5 dizel araçtan birine girdi Bursa’da kapasite artıracak

Bosch Türkiye Temsilcisi Steven Young, Türkiye'nin bir fırsatlar ülkesi olduğunu düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Young, 2013 yılına dair Türkiye için iyimser. 2 milyar euro cironun 1.2 milyar eurosunu ihracattan elde eden Bosch Türkiye, bu yılı 300 kişilik bir Ar-Ge ekibine sahip olarak kapatmayı planlıyor. 
 
Özlem Ermiş Beyhan
 
İSTANBUL - Bosch Türkiye 2012 yılında euro bazında yüzde 17'lik bir büyüme performansına imza attı. Şirketin Türkiye Temsilcisi Steven Young, stratejilerini anlatırken "Maliyetleri azaltmanın en iyi yolu gelirlerinizi artırmaktır" diyor. Young, "fırsatlar ülkesi" olarak gördüğü Türkiye'de Ar-Ge'ye verdikleri önemin artarak devam ettiğini, bu yıl sonunda Ar-Ge ekiplerinin 300 kişiye ulaşacağını belirtiyor. 
Bosch Türkiye, bugün 2 milyar euro cirosu, 1,2 milyar euro ihracatı, 10 bini aşkın çalışanıyla katma değer yaratan bir firma. Dünyada üretilen beş dizel motorlu araçtan birinin enjektörü, Bursa Fabrikası'nda üretiliyor. Steven Young, "Fırsatlar ülkesi Türkiye'nin daha da güçlü hale gelebilmesinde üstlendiğimiz proaktif rolle gelişmeye odaklı stratejiler oluşturuyor ve uyguluyoruz" diyor.
 
Gelişmekte olan ülkelerde düşüş riski söz konusu
 
Steven Young, Euro Bölgesi'nin 2012'de son dört yılda ikinci resesyonuna girdiğini hatırlatıyor. "Avrupa'da krizle boğuşan ülkelerin milli gelirlerine oranla kamu borçları da hızla artmaya devam ediyor; listenin başını ise Yunanistan, İtalya, Portekiz, İrlanda ve Belçika çekiyor. Ancak Avrupa ekonomisinin krizde olmasına rağmen, başta Avrupa'ya ihracat yapan yükselen piyasa ekonomileri olmak üzere gelişmekte olan dünyaya etkileri sürpriz bir şekilde sınırlı kaldı" saptamasını yapıyor. Young'a göre bu gelişmekte olan ülkelerin, 2013 yılında krizden etkilenerek düşüşe geçme olasılığı hala var. Bosch Türkiye gelecek projeksiyonunu yaparken işte tüm bu verileri değerlendiriyor. 
Peki krizin Avrupa'yı terk etmediği 2012 yılında Bosch Türkiye ne yaptı da yüzde 17'lik bir büyümeye imza attı? Young anlatıyor: "Maliyetleri azaltmanın en iyi yolu, gelirleri artırmaktır. Buna bağlı olarak bu dönemde gelirleri artırmaya odaklandık. Türk sanayicisinin ve tüketicisinin beğenisine yeni ve yenilikçi teknolojiler içeren ürün ve hizmetler sunarak, yeni pazar segmentleri oluşturduk. Bu politikamızı önümüzdeki yıllarda pekiştirmeye devam edeceğiz. Elbette mali disiplini de elden bırakmayacağız."
 
Ne olursa olsun inovasyondan ödün yok
 
Bosch Türkiye ne olursa olsun inovasyona yaptığı yatırımdan ödün vermiyor. 2013 sonunda Türkiye'de araştırma geliştirme biriminde çalışan sayısını 300'e ulaştırmayı hedefliyor. Türkiye için 'rekor' denebilecek bir seviye bu. Steven Young, "İnsanların günlük hayatlarını kolaylaştırıcı ürünler ancak onların yaşam koşullarını anlamakla geliştirilir. Dünya ekonomik bir zorluk döneminden geçiyorsa insanların ihtiyaçlarında da değişmeler olabilir. Bize yine yenilikçi bir şirket olarak iş düşer. Önümüzdeki yıl da yine Türkiye'deki fabrikalarımızda önemli ürünlerin üretimlerini gerçekleştireceğiz, yenilikçiliğimizden ödün vermeyeceğiz" diyor. 
Steven Young bu noktada KOBİ'lere önemli bir tavsiyede bulunuyor: Büyük düşünün ve uzun vadeli planlar yapın. Young, şirket yöneticilerine tavsiyelerini şöyle sıralıyor: "Büyümeyi esas alsınlar, yaratıcı olsunlar ve bunun gerçekleşmesi için kendilerini zorlasınlar. Şirketlerini de yönetirken sağlam ve makul adımlarla kurumsallaşma tohumlarını yeşertsinler."
 
2013'te iç piyasa canlanır ihracat büyümeyi artırır
 
Steven Young 2013 yılına dair iyimser. 2013 yılında Türk iş dünyasındaki büyümenin devam edeceğini, iç piyasada hareketlenmenin daha da artacağını öngörüyor. Young, "Şirketler açısından da önümüzdeki yılın 2012'ye kıyasla daha iyi geçmesini bekliyoruz. Tüm bu parametreler ışığında, 2013'de Türkiye ekonomisinin büyümeye devam edeceğinin,  ekonomi ve ihracatın çok daha iyi bir noktaya gideceğinin ve Türkiye'nin ihracat sayesinde büyümeye devam edeceğini söyleyebilirim" diyor.  
 
Dünyada üretilen 5 dizelden 1'inin enjektörü Bursa'dan
 
Bosch Türkiye de işte bu perspektifle büyüyor. Otomotiv lokomotif iş kolu. Ancak hedef sadece otomotivde değil tüm faaliyet gösterdiği sektörlerde büyümek... Steven Young hedeflerini şöyle anlatıyor: "30'dan fazla araç markası için dizel ve benzinli enjeksiyon sistemleri üretilen Bursa Fabrikamız, Bosch Türkiye'nin 'amiral gemisi' olduğu kadar, otomotiv yan sanayisi anlamında Bosch Grubu'nun da dünyadaki en değerli, en modern üretim tesislerinden biri olma özelliğini taşıyor. Dünyada üretilen beş dizel motorlu araçtan birinin enjektörü, Bursa Fabrikası'nda üretiliyor. Bursa Fabrikası, bugün ulaşmış olduğu üretim gücü ve kalite anlayışıyla, yakıt tüketimini ortalama yüzde 30 azaltacak teknolojinin çok önemli bir parçası haline gelmiş bulunuyor. Bu nedenle, benzin enjektörleri üretiminde kapasite artırımı yapıyoruz. Dizelde ise yeni nesil ürünleri devreye almış bulunuyoruz. 2013 yılında otomotiv sektöründe ulaştığımız başarıların daha üstüne çıkmayı hedefliyoruz."
 
Öncelikli konu enerji verimliliği olacak
 
Bosch Türkiye için bundan sonra üreteceği ürünlerde öncelikli konu, enerji verimliliği olarak belirlenmiş. Steven Young, "Manisa Fabrikamızda ürettiğimiz yeni nesil kombiler, pazarın büyümesinde de önemli rol oynuyor. 2009'daki küresel kriz nedeniyle yavaşlayan ısıtma pazarındaki büyümenin yeniden artışa geçtiğini görüyoruz ve Türkiye pazarında kombi satışlarının artacağını düşünüyoruz" diyor. Talep, ekonomik ve çevreci özelliklerinin öne çıkması nedeniyle yoğuşmalı kombilere kayıyor. Young, halen pazarda yüzde 20 paya sahip bulunan yoğuşmalı kombilerin giderek daha fazla tercih edileceğini öngörüyor.
Elektrikli ev aletleri ve güvenlik sistemleri, Bosch Türkiye'nin faaliyet gösterdiği sektörlerden. Bu sektörler inşaat sektörünün büyümesiyle yakından ilgili. İnşaat sektörünün 2012'yi yüzde 3 büyüme ile kapatmasının beklendiğini belirten Young, Bosch elektrikli el aletleri olarak 2012'yi yılı pazar büyümesinin üzerinde kapattıkları bilgisini veriyor. Steven Young, 2013 yılında inşaatta canlanma beklentileri paralelinde güvenlik sistemleri sektöründe de büyüme öngörüyor. 
 
Bursa fabrikasında yeni yatırım planlanıyor
 
Steven Young 2013 yılında Türkiye'de yatırımlara devam edeceklerini anlatıyor: "Bursa fabrikalarımızda çevre dostu teknolojiye sahip, yakıt tüketimini ortalama yüzde 30 oranında azaltma olanağı sağlayan benzin enjektörleri üretiminde kapasite artırımı yapmayı planlıyoruz. Dizelde ise yeni nesil dizel ürünleri devreye almış bulunuyoruz. Bu yatırımlar neticesinde, 2013 yılına yaklaşık 10 binin üzerinde bir üretim ordusuyla başladık. Küresel rekabetçiliğimizi artırmak ve Bosch Grubu içersindeki önemimizi koruyarak büyütmek için otomotiv de dahil olmak üzere, ısıtma ve beyaz eşya işkollarımızda da Türkiye'de Ar-Ge çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge'ye yaptığımız yatırımlar ve istihdam rakamları Bosch'un uzun vadeli stratejisinin ve Türkiye'nin Bosch dünyası için öneminin bir kanıtı. 2013 sonuna kadar Türkiye'de 66 milyon euro tutarında Ar-Ge yatırımı yapmayı ve bu alanda çalışan sayımızı da yaklaşık 300 kişiye çıkarmayı hedefliyoruz."
 
Antalya'da güneş enerjisi yatırımı 6 yılda geri dönecek
 
"Dünya genelinde 2012 yılında güneş enerjisi sektöründeki talebin çok üstünde bir üretim gerçekleşti ve bu ciddi bir kapasite fazlalığına neden olarak fiyatlarda yüzde 40 mertebesinde düşüşe neden oldu. Yaklaşık olarak dünyada 30 GW bir talep varken üretim miktarının 50 GW mertebesinde gerçekleştiği biliniyor. İhtiyaç fazlası üretimin 2013 yılında da fiyatlarda düşüşe neden olabileceğini tahmin ediyoruz. Bu düşüşe ek olarak Türkiyede enerjide dışa bağımlılığın bir sonucu olarak elektrik fiyatlarının da artacağını tahmin ediyoruz. Bu iki unsur birlikte değerlendirildiğinde 2013 yılında özellikle Türkiye'nin güney bölgelerinde güneş enerjisi yatırım geri dönüş süresinin 6-7 yıl arasında gerçekleşeceği tahmin ediyoruz."
 
Önümüzdeki 2 yılda 500 bin hidrolik pompa üretiriz
 
"Sanayi Teknolojileri alanında faaliyet gösteren Bosch Rexroth şirketimizin, Türkiye sanayisinin büyümesi ve 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli bir paya sahip olacağına inanıyoruz. Sanayinin olmazsa olması hidrolik pompa üretiminin artması bunun en önemli işareti. 2012'de 500 bininci pompayı ürettik ve 2014 yılında 1 milyonuncu hidrolik pompayı üretmeyi hedefliyoruz."
 
e_bike.jpg
 
Sömestır'da Bosch e-Bike'a binecek
 
"Sömestır tatilinde uzun zamandır ziyaret edemediğim Sidney'i ailemle birlikte ziyaret edeceğim. Daha fazla bisiklet süreceğim ve hem de bu kez Bosch e-Bike sistemli bisikletimi kullanacağım."
 
Türkiye'nin yumuşak karnı hala cari açık
 
"Türkiye'deki ekonomik ve siyasi istikrarın yanı sıra lojistik, coğrafi ve işgücü avantajları, gerek mevcut gerekse potansiyel yatırımcıları cezbediyor. Ancak buna karşın 2012 yılsonu itibarıyla 58 milyar dolar olacağı tahmin edilen ve milli gelire oranı yüzde 7,2 olan cari açık, ekonomi açısından yumuşak karın olmayı sürdürüyor.
Cari açığın önümüzdeki dönemlerde daha aşağı inmesi ve aynı zamanda sürdürülebilir oranda bir büyümenin devamı için yatırım ortamının iyileştirilmesi, istikrar ortamının korunması, yapısal reformların devamı ve katma değerli üretim ve yatırımların artırılması büyük önem taşıyor. Bu yöndeki olumlu bir trend hiç şüphesiz, artan kredi notuyla birlikte Türkiye'ye olan portföy ve büyük ölçekli doğrudan stratejik yatırımları önümüzdeki dönemde hızla artması olacak.
Dolayısıyla dünyada para ve arz olduğunu görüyoruz. Bu mutlaka ülkemize gelecek ve biz de bu durumu fırsata çevirmeli ve reel sanayiye yatırım yapmalıyız."