4-C'li olmak için Meclis İnsan haklarına başvurdu

TEKEL'in özelleştirilmesiyle işsiz kalanlar, 4-C'li olmak için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna başvurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TEKEL'in, 2004'te özelleştirilerek MEY A.Ş'ye satılan içki fabrikalarında çalışırken işsiz kalanlar, 4-C'li olmak için TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna başvurdu.

Bir süre önce işten çıkarılan bir grup TEKEL işçisi adına komisyona yapılan başvuru dilekçesinde, TEKEL'in içki bölümünün özelleştirilmesi sırasında, işçilerin, kurumda kalmamak ve devletin özelleştirilmemiş kurumlarında çalışmak için başvurdukları belirtildi.

Fakat işçilerin "istekleri dışında" işyerinde bırakıldıkları iddia ediyen dilekçede, "2007'de çıkan 4-C yasasından yararlanmak istediğimizi çalıştığımız kuruma bildirdik. Fakat MEY A.Ş'nin idarecileri, üretimin çok hızlı ve bu nedenle de adama ihtiyaçları olduğunu belirterek, bize çıkış veremeyeceklerini söylediler ve birçok kişiyi zorla bıraktılar" denildi.

2007 yılından bu yana, MEY İçki Fabrikasının söyledikleri ve yaptıklarının birbirini tutmadığı ve bir çok işçinin işten çıkarıldığı öne sürüldü.

Dilekçede, şöyle denildi:

"Sayın vekilimiz, annem 3 yıl önce kan kanserinden, babam da 4 ay önce böbrek kanserinden vefat etti. Elimizde avucumuzda ne varsa anam, babam için harcadım. Durumumuz perişan. İş aradık, fakat yaşımız 40'ı geçtiği için iş başvuru formu bile doldurtmuyorlar. Her birimizin emekliliğine 10-15 yılı var. Çocuklarımızın cebine 1 lira dahi koyamıyoruz. Ekmek alacak paramız yok. Allah aşkına bize yardım edin. Evladımın biri, 4 yaşında arkadaşında muz görmüş, 'baba ben de isterim' dedi. 'Evladım paramız yok' dedim, 'olsun ben isterim' dedi. Hangi ana, baba evladına bir lokma almak istemez, inanın o an ölmek istedim.

Bizi 4-C'ye alın. Evlatlarımıza, evimize bir kuru ekmek götürelim. Çocuklarımızın okul masraflarını karşılayamıyoruz. Komşularımız birer sıcak tencere çorba veriyorlar ama bizi nereye kadar idare ederler bilemiyorum."

"Bizleri bu mağduriyetten kurtarmanızı bekliyoruz"

MEY A.Ş'de çalışan 5 işçinin komisyona yaptığı başka bir başvuru dilekçesinde ise TEKEL'in 2004'te özelleştirilen içki bölümünü satın alan MEY A.Ş ve TEKEL'in, kendilerinin rızasını almadan 80 işçiyi, iş haklarını feshedip norm kadro oluşturma bahanesiyle işyerinde bıraktığı kaydedildi.

4-C ile ilgili çıkarılan yasadan yararlanmak için, "işyerinden ayrılma ve zaman sınırı olduğu" ifade edilen başvuruda, "İşyeri, yasada belirtilen tarihe kadar çıkış alıp yasadan faydalanmak istememize rağmen, işten çıkışımızı vermedi. Yasada belirtilen tarihten sonra ise işten çıkarmalar başladı" denildi.

Başvuruda, işten çıkarılan işçilerin yasadan faydalanmak için verdikleri dilekçelerinin "süre gerekçesi" ile reddedildiği ifade edilerek, şöyle denildi:

"İşyerimiz 80 işçiden, 5'ini bıraktı. Alınan duyumlara göre, 2 ile 4 ay arasında bizleri de çıkarma düşüncesinde olduklarını öğrendik. Siz büyüklerimizden, 4-C yasasından bizlerin de yararlanabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Siz büyüklerimizinden, bu konuda gerekli hassasiyeti gösterip, bizleri bu mağduriyetten kurtarmanızı bekliyoruz."