452 iş yeri hasar gördü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATAY - İçişleri Bakanı Muammer Güler, Reyhanlı'daki bombalı saldırılarla ilgili "Hasar tespit çalışmalarının sonuna gelindi. Şu anda 452 iş yeri, 62 araç, 11 kamu binasında, 293 konutta da çeşitli hasarlar var" dedi.

Güler, beraberindeki Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ile Reyhanlı Kaymakamlığında düzenlediği basın toplantısında, patlamada yaralanan 55 kişinin tedavilerine devam edildiğini, bunlardan 8'inin Suriye vatandaşı olduğunu söyledi.

Yaralılardan 19'unun durumunun ağır olduğunu anlatan Güler, şöyle konuştu:

"Ama bunların 2'sinde hayati tehlike var. Onlar da İnşallah bu geceyi atlatınca, bu hayati tehlike de ortadan kalkacak. Ağır yaralılardan 15'i Türk, 4'ü de Suriyeli. Hayatını kaybeden insanlarla ilgili olarak 38 kişinin kimliği tespit edildi. Kimliği tespit edilenlerin defin işlemi bugün peyderpey yapıldı. Tüm Hatay halkına başsağlığı diliyorum. Tüm ülkemize büyük geçmiş olsun diliyorum. Bildiğiniz gibi yaralılardan il dışına gönderilenler de oldu. Başından itibaren devletin tüm imkanlarıyla olaya müdahale ettik."

Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde olay yeri çalışmalarının sürdüğüne dikkati çeken Güler, "Masum ve savunmasız insanlara yöneltilen bu alçak ve hain saldırıyı gerçekleştirenleri bulmanın gayreti içerisinde arkadaşlarımız. Bu hain ve alçakça saldırıyı gerçekleştirenler, Suriye'deki rejim yanlısı örgütlerle doğrudan ilgili ve oradaki El Muhaberat örgütüyle irtibat halinde olan kişi ve örgütlerin geçmişteki ve şimdiki irtibatlarını biliyoruz. Açıkça ifade ediyorum; muhaliflerle ve Hatay'da bulunan sığınmacılarla ilgisi yoktur. Suriye'den gelen çadır kentlerde veya dışarıda ikamet eden vatandaşlarla ilgisi yoktur" diye konuştu.

Güler, olayla ilgili çok yönlü araştırmanın sürdüğünü, şu ana kadar 9 kişinin gözaltına alındığını ve önemli tespitlere ulaşıldığını belirterek olayın gizliliği nedeniyle bu bilgileri paylaşmanın mümkün olmadığını ancak olayın asli faillerini ve yardım yataklık yapanları mutlaka en kısa zamanda yargı önüne çıkaracaklarını ifade etti.

[PAGE]

Hasar tespit çalışmalarında sona yaklaşıldı

Bakan Güler, saldırıyla önemli zararların oluştuğunu dile getirerek şöyle konuştu:

"Öğlen saatlerinde 700 civarında iş yerinin etkilendiğini söylemiştim. Hasar tespit çalışmalarının sonuna gelindi. Şu anda 452 iş yeri, 62 araç, 11 kamu binasında, 293 konutta da çeşitli hasarlar var. Ölen insanları geri getirmek ve acıları tümüyle silmek mümkün değil ama hayat da devam ediyor. Bu insanların zararlarını karşılayacağız, Reyhanlı'nın yaralarını saracağız. Bunun bilinmesini istiyorum. İlgili kanunlarda terörden zarar görenlerin, hayatını kaybedenlere yönelik yapılacak çalışmalar belli. Bakanlığımız doğrudan baktığı işler ve valiliğimizin yürüteceği çalışmalar var. Bu terör belasına maruz kalan esnafımızın ve iş yerlerimizin ödemeleriyle ilgili avantajları bakanlığımız tarafından karşılanacak. Sayın başbakanımızla da bunu paylaştık."

[PAGE]

"Şu anda El Kaide bağlantısı yok"

Güler, saldırının El Kaide bağlantısı olup olmadığının sorulması üzerine, "Şu anda El Kaide bağlantısı yoktur" dedi.

Reyhanlı'daki bombalı saldırılarla ilgili araçların Yayladağı Sınır Kapısından geçtiklerine dair soru üzerine Güler şöyle konuştu:

"Hayır, hayır, biz malzemelerin kaçak yollardan Hatay'a sokulduğunu, araçların burada alınarak belli kişiler adına tescilinin yapıldığını ve belli bazı iş yerlerinde, atölyelerde özel bölmeler yapılarak bomba yüklendiğini ve yine maalesef bu işe yardım ve yataklık yapan kişilerle hemen o depolardan çıkartılarak olay yerine getirilip kısa süre içerisinde patlattıklarını tespit ettik."

Reyhanlı'da normal yaşamın bir an önce başlamasını istediklerini bu nedenle okulların tatil edilmesi gibi bir kararlarının da olmadığını vurgulayan Güler, okullarda eğitimi engelleyecek bir hasar bulunmadığını bildirdi.

[PAGE]


Soruları yanıtladı

Güler, bir gazetecinin "kayıpların bulunduğunu ve can kayıplarının 100'ün üzerinde olduğu yönünde iddiaların ortaya atıldığını" belirtmesi üzerine, böyle olayların ardın spekülasyonların olabileceğini, ölü sayısını da daha önce açıkladığının altını çizerek iddia edilen sayının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Kayıp olan kişilerin yakınlarının başvurması durumunda da kimliği tespit edilemeyen kişilerle DNA testi sonrası ilişkilendirilebileceğini kaydeden Güler, kayıp başvurularıyla ilgili araştırmaların da yapıldığını ifade etti.

Güler, kentte güvenliği İçişleri Bakanlığına bağlı polis ve jandarma teşkilatlarının koordine içinde sağladığını kaydetti.

[PAGE]

Suriye'nin açıklaması

Bir gazetecinin "Suriye Enformasyon Bakanı'nın saldırıyla ilgileri olmadığı yönünde açıklamasını" hatırlatması üzerine Güler, şöyle konuştu:

"Bizim tespitlerimiz o yönde değil. Biz belgelerle, bilgilerle kendilerine en kısa zamanda bu tespitlerimizi bildirdiğimiz zaman, isterlerse şu an onlara kod adlarıyla beraber o şeyleri veririm ama soruşturma sonuçlanıncaya kadar gizliliği sürdüreceğiz. Biz Türkiye Cumhuriyeti devletiyiz. Kimin neyi, nerede, kimlerle, nasıl planlanarak, hangi yollarla, kimin sakladığını hepsini biliyoruz. Cilvegözü'nde de benzeri ifadeler vardı. Bunlar insani de İslami de değildir. Bu hareketleri yapanlar Türkiye Cumhuriyeti devletinin gücünü, sabrını test etmeye çalışanlar bunun altında kalacaklardır."

Güler, "Aradıklarınız arasında Suriye vatandaşı var mı?" sorusu üzerine, Suriye'den de bu işi planlayanların olduğunu ancak bu işi yürütenlerin, yardım, yataklık yapanların asli ve tali faillerinin birçoğunun Türk vatandaşı olduğunu kaydetti.

Bakan Güler, alınan tedbirler arasında bir eksiklik olup olmadığını kendi içlerinde inceleyeceklerini  ifade ederek, örgüt bağlantılarının ise soruşturma tam olarak tamamlandığında açıklanabileceğini belirtti.

[PAGE]

"Çok güçlü bir patlayıcı, plastik patlayıcı"
  
Bakan Güler, bir gazetecinin "Patlayıcının türü ve düzeneği belli mi?" şeklindeki sorusuna da "Ön tespitler çok güçlü bir patlayıcı, plastik patlayıcı. Başka maddelerle güçlendirilmiş olması da mümkündür tabii. Meydana gelen zarar kıyaslandığında çok yüklü bir patlayıcının olduğu, muhtemelen zaman ayarlı olduğu da... Uzaktan kumandalı olduğu yönünde başka tespitlerimiz de var tabii ki. Uzaktan kumandalı, belirli bir zamana ayarlı ama uzaktan kumandalı olduğu görülüyor" diye yanıt verdi.

Güler, "Olay yerinde tellerle bağlı bir çocuk cesedinden bahsedildiğinin" ifade edilmesi üzerine böyle bir şeyin tespit edilmediğini bildirdi.

Bölgedeki tüm güvenlik kameralarının da incelendiğinin altını çizen Güler, ilçede hayatın hemen normale dönmesi için bütün katkıların sağlanacağını kaydetti.