450 milyon liralık yaz tatili

Türkiye'de yaklaşık 10 bin kamp var. Yaz tatilinde 1.2 milyon çocuk kampa gidiyor. Sadece 3 aylık yaz tatili süresinde kampçılık sektörü 450 milyon liralık ciro yaratıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - Yaz tatili yaklaşıyor.Okullar tatile giriyor, çocuklar karne alacak. Aileler artık yaz tatillerinde çocuklarının, okul eğitiminden uzakta kalmasını istemiyor. Bu nedenle, yazın en iyi alternatiflerden bir tanesi kampa gitmek olarak gösteriliyor. Yani "outdoor education". Türkiye'de özel kampların sayısı artıyor. Şu anda Türkiye'deki özel kamp sayısı 80. Belediyeler, vakıflar, Gençlik Spor Bakanlığı'nın kampları da katıldığında bu sayı 10 bini buluyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde özel kamp sayısının ikiye katlanacağı yani 160'a çıkacağı ifade ediliyor. Kampçılık sektörünün şu anki cirosu 450 milyon lira. Devlet kurumları ve belediyelerin projeleriyle sektörün cirosunun 5 yıl içinde 500 milyon doları bulacağı konuşuluyor. Geleceğin Yıldızları kurucusu Fahrettin Gözet, "Türkiye'de 6-17 yaş arası yaklaşık 17 milyon çocuk var. Kişi başı 300-350 dolarlık harcamayla 1.2 milyon çocuk kamplara katılıyor. Ancak bu rakam çok düşük. Daha gidilecek çok yol var. Sektör olarak yolun çok başındayız" dedi.

Sektör her yıl yüzde 5 büyüyor

Türkiye'de her geçen yıl kampçılık bilincinin daha da arttığını ve ailelerin yaz döneminde yapılan aktivitelerin, kampçılığın çocukların sosyal gelişiminin önemli bir parçası olduğuna inandıklarını belirtten Gözet, "Türkiye'de her yıl yüzde 1.5 bir doğum oranı olduğunu düşünürsek, kampçılık sektöründe büyüme oranlarının yüzde 5 ve üzerinde devam ettiğini söyleyebiliriz. Ancak 17 milyon çocuğun olduğu bir ülkede, yüzde 5 çok birşey ifade etmiyor. Bunun ilerleyen yıllarda artacağını düşünüyoruz" dedi.

2020'de 25 lokasyonda 15 bin çocuğa ulaşacak

Kendi büyüme modellerini sektörün büyümesine paralel olarak geliştirdiklerini söyleyen Fahrettin Gözet, "Geleceğin Yıldızlarında, yaz kampları olarak 5 farklı lokasyonda kampımız var.  Şu anda 2-2500 civarında çocuğa kamp yaptırıyoruz. 2020 hedefimiz şu andaki lokasyon sayımızı 5'e katlamak ve 15 bin çocuk ve gence kamp yaptırmak istiyoruz.Yedi yıl boyuncada yüzde 30 büyümeyle gitmek istiyoruz.  Uludağ, en büyük kamp merkezimiz. Burada 2 büyük otel tamamen boş olarak kiralanıyor. Dolayısıyla atıl olan bir yeri ekonomik bir değere dönüştürme imkanımız oluyor. Alaçatı'da sörf kampımız, Kuşaadası'nda İngilizce, Göcek'te yelken kampımız var. İstanbul'da "summer city kamp" dediğimiz sabah gidip akşam gelmeli bir yaz kampımız var" diye konuştu.

Yunanistan'daki özel kamp sayısı Türkiye'den fazla

Geleceğin Yıldızları Genel Müdürü Osman Gözet ise, Yunanistan'daki özel kampların sayısnın Türkiye'den çok daha fazla olduğunu belirtti. Gözet, "Türkiye'nin Yunanista'nın 10'da biri kadar özel kampa sahip. Kampçılık sektörünün en gelişmiş olduğu ülkeler, Japonya, Kanada, ABD, Rusya ve Almanya. Örneğin ABD'de 15 bine yakın kamp var. 11 milyon çocuk kamplara gidiyor ve sadece okulların kapandığı yani 2 buçuk aylık sürede 24 milyar dolarlık bir sektör oluşuyor. Bu rakam Türkiye'nin yıllık turizm gelirinden daha fazla. Rusya' da ise 60 bin kamp var. Dünya'da derneğin en fazla üyesi olan ülke ise Japonya. Japon kamplar Birliği'nin 100 binin üzerinde üyesi var" diye konuştu.

Büyüme şehir kamplarında olacak

[PAGE]

 

Büyüme şehir kamplarında olacak

Geleceğin Yıldızları Kurucusu Fahrettin Gözet, Geleceğin Yıldızları'nın büyümesini şehirlerdeki kamplar yani İstanbul'da, Ankara, İzmir'de açılacak kamplar şeklinde planladıklarını söyledi. Türkiye'nin bütün şehirlerinde kamp yapılabileceğini ve Türkiye'nin her şehrinin kamp için iyi bir potansiyel taşıdığını ifade eden Gözet, yeni kamp konseptlerileri hakkında bilgi de verdi. Gözet, "Bu yıl yeni kamp konseptimiz gündüzlü kamp konsepti yani summer city kamp. Bu kampın önümüzdeki yıllarda binlerce ailenin ilgisi çekeceğine inanıyoruz. Bu kamp, 5-12 yaş aralığında, henüz ailesinden ayrılmaya hazır olmayan veya şehirlerde anne babaların çalışıyor olmasından dolayı evde kalmak zorunda olan çocukların katılacağı bir gündüzlü kamptır.  Bu kampı, 24 yıldan bu yana tecrübe ettiğimiz yatılı kamp konseptinin şehir hayatına uyarlanmış versiyonu olarak düşünüyoruz. Bu sene TED okullarının Acarkent'teki kampusunda başladı. Kayıtları oldukça iyi devam ediyor" diye konuştu.

2014'te kampçılığının kalbi Türkiye'de atacak

Sektörün  organize olması ve kampçılık bilincinin artması için Geleceğin Yıldızları öncülüğünde  Türkiye Kamplar Derneği'nin 2010'da kurulduğunu belirten Geleceğin Yıldızları Kurucusu Fahrettin Gözet, 2014'te Antalya'da yapılacak Dünya Kampçlık Kongresi'yle dünya kampçılık sektörünün kalbinin Türkiye'de atacağını söyledi. Gözet kongreyle birlikte, dünyanın bu konudaki bilgi birikiminin Türkiye'ye geleceğini ve kongrenin Türkiye'nin kampçılık sektörün ileriye doğru adım atması için önemli bir fırsat sunduğunu ifade etti. Uluslararası kamplar birliği, ICF hakkında bilgi de veren Gözet, ICF'te 60 ülke temsil ediliyor. Bu birliğe, kamplar, dernekler veya şahsen de üye olabiliyor. Geleceğin Yıldızları 2005'ten bu yana ICF'e üyedir" dedi.