3 yıl daha dipteyiz

Kapılarını dün açan Paris Otomobil Fuarı'nda, yapılan yorumların birleştiği nokta, krizin en az üç yıl daha devam edeceği yönündeydi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
Gültekin KARA
 
PARİS - Gelecek şimdi sloganıyla önceki gün kapılarını açan Paris Otomobil Fuarı, Avrupa'daki krizin gölgesinde devam ediyor. Dünya devleri umudunu Avrupa dışındaki Çin, Rusya, Hindistan Brezilya ve Türkiye gibi ülkelere bağlarken, en erken toparlanma hedefi olarak 2015 gösterildi. Kriz nedeniyle gerçeklerle yüzleşmek zorunda kalan Avrupalı üreticiler, özellikle Fransızlar açısından tarihin en sönük fuarlarından bir tanesi yaşanırken, PSA ve Renault umudunu küçük sınıftaki araçlara bağladı. 
 
12.5 milyar euromuz var
Fuarı bu yıl şova değil gerçeklere dayanan bir fuar olarak değerlendiren Peugeot Automobiles Genel Müdürü Maxime Picat, sert bir krizle karşı karşıya olduklarını ve şirket olarak zor bir dönemden geçtiklerini söyledi. 38 yaşında şirketin tepe yöneticisi olan Picat, krizin 2015 yılına kadar süreceğini belirterek, "Ancak otomotiv sektörü olarak iyi bildiğimiz bir konu var. Otomobil her zaman bir tutku, heyecan nesnesi olacak. Şunu unutmamak lazım; müşterileri araçlarımızla her zaman cezp etmemiz gerekiyor. Krizin sertliğine bağlı olarak birtakım kararlar almak zorunda kaldık. Aldığımız kararların sonuçlarına da katlanıyoruz. Ama yine de çok umutluyuz. Finansman konusunda ise 12.5 milyar Euro'luk likidite imkanımız var. Yani önümüzdeki yılları güven içinde geçirebiliriz" dedi. Picat, fuarın öne çıkan modellerinden biri olan 301'in Peugeot'nun tüm kimlik kodlarını üzerinde taşıdığını ve Türk müşterilerin beklentilerini karşılayan bir model olacağını dile getirdi.
 
208 hayata bağladı
Picat, geçtiğimiz aylarda pazara sundukları 208 modeline gelen talebin kendileri açısından çok önemli olduğunu belirterek, "Bu araçta yakaladığımız satış bizi bir anlamda hayata bağladı. Geleceğe umutla bakıyoruz" yorumunu yaptı.
Fuarda Avrupa dışındaki ülkelere yönelik sedan rekabeti dikkat çekerken sedan satışlarında Çin, Türkiye ve Rusya gibi ülkeler başı çekiyor. Avrupa'nın içinde bulunduğu durumun şirketleri daha global düşünmeye yönlendirdiğini kaydeden PSA'nın bir diğer kuruluşu Citroen Automobiles Genel Müdürü Frederic Banzet ise marka olarak uluslararası gelişim konusunda önemli adımlar attıklarını kaydetti. Fuarda tanıtılan yeni C sınıfı sedan modeli C-Elysee'in Citroen'in gelecekteki en önemli global modeli olacağını anlatan Banzet, geçen yıl dünyada satılan her üç modelden birinin sedan olduğunu dile getirdi. 
 Fuarın bir diğer ev sahibi konumundaki Renault yöneticileri de krizin süresinden şikayetçi oldular. "Avrupa'daki kriz 3-5 yıl daha sürebilir. Dolayısıyla buna kendimizi adapte etmek zorundayız. Bu demek değil ki Avrupa'da havlu attık. Zoe ve Clio Avrupa'ya yönelik modeller. İlkbaharda da 3 otomobilimiz daha gelecek. Avrupa'da agresif olmaya devam edeceğiz" diyen Renault Uluslar arası Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdürü Carlos Tavares, şirketlerin  şu sıralar genellikle gelişmekte olan ülkelere yatırım yaptığını Renault'nun Türkiye'nin yanı sıra Brezilya, Rusya, Hindistan gibi ülkelerdeki başarılarla varlığını güçlendirdiğini kaydetti.
Fuarın en güçlü modellerinden biri olan ve Bursa'da üretilen Clio 4'le ilgili çok önemli tepkiler aldıklarını söyleyen Tavares, Renault'nun Türkiye ve dünya pazarlarındaki gücünü B ve C segmentinin oluşturduğunu dile getirdi. Tavares, yerli otomobil konusunda ise "Yerli otomobil konusunda Renault'nun niyeti hiç değişmedi. Türkiye'de endüstrinin çok önemli bir oyuncusu olmaya devam edeceğiz. Yerli oto konusunda bir ilerleme yok şu anda sanırım. Ama olursa tabiki böyle bir talebe cevap verebiliriz" diye konuştu.