3M Türkiye’ye yatırımda kararlı
Dr. Artunç KOCABALKAN -İstanbul Finans Merkezi İnisiyatifi Yönetim Kurulu Başkanı
1902’de ABD’nin Minnesota eyaletinde kurulan 3M, bir asrı aşkın süredir yaratıcılığı teşvik eden kültürü sayesinde hayatı kolaylaştıran çok sayıda teknolojiye ilham veriyor. Dünyanın sayılı inovatif şirketleri arasında yer alan 3M’nin dünya genelinde üretim tesisisin yer aldığı 40 uluslararası kuruluşunun 35 tanesi bünyesinde laboratuvar yer alıyor. 3M, bugün Apple ve Google’dan sonra dünyanın en inovatif şirketlerinden biri. 3M her yıl cirosunun %6’sını Ar-Ge faaliyetlerine ayırıyor.
Stratejik markaları arasında Scoth-Brite, Post-it ve Nexcare gibi markaların yer aldığı 3M, 1987 yılından bu yana Türkiye’de faaliyet gösteriyor. 2010 yılından bu yana 3M Türkiye, Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı firması arasında yer alıyor. ABD dışında dünyada sadece 10 ülkede bulunan ve Çorlu’da faaliyete geçecek “Süper Hub” olarak adlandırılan bölgesel üretim üssü ile 3M, Türkiye ekonomisine olan katkılarını artırmaya devam ettirme hedefinde. Türkiye tesislerinde üretilen 3M ürünleri 40’a yakın ülkeye ihraç ediliyor.
3M’nin 9-13 Haziran tarihleri arasında ABD’nin Minnesota eyaletindeki tesislerine düzenlenen basın gezisi Taksim Gezi Parkı protestolarının en sıcak günlerine denk geldi. Bir yandan 3M yetkililerini, bir yandan da sokaktaki Amerikalının Türkiye’ye yönelik sorularını dinledik ve gördük ki yabancı sermayenin Türkiye’ye yatırım konusundaki eski ürkekliğinden uzakta çok daha uzun soluklu bir bakış açısı var. Kanıtı çok açık ortada: 3M, Türkiye’ye yapılacak yatırım konusunda halen çok kararlı. Dolayısıyla iç politikayı etkileyebilecek güçteki protestoların 3M açısından Türkiye’ye yatırım konusu üzerinde etkisi olmayacağını söyleyebiliriz. 3M uluslararası yatırımlardan sorumlu Başkan Yardımcısı H.C. Shin de basın gezisi esnasında Türkiye’ye yapılacak yatırımdan aynı heyecan ve coşkuyla bahsetti.
3M Türkiye
3M Türkiye’nin başarısı Türkiye’ye olan yatırımı artırmış ve görünen o ki artırmaya da devam edecek. Türkiye’de şirketlerin son yıllarda yakaladığı güçlü dinamikle Ar-Ge faaliyetlerine yatırımlar arttı. Tüm Ar-Ge faaliyetlerinin gerçekleştirileceği ortamın da konforlu olması gerektiği noktasında 3M güzel bir örnek.
3M’de dikkat çeken bir başka yapı da yöneticilerin altında çalışan elemanların görevlerinde yükselmesi halinde yöneticilerin de o derecede başarılı sayılıyor olmaları. 3M’de çalışanları engelleyen değil teşvik eden bir yapı var. İnovasyonu firmanın yapıtaşı haline getiren 3M, kültürünün bir parçası olan “Yüzde 15 zaman kuralı” uygulamasıyla çalışanların inovasyon sürecine büyük katkı sağlıyor. Zamanlarının yüzde 15’ini sunmak istedikleri projeler üzerinde fikir üreterek geçirmesi için fırsat tanınan çalışanlar, firmanın inovasyon alanındaki global başarısında çok büyük bir rol oynuyor. 3M’nin inovasyon kültürü, çalışanların hata yapmasına izin verilmesini de içeriyor.
Türk KOBİ’leri için iyi bir örnek
3M’nin 1930’larda başlattığı çalışanların hatalarını tolere etme ve girişimciliği teşvik etme geleneği, o günden bu yana devam ediyor ve bu durum 3M’yi dünyanın en yenilikçi firmalarından biri haline getirdi. 3M, başarılı bir mühendislik ve bilim şirketi olmasının yanı sıra büyüme konusunda finansı ve birimler arası sinerji ile küresel rekabeti yakalamış bir şirket. Dolayısıyla dünya ligine girerek yabancı kurumlarla küresel rekabet hedefindeki Türk KOBİ’leri için 3M iyi bir örnek.