3. Yargı Paketi Genel Kurul'da

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA- AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti'nin DGM'leri ortadan kaldırdığı gibi ÖYM'leri de kaldıracağını söyledi.
 
TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen "3. Yargı Paketi" olarak adlandırılan Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yayın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde gruplar söz aldı.
 
CHP Grubu adına konuşan Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ile ilgili çalışma olduğunun söylendiğini belirterek, "Böyle önemli bir konu Meclis'te tartışılmadan, AK Parti içerisinde bile tartışılmadan bugün önergeyle buraya getiriliyor. Ben bu düzenlemenin ne olduğunu bilmiyorum. Muhalefetin hukukçu milletvekilleri ile görüşülmesi gerekirdi" dedi.
 
Bu tasarının içinde, adında belirtildiği gibi yargının hızlandırılmasına ilişkin hiç bir madde olmadığını iddia eden Öztürk, "İçinde herşey var ama adalet yok" dedi. Öztürk, tasarıyla yargının iş yükünün daha da artacağını, halkın sorunlarının çözülmeyeceğini ifade ederek, "Tutuklu milletvekilleri ile ilgili soruna çözüm yaratıldığı söylenmiştir, ama üretilmemiştir" diye konuştu.
 
Öztürk, iktidarın, tutuklamaları muhalefeti susturma yöntemi haline getirdiğini ileri sürerek, keyfi tutukluluğa son vermenin esas olması gerektiğini ancak pakette bunun yer almadığını söyledi.
 
Meclis'in tatile gireceğini ancak 8 milletvekilinin halan haksız bir şekilde tutuklu olduğunu savunan Öztürk, "Milletvekili dokunulmazlığı vardır ancak bu yok sayılmaktadır" dedi.
 
Yargıyı demokratikleştiriyormuş gibi yapmaktadır
BDP Grubu adına söz alan Batman Milletvekili Ayla Akat, yeni bir Anayasa yapım sürecinde olunduğunu belirterek, "Bu, toplumsal barışın tesisi açısından önemli bir fırsattır, ancak yapılmamaktadır" dedi.
 
AK Parti'nin bütün konularda "yapıyormuş gibi davrandığını ancak yapmadığını" ileri süren Akat, "Yargıyı da demokratikleştiriyormuş gibi yapmaktadır ama yapmamaktadır" dedi.
 
Akat, son 7 yılda cezaevlerindeki doluluk oranının yüzde 150 oranında arttığını ifade ederek, düşünce ve ifade özgürlüğünü sınırlayan tüm düzenlemelerin kaldırılması gerektiğini belirtti.
 
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da grubu adına yaptığı konuşmada, tasarıya ilişkin eleştirilerini dile getirdi.
Tasarının bazı maddelerinde "örtülü af" getirecek hükümler olduğunu vurgulayan Bal, örgüt suçlarında indirim yapıldığını iddia etti.
Bal, "Bazı düzenlemeler, terör örgütü mensuplarına örtülü kısmı bir af olarak yansımaktadır. Cezalarının ertelenmesi ya da yaptırımlara çevrilmesi yüce Meclis'in iradesine karşı hile yoluna başvurmak anlamına gelmektedir" diye konuştu.
 
"Yargının hızlandırılması yok, bunu düşünen de yok; yargının siyasallaştırılması var" diyen Bal, önce HSYK'nın ele geçirildiğini, ardından özel yetkili mahkemeler kurulduğunu ve Yargıtay ile Danıştay'ın yapılarının değiştirildiğini savundu.
 
Faruk Bal, yargının, korku imparatorluğunun silahı olarak kullanıldığını iddia ederek, "ÖYM'lere; terörle mücadele suçları, uyuşturucu suçları, çıkar amaçlı suç örgütleriyle mücadele konularında ihtiyaç vardır, ancak bu şekilde değil. Bu mahkemeler ıslah edilmelidir" dedi.
"Özel yetkili mahkeme hakimlerinin bireysel hatalarından, ellerindeki yetkileri acımasız olarak kullanmalarından ve tutuklamalardan Cumhurbaşkanı da Başbakan da Meclis Başkanı da Adalet Bakanı da şikayetçidir, bunlar dikkate alınmalıdır" diyen Bal, bunlara karşın yargının kılını bile kıpırdatmadığını kaydetti.
 
Bu pakete itiraz edilmemesi lazım
AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, 10 yıl öncesinin Türkiye'sinin çok çabuk unutulduğunu söyledi.
Tartışılmasının bile mümkün olmadığı bir çok konuyu icraata geçirdiklerini, tabuları yıktıklarını ve kaldırdıklarını anlatan Aydın, "Vesayetleri ortadan kaldırırken, muhalefet partileri yaptığımız bu açılım süreçlerine destek vermediler" dedi.
 
Aydın, muhalefetin "12 Eylül'ü yargılayamazsınız" demelerine karşın yargıladıklarını, "dün tutuklanamaz" dediklerinin bugün tutuklandığını ifade ederek, "Hepsi bugün yargı karşısında hesap veriyor. Kim suç işliyorsa kanun önünde hesap vermek zorundadır. Bu pakete itiraz edilmemesi lazım. İnsanların hak ve hürriyetlerini geliştiren, özgürlükleri sağlayan bir pakettir" diye konuştu.
 
Tasarının getirdiği bazı düzenlemeleri anlatan Aydın, "Tutuklama yerine alternatif tedbirleri getiriyoruz. Tutuklama cezalandırma olmamalı tedbir olmalıdır, en son başvurulması gereken unsur olmalıdır. 3 yıla kadar olan suçlarda adli kontrol uygulanabiliyordu, şimdi biz bu sınırı kaldırıyoruz. Bir kişinin tutuklanması için kuvvetli suç şüphesi olacak" dedi.
 
Ahmet Aydın, "ÖYM'ler çok tartışıldı. DGM'lerde askeri üye vardı, burada yok. AK Parti, nasıl DGM'leri kaldırdı, inşallah ÖYM'leri de AK Parti kaldıracaktır. ÖYM'ler ihtiyaçtan kaynaklanan mahkemelerdi ama artık demokrasi çıtası yükseldi ve bugün çok daha iyi konumdayız. Artık ÖYM'lerin kaldırılması lazım ancak mevcut görülen davaların da bundan zarar görmemesi lazım" sözlerini sarfetti.
 
gerçek darbecileri mahkeme önüne bile getiremeyeceksiniz
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, daha önce vatan haini ilan edilen bir yargıç olarak konuştuğunu ifade ederek, AK Parti'den sonra "her şeyi tersinden okumayı öğrendiklerini" söyledi.
 
Tarhan, "Adalet açılımdan söz ederken ne demek istediğinizi biz çok iyi anlamıştık. Özgürlük derken tutsaklıktan söz ediyordunuz, ifade özgürlüğü derken polis dayağından söz ediyordunuz. Siz darbe ile hesaplaşma derken, darbe ruhunu güçlendirmekten bahsediyordunuz. Darbecilerden hesap soramayacaksınız, gerçek darbecileri mahkeme önüne bile getiremeyeceksiniz" dedi.
 
Bunun üzerine tekrar kürsüye gelen Aydın, "Vatan hainliği, vatan ve millet adına yapılan güzel düzenlemelere karşı çıkmaktır" diye konuştu.
Tarhan da "Zamanında itiraz eden yargıçlara vatan haini ve terörist denilmişti ve şu anda sizin terörist ve vatan haini dediğiniz bir yargıç kürsüde size hatip ediyor" dediğini kaydederek, Aydın'ın sözlerini yanlış anladığını belirtti.