5 bin liraya kendi enerjini kendin üret

Son yıllarda Türkiye'de yaygınlaşmaya başlayan temiz enerji kullanımı, özellikle güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiye ilgiyi artırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÇANAKKALE  - Son yıllarda Türkiye'de yaygınlaşmaya başlayan temiz enerji kullanımı, özellikle güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiye ilgiyi artırıyor. Güneşin ve rüzgarın bol olduğu bölgelerde önemli firmaların yatırım yaptığı güneş panelleri ile rüzgar türbinleri, artık ev ve iş yerlerinin enerji ihtiyacını karşılayabilecek düzeye geldi. Arzu edenler, küçük güneş panelleri ya da rüzgar türbinleri vasıtasıyla, yaşadıkları mekanların enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.

Çanakkale'de, alternatif enerji çözümleri üreten bir firmanın ortağı bilgisayar mühendisi Burçin Büyükçakıroğlu, firmalarının ithalatını yaptığı güneş panelleri ile rüzgar türbinlerinin kurulumu gerçekleştirdiğini söyledi.

Sistemlerinde enerji üretmek için genelde rüzgar ve güneşi kullandıklarını ifade eden Büyükçakıroğlu, "Genelde hibrid (karma) sistemle çalışıyoruz. Bu sistem şebeke bağlantısı olmayan yerlerde daha çok tercih ediliyor. Şu an için bu tarz enerji üretimi ve kullanılması yaygın değil. Sistemin kurulumunu yaptığımız yerler daha çok çiftlik, bağ evleri gibi elektriğin olmadığı yerler" dedi.

Büyükçakıroğlu, yavaş yavaş, birkaç adet de olsa şebeke bağlantılı sistemler de kurduklarını belirterek, "Genelde Marmara Bölgesi ile kıyı Ege'de kurulum yapıyoruz. Bunun dışında Doğu Anadolu ya da İç Anadolu bölgelerinde de rüzgar ve güneşin uygun olduğu yerlerde sistem oluşturabiliyoruz" diye konuştu.

Sistem kurulumu müşterinin ihtiyacına göre

Burçin Büyükçakıroğlu, sistemleri müşterinin ihtiyacına göre kurduklarını söyledi. Müşterinin öncelikle kendilerine ihtiyacını aktardığını belirten Büyükçakıroğlu, şöyle devam etti: "Hangi cihazları çalıştırmak istiyor? Bu cihazlar ne kadar elektrik gücü çekiyor? Günde kaçar saat kullanılması gerekiyor? Bu verilere dayanarak sistemi oluşturuyoruz. Özellikle yazı kullanılmaya yönelik bir sistem ise güneş paneli ağırlıklı oluyor. Hatta tamamen güneş paneli kullanıyoruz diyebilirim. Ama yaz kış kullanılan sistemlerde hibrid sistem kullanmayı daha çok tercih ediyoruz. Hibrid sistemde de bölgenin konumuna göre, rüzgar türbinlerinin ve güneş panellerinin boyutlarını ona göre ayarlıyoruz. Örneğin Çanakkale'de, çünkü bu kent en iyi rüzgar konumu olan bir yer, rüzgar türbinini ağırlıklı tutarken, İç Anadolu'da güneş panelini kullanıyoruz."

Büyükçakıroğlu, sistemin işleyişi hakkında ise "Rüzgar türbini ve güneş paneli üretim yapıyor. Bunlar şarj konum cihazlarından aküleri besliyor. Akülerde bağlı olan inverter sayesinde 220 volt enerji elde ediyoruz. Sistem her zaman ihtiyaca göre büyütülebiliyor" dedi. Ortalama bir evin elektrik ihtiyacı olarak genelde çok soru sorulduğunu anlatan Büyükçakıroğlu, "Günde yaklaşık 6 ile 10 kilovatsaatlik bir tüketimden bahsediyorsak, böyle bir hibrid sistemin kurulum maliyeti yaklaşık 15 ile 20 bin lira. Bu, müşterinin kullanacağı cihazlara göre değişiklik gösterebilir. Ama örneğin bağ ya da çiftlik evlerinde aydınlatma, televizyon ve buzdolabı ihtiyaçları olabiliyor. Bu tip bir eve 5 ile 10 bin lira arasında sistem yeterli olabiliyor" diye konuştu.