40 dakika önemli duyurular yaptık

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Taksim Gezi Parkı'na yapılan müdahaleye ilişkin basın açıklaması yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı. 


 İstanbul Valisi Mutlu'nun açıklaması şöyle:

"Muhtelif zamanlarda yapmış olduğumuz temaslarla da artık Gezi Parkı'ndaki eylemlerini, bekleyişlerini bitirmelerini arzu ettiğimiz gençlere ve oradaki beklemekte olan eylemci gruplara yönelik bir müdahalemiz oldu. Bu müdahalemizi yaparken özelikle 40 dakika önemli duyurular yaptık. Gezi Parkı'nda geceleri de kalan, ziyaret için gelmiş grupların önemli bir kısmı bu uyarılar sonucunda Gezi Parkı'nı terk etmiştir. Bir miktar her zaman ifade ettiğimiz gibi bu gençler arasında yer alan yine bu marjinal grupların polisimizle bir çatışma pozisyonu oldu. Bunlara uygun bir müdahale ile Gezi Parkı kısa bir süre içerisinde Gezi Parkı boşaltılmış oldu. dolayısıyla Gezi Parkı ile ilgili bu çalışmanın fevkalede düzgün, kısa süre içirisinde tamamlanması bir memnuniyet oluşturmuştur. Özellikle gençlerin ve yanında bulunan diğer ziyaretçilerin anonslarımıza riayet etmek suretiyle Gezi Parkı'nı boşaltmış olmaları ve sadece bir miktar marjinal grup ile emniyet güçlerimizin kısa süreli bir müsaderesinin ötesinde de Gezi Parkı'nda herhangi sıkıntılı bir durum yaşanmamıştır. Bu marjinal grupların yine Taksim çevresinde yine polisle çatışma yönündeki iradesini ve isteğini görmekteyiz. Bu konuyla ilgili müdahalellerimiz yer yer devam etmektedir. Genel olarak Taksim ve çevresinde bu konuyla ilgili genel bir sükunetin muhafaza edildiğini, ama bazı noktalarda tekrar toplanıp gelen gruplarla da kısa süreli kayde değer olmayan küçük çatışmaların olduğunu ifade etmek isterim. Önümüzdeki bir kaç saat içerisinde çok daha rahat bir seviyeye ulaşacağını da değerlendirmekteyiz." 

Hukuka saygı duymak zorundayız
"Bu mesajlara uygun açılımların devletimiz, hükümetimiz tarafından bizzat açıklanmış olması memnuniyet vericidir. Bu husus halkımızın gözleri önünde paylaşılmıştır. O nedenle hepimizin sığınacağı yegane nokta olan hukukun üstünlüğünü muhafaza hepimizi için bir ehemmiyet arz etmektedir. Hukuku hepimiz başımızın üstünde taşımak, kararlarına saygı duymak zorundayız. Hukuki sürecin bu manada takipçisi olmak da hepimizin elbette görevi olmalıdır." 

Gençler marjinal gruplardan kendilerini ayırmalı
"Halkımızdan isteğimiz ricamız, bundan evvelki çalışmalarımızda olduğu gibi en büyük gücümüz olan milletimizin, halkımızın gücünü ve onun devletimize, milletimize, birliğimize, beraberliğimize saygısı ve sevgisinin önemi içerisinde bütün dileğimiz halkımızın bu yapılan çalışmalarda mevctu pozisyonu iyi değrlendirmek suretiyle emniyet ve güvenlik güçlerimize güvenmeleri. Bu konuda emniyet güçlerimizin de fevkalede dikkatli özenli bir çaba içerisinde kendisiyle çatışan gruplara karşı dahi bu özeni çok hassasiyetle devam edeceğini dikkatli bir görev yaklaşımı içerisinde bu çatışmalar içerisinde bile ikna edici kucaklayıcı duruşumuzu sürdürmeye devam edeceğiz. vatandaşlarımız sakin sükunetli olsunlar. Önümüzdeki bir kaç sat içerisinde çok daha rahat huzurlu bir ortamın tesis edilmesi hususunda çabalarımızı hep birlikte sürdürüyoruz. Gençlerimizin bundan sonra da çevresel duyarlılıkları devam edecektir. Marjinal gruplardan kendilerini özellikle ayırmaları gerektiğini ifade ediyorum." 

29 yaralı var
"29 yaralımız var. Hiçbirinin durumu ağır değil bu sevindiricidir. Malesef çok saydıda ölü olduğu, yaralı olduğu dış basından kaynaklanan bilgi kirliliğine vatandaşlarımızın dikkatini çekiyorum.Ümit ediyorum önümüzdeki saatler itibariyle de gerek bizde çatışanlar açısından da olsa, gerek emniyetten de olsa en ufak bir Allah göstermesin yaralımızın can kaybımızın olmamasıdır." 


Can Dündar ile telefon görüşmesi
"Yazar Can Dündar ile zaman zaman Taksim Gezi Parkı konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Dündar da Gezi Parkı'nın boşaltılması yönünde görüşlerini paylaştı. Beni aradılar ricaları şu oldu: Kendi çocuklarının orada olduğunu ifade ettiler. Bu ortamda kendilerine yardımcı olmamızı istediler. Ben de kendilerine dedim ki emniyet güçlerimiz orada herşeyi kayıt altına almak suretiyle boşaltıyorlar. Çocuğunun orada olduğunu biliyoruz. Bire bir çocukları için yardımcı olma imkanım olamayacağını ama genel olarak herkes için düzenli yaptığımızı, kendilerinin de bu konuda bütün çocuklar adına yardımcı olmasını istedim. Sonradan çocuğuyla ilgili herhangi bir kaygılı durumun olmadığını zaten gördük. "

Bütün nöbetleri beraber tutarız
"Hukukun içerisindeki bütün nöbetleri beraber tutarız. Gezi Parkı sevgili gençlerin, İstanbulluların hepimizindir. Hiç endişeye mahal yok. Bu konuyla ilgili üstün iradeyi hukukumuz koyacaktır. Güvenlik güçleriyle çatışan, çatışmak isteyenlere sesleniyorum: Onlar da bizim insanlarımız onlardan da rica ediyorum. Makul olmaları ve hukukun içerisinde hareket etmeleri doğrudur. Onlardan da hiçbirinin burnu kanamasın. Bu memlektte hiçkimsenin ayağına taş değmesin. Makul olalım ve artık kucaklaşalım. Sokakta birbirimizle boğuşarak birşeyleri paylaşamayız."

 

(DHA)