişir değişmez. İstanbulluların bilmesi gereken, ilgili bakanlık tarafından hazırlanan ve bizim açıklamış olduğumuz planın su havzaları ve orman bölgesinden geçmesiydi. Şimdi doğrusu bu uzun güzergah İstanbul'un can damarı, nefesi olan ormanı ve su bölgesini tahrip edecek. Bu konuda zaman zaman açıklamalar oldu. Çevre Bakanı da 'Ormana en az zararı olacak' dedi. En az zararın miktarını da bilmiyoruz. Bu konuda hangi bilimsel çalışma var, onu bilmiyorum, ama kurumlar arasında bir diyaloğun olmadığı da açık, net. Orman Bakanlığı farklı, Ulaştırma Bakanlığı farklı söylüyor. Karayolları farklı bir proje yapmış. Başbakanımızın gündeminde farklı şey var, ama Sayın Belediye Başkanımız hiç konuşmuyor. Çünkü Sayın Belediye Başkanımızın 3. köprüye karşı olduğunu da çok iyi biliyoruz."

Ulaştırma Bakanına çağrı

Tekin, "3. köprü güzergahını niye gizli tutuyorsunuz" dendiğinde, Ulaştırma Bakanı'nın "bir rant yaratılmasın" yanıtını verdiğini de hatırlatarak,  "3. köprünün biz ne karşısında, ne yanındayız. Sayın Bakanıma da bir çağrım var; Öyle bir tartışma olacaksa 3. köprü güzergahını SİT alanı ilan edersiniz, yapılaşmaya açmamış olursunuz, bu vesileyle bu rantı da ortadan kaldırmış olursunuz" dedi.