40'ı aşkın konuda anlaşma sağlandı

Davutoğlu, Türkiye-Irak Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı'nda 40'ı aşkın konuda anlaşma imzalanmasına karar verildiğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Irak Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısı'nda 40'ı aşkın konuda anlaşma, mutabakat zaptı ve protokol imzalanmasına karar verildiğini bildirdi.

Davutoğlu, Çırağan Sarayı'ndaki toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında, Türkiye-Irak ilişkilerinde ve bölgede tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, ''Çünkü yepyeni bir ortaklık modeli hayata geçirildi'' dedi.

"Çok büyük memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki tek bir hükümet gibi toplantı yaptık'' diyen Davutoğlu, ilk olarak 9'ar bakanın ortak toplantı yaptıklarını, ortak hedefler konusunda fikir alışverişinde bulunulduğunu, daha sonra her bir bakanlığın ayrı ayrı toplantı yaptığını ve ortak projelerin nasıl yaşama geçirileceği konusunda istişarede bulunulduğunu kaydetti.

Ekim ayında Başbakan Erdoğan'ın Irak'a yapacağı ziyarette ele alınacak ve üzerinde mutabık kalınan hususlar konusunda kapsamlı görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle devam etti:''Çok büyük bir memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki üzerinde ihtilaf ettiğimiz hiçbir konu kalmadı ve 40'ı aşkın konuda değişik bakanlıklara yayılmış ya anlaşma ya mutabakat zaptı ya da protokol imzalanmasına karar verildi. İnşallah önümüzdeki 1.5-2 ay içinde bu protokoller, anlaşmalar, mutabakat zabıtları teknik olarak hazırlıkları tamamlanmış bir şekilde Bağdat'ta yapacağımız ortak hükümetler arası toplantıda sayın başbakanlarımızın huzurunda nihayete erdirecek bir anlaşma sağlanacak.

''Ahmet Davutoğlu, iki ülke arasında imzalanmasına karar verilen protokoller arasında, çevreden sağlık alanındaki işbirliğine, tarım ve hayvancılıktan suya, serbest ticaret bölgesi ve ortak yatırım konseyi kurmaktan petrol ve doğalgaza dek birçok alan bulunduğunu söyledi.Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ''Şunu herkesin bilmesi lazım ki Türkiye bölgede Iraklı ve Suriyeli kardeşlerinin geleceğini de kendi geleceği gibi görmektedir'' dedi.Yeni sınır kapısına ilişkin bir soru üzerine de Davutoğlu, şu anki tek sınır kapsını yeterli görmediklerini, bu sayının artırılması için de ilke kararı alındığını bildirdi ve ilgili mercilerin birlikte çalışacaklarını, 2 belki daha fazla sınır kapısının açılması için görüşmelerin sürdüğünü, bu konuda ciddi ilerlemelerin sağlanacağını dile getirdi.

"Terörle mücadele başta olmak üzere önemli konular ele alındı"

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de tüm ölçütlere bakarak iki ülkenin ortak çıkarlarına çok yararlı, semeresi bol, yapıcı bir toplantı olduğunu belirterek, ''Karşılıklı olarak niyetler ve istekler ifade edildi. İki komşu ve kardeş ülke arasında mevcut işbirliğinin mümkün olan en üst düzeye çekilmesi hususunda mutabık kalındı'' dedi.

Karşılıklı olarak tek bir kabile olarak çok alanda konuyu görüştüklerini anlatan Zebari, şunları kaydetti:

''Terörle mücadele başta olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren önemli konular ele alındı. Su sorunu... Irak'ın halihazırda kuraklık sonucunda suya olan ihtiyacı zirveye ulaşmıştır. Gelecek dönemde Irak'a saniyede 550 metreküp su bırakılması hususunda mutabakata varıldı. Tabii ki bu Türkiye'nin bize karşı gösterdiği özveriler çerçevesinde yapılan bir gelişme. Bileklerimizin gücüyle, öz olanaklarımızla el ele verip çalışmak suretiyle halklarımızın beklentilerine karşılık vereceğiz.''Yatırımı teşvik etmeye çalıştıklarının altını çizen Zebari, yatırımcıya daha dost ortamlar yaratmayı amaçladıklarını anlattı.

Zebari, bölgede yatırımcılara güvenlik konusunda ne tür güvenceler verdiklerine ilişkin soru üzerine de güvenlik durumunun belirgin bir gelişme kaydettiğini söyledi.

Irak yönetiminden PKK'lı yöneticinin tesliminin istendiğinin hatırlatılması üzerine de Zebari, şunları kaydetti:

''Burada üçlü bir güvenlik mekanizması var. Bu mekanizma bilindiği üzere sürekli toplantılar yapmaktadır ve görüşmelerini sürdürmektedir. Bize yardımcı olacak işlemlerin yerine getirilmesi için çaba harcamaktadır. Irak İçişleri Bakanlığı da bu dosyayı izlemektedir ve biz çalışmalarımızı Türkiye'deki İçişleri Bakanlığı ile sürdürmekteyiz. Irak hükümeti bu dosyaya büyük önem vermektedir ve özellikle de hükümetimiz her iki halka zarar verecek düşmanca çabalara karşı çalışmalarını sürdürmektedir.''Yasadışı örgütlerin, Irak yönetimi ve bölgesel yönetimin kontrolü dışında bulunduğuna işaret eden Zebari, ''Irak Anayasası'na göre topraklarımızda hiçbir biçimde bir silahlı varlığın bulunmaması gerekiyor'' diye konuştu.

Su konusundaki düzenleme

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da bir soru üzerine, Türkiye'nin Irak'a 20 Ekim'e dek 500 metreküp/saniye yerine, 550 metre küp/saniye su verilmesi için her türlü çabayı göstereceğini belirterek, ''Bu, insani yardım maksatlıdır. Ayrıca Suriye'nin de bu fazla verilen suyu doğrudan Irak'a aktarması konusunda da mutabakata vardık'' diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da doğalgaz, petrol ve enerjinin hem üretimi, hem de üretimiyle ilgili konularda mutabakat sağladıklarını bildirdi.