32 milyon ton hurdayı ekonomiye kazandırdı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, çelik sektörünün 32.2 milyon ton hurdayı ekonomiye kazandırdığını belirterek, "Toplam hurda ithalatının 4.7 milyar dolarlık bölümüyle yapılan üretimle 8.6 milyar dolarlık ihracata imza atıldı" dedi.   

Çelik İhracatçıları Birliği'nin hazırlattığı "Global Hurda Değerlendirme Raporu"nun tanıtımında konuşan Ekinci, hurda ithalatıyla cari açığa neden olan sektör olarak görüldüklerini ancak, rakamların bunun tam tersini söylediğini ifade etti. 

Üretimin ham maddesi hurdanın tedariki konusunda sektörün iç ve dış pazardan yararlandığını belirten Ekinci, Türkiye'nin 34.3 milyon tonluk nihai çelik üretimi için 32.2 milyon tonluk hurda kullandığını, hurda miktarının 9.7 milyon tonunun yurtiçinden 22.4 milyon kısmının da yurtdışından sağlandığını anlattı. 

Türk çelik sektörünün 2012'de 19.8 milyon ton ihracat gerçekleştirerek, dünya ihracat sıralamasında 7, inşaat çeliği ihracatında ise 1. sırada yer aldığını belirten Ekinci, şunları kaydetti: 

"Rapor sonuçları, sektör üzerinde cari açıkla ilgili negatif algının aksine ithal üretim girdilerine karşın ülke ekonomisine önemli katkıları da olduğunu gösterdi. Buna göre her yıl üretimini arttıran Türk çelik sektörü, dış pazarlarda önemli bir çelik ihracatçısı oldu. Sektör ülkemizde ciddi anlamda istihdam sağlıyor. 2012 yılı verilerine göre Türk çelik üreticilerinin direkt olarak gerçekleştirdiği istihdam yaklaşık olarak 35 bin kişi iken yarattığı dolaylı istihdamın ise en az 200 bin kişiyi bulduğu tahmin ediliyor. Bu bulguların yanı sıra, sektörün hurda ithalatı gerçekleştirmemesi durumundaki senaryoları da inceledik. Çelik sektörünün hurda ithalatını durdurması durumunda bunun ekonomiye yansımasının olumsuz olacağını tespit ettik. Bu tespite göre, eğer Türkiye çelik üretmek için hurda yerine yarı mamul ithal etmiş olsaydı, 2012 yılı ticaret açığı 5.3 milyar dolar daha fazla olacaktı. Türkiye hurda ithalatını durdurup, sadece yerli hurda ile çelik üretimi yapacak olsaydı, minimum 9,4 milyon ton, maksimum 15,3 milyon ton çelik üretebilecekti. Bu da 2012 nihai çelik üretimi rakamı olan 34,3 milyon tona göre Türkiye'yi global arenada çok güçsüz bir konumda olmasına neden olacaktı." 

9.4 milyar dolarlık toplam hurda ithalatının 3.2 milyar dolarlık kısmının, ihraç edilecek olan çelik ürünlerinin üretiminde kullanılarak, Türkiye'nin 6.5 milyar dolarlık çelik ihracatına direk katkı s