50 yılda 17 kat büyüyen Bursa'da ulaşım çağ atladı

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hafif raylı sistem hatlarından tramvaya, deniz ulaşımından mevcut trafiğe alternatif yolların açılmasına kadar kentte bugün her anlamda ulaşımın çağ atladığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

kent_baskan.png

 

 
 
BURSA - Son 50 yılda 17 kat büyüyen sanayi kenti Bursa, yerel yönetimin çabalarıyla ulaşım projelerinde adından sez ettirmeye başladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) Mudanya-Güzelyalı ile İstanbul-Kabataş arasında deniz seferlerine başlarken, Bursa Hava Yolları'nın (BHY) kurulmasıyla ilgili olarak da Arap Birliği Turizm Teşkilatı ile görüşmelerde son aşamaya gelindi.
Yerli vagon üretimine de yönelen belediye, Uludağ'da Oteller Bölgesi'ne 22 dakikada ulaşacak 8,84 kilometrelik teleferiğin yapım çalışmalarını ise sürdürüyor. Kent içi trafiğe raylı sistem yatırımları ve alternatif yol projeleriyle çözüm ürettiklerini belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe 5 yılda 26,5 kilometre raylı sistem hattını uygulamaya geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Altepe ulaşım projeleri ile Bursa'nın çağ atladığını kaydetti. 
 
2012 yılında kentinizin çözüme kavuşan en önemli sorunu ne oldu?
 
Bursa son yıllarda Türkiye'nin en çok göç alan ve en gözde şehirlerinden biri oldu. Öyle ki, yapılan araştırmalarda şehrimizin son 50 yılda 17 kat büyüdüğünü görebiliyoruz. Hızlı bir şekilde büyüyüp gelişen Bursa'nın en büyük sorunu ulaşımdı. Büyükşehir belediyesi olarak göreve geldiğimiz günden bu yana ulaşımda kente çağ atlatacak projeler üzerinde durduk. Ulaşımda kendisine yeten şehirler aynı zamanda turizmde de öne çıkarak isimlerini dünyaya duyururlar. Hafif raylı sistem hatlarından tramvaya, deniz ulaşımından mevcut trafiğe alternatif yolların açılmasına kadar Bursa'da bugün her anlamda ulaşım çağ atlıyor. Bu dönem Bursa'da ulaşımın yıldızı parlıyor. Ulaşımda kara trafiğinin yanı sıra hava ve deniz yolunda da alternatif çalışmaları hayata geçiriyoruz. 
 
Bu yıl devreye alacağınız ulaşım projeleri var mı?
 
Kent içi trafiğe raylı sistem yatırımları ve alternatif yol projeleriyle çözüm üretirken, 5 yılda 26,5 kilometre raylı sistem hattını uygulamaya geçirmeyi hedefliyoruz. Hizmete sunulan BursaRay'ı Uludağ Üniversitesi'ne ulaştıran 6,5 kilometrelik hafif raylı sistem hattı, vatandaşlara büyük kolaylık sağladı. BursaRay Emek Hattı da Görükle hattından sağlanan tasarrufla 2,5 kilometrelik güzergahıyla sisteme dahil oldu. Emek Kavşağı'nı da kapsayan BursaRay Emek hattı ile Mudanya Yolu'nda da ulaşım nefes aldı. Hafif raylı sistemi Bursa'nın doğusuna uzatacak olan BursaRay Gürsu-Kestel hattında da çalışmalar sürüyor. 7 istasyondan oluşan 8 kilometrelik BursaRay Doğu etabında (3. Aşama) çalışmalar devam ediyor. BursaRay doğu etabını da bu yılın son çeyreğinde tamamlayacağız. Heykel-Garaj (T1) tramvay hattı olarak bilinen şehir içi ring hattında da çalışmalara başladık. 6,5 kilometre uzunluğundaki güzergahta 13 durağın bulunacağı hat, modern tramvay keyfini Bursa'nın merkezine taşıyacak. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin orta bölümünde yer alan Cumhuriyet Caddesi de araç trafiğine kapandıktan sonra Zafer Meydanı ile Davutkadı'yı birbirine bağlayan tramvay ile ulaşım sağlanmaya başladı. Şu an mevcut raylı sistem uzunluğu 31 kilometre. Devam eden raylı sistem çalışması ise 14,5 kilometredir. 
 
4 GEMİDE 1.500 YOLCU TAŞINACAK
 
Denizyolunda da artık varsınız, ne kadar bir dolulukla çalışacaksınız? 
 
Deniz ulaşımında yaşanan özelleştirmeden sonra vatandaşların yaşadığı sıkıntıları çözmek istedik. Bu amaçla Mudanya-Güzelyalı'dan İstanbul-Kabataş'a deniz yoluyla ulaşımı sağlayacak Bursa Deniz Otobüsleri İşletmesi'ni (BUDO) kurduk. Büyükşehir Belediyesi'nin ulaşım şirketi BURULAŞ yönetiminde faaliyet gösteren BUDO, ilk etapta İtalya'dan alınan Nilüfer Hatun ve Norveç'ten alınan Hüdavendigar olmak üzere iki gemi ile seferlere başladı. Filomuzda ayrıca Yunanistan'dan alınan Yıldırım Beyazıt gemisi ile Çanakkale'de Ulaştırma Bakanlığı himayesinde çalışan Conkbayırı isimli gemi de yer alıyor. Toplam 4 gemide bin 500 yolcu kapasitesine sahibiz. En az yüzde 70 doluluk oranıyla çalışmayı hedefliyoruz. 
 
Peki, bütünleşik bir hizmet sunma şansı olacak mı?
 
[PAGE]
 
Peki, bütünleşik bir hizmet sunma şansı olacak mı?
 
İlk etapta saat 07.00 ile öğlenden sonra saat 15.30'da Mudanya'dan Kabataş'a; Kabataş'tan 10.30 ile 18.30 saatlerinde ise Mudanya'ya sefer başlattık. Yaz tarifesi kapsamında sefer sayıları artırılacak. Sefer fiyatlarını da sabitledik. Buna göre, bir kişi 18 TL olurken, indirimli bilet fiyatı ise 14 TL olarak belirlendi. Ayrıca İstanbul'dan Bursa'ya gelen ve 24 ya da 48 saatlik ulaşım kartlarını kullanan yolcular, Bursa şehir içindeki seyahatlerine de ücret ödemeyecek. 
 
BHY İLK ETAPTA 5 UÇAKLA HAVALANACAK
 
Bir de havayolu projeniz olacaktı...
 
Evet, Bursa Hava Yollar (BHY). BHY'nin kurulmasıyla ilgili olarak Arap Birliği Turizm Teşkilatı ile görüşmelerde son aşamaya geldik. Yenişehir Havaalanı'ndan Arap ülkelerine seferler düzenlenmeyi planlandığımız projede, kurulacak hava yolları şirketinin yüzde 50 ortağı da Araplar olacak. BHY bünyesinde ilk etapta 5 uçak sisteme alınacak. Diğer yandan Türkiye'nin hayallerinden biri olan yerli vagon üretimine de imzamızı attık. Bursa'da üretilen Türkiye'nin ilk yerli tramvayı 'İpekböceği', Bursa'nın adını bir kez daha dünyaya duyurdu. 
 
Peki Uludağ için yeni teleferik hattı geliyor mu?
 
[PAGE]
 
Peki Uludağ için yeni teleferik hattı geliyor mu?
 
Bursa'da Teferrüç istasyonundan Oteller Bölgesi'ne 22 dakikada ulaşacak olan ve 8,84 kilometreyle dünyanın en uzun hatlı teleferiği olma özelliği taşıyan yeni teleferikte inşaat çalışmalarımız sürüyor. Mevcut yolcu kapasitesinin 12 katına çıkarılacağı yeni sistemde 8'er kişi kapasiteli 175 gondol tipi kabinle, sıra bekleme derdi de ortadan kalkmış olacak. Bursa'da hizmete açtığımız kavşaklar ve alternatif yollar da ulaşım zincirinin en önemli halkalarını oluşturuyor. Otobüs filomuz ise 300 adet. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 2011 yılı bütçesi 842 milyon TL iken, 2012 bütçesi 870 milyon TL olarak belirlendi. 2013 yılı bütçemiz ise 1 milyar 20 milyon TL'dir. Bütçenin yaklaşık yüzde 60'ı yatırımlara, yatırıma ayrılan bütçenin de yüzde 70'i ulaşım projelerine ayrıldı. 2009'dan bu yana raylı sisteme 646 milyon TL, karayoluna ise 408 milyon TL tutarında yatırım yapıldı. 
 
Sizce kentinizin çözülmesi gereken 3 önemli sorunu nedir? 
 
[PAGE]
 
Sizce kentinizin çözülmesi gereken 3 önemli sorunu nedir? 
 
Bursa, Türkiye ve Balkanlar'dan yoğun göç alan bir kent olduğundan ulaşım, yerleşim ve turizm konularının kentin en önemli sorunları arasında yer aldığını düşünüyorum. Ulaşımda Büyükşehir Belediyesi olarak yaptığımız çalışmalarla, Bursa'nın rahat ulaşılabilir ve cazip bir şehir olması noktasında ciddi başarılar elde ediyoruz. Göçler nedeniyle ortaya çıkan kontrolsüz yapılaşma olgusu, bir yandan 'Yeşil Bursa' imajını zedelerken, aynı zamanda vatandaşların kent yaşamında modern şehirleşmeden yararlanmalarını zorlaştırıyor. Yıllardır yaşanan düzensiz yapılaşma, ulaşım sorunları ve sanayileşme Bursa'nın değerlerinin yeterince keşfedilememesine neden oldu. Şehrimizin kaybolan yıllarını  kazandırmak için tek yönlü değil her alanda vizyonunu artırmaya çabalıyoruz. Bursa, bir sanayi kentidir. Bu kente yatırım yapan yabancı firmaların da yer aldığı 13'ü OSB olmak üzere 25 sanayi bölgesi bulunuyor. Ancak Bursa'nın merkezinin sanayiye doyduğunu düşünüyoruz
 
Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin restorasyonunu gerçekleştirdik
 
[PAGE]
 
Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin restorasyonunu gerçekleştirdik
 
Bursa'da ticaret ve turizmin büyümesi kent merkezinde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek alanların oluşturulmasını gerekli kılıyor. Bu noktada da merkezdeki Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin restorasyonunu gerçekleştirdik. Pirinç Han, Galle Han, Geyve Han, Mahkeme Hamamı, Kayıhan Hamamı, Kütahya Han gibi pek çok tarihi yapı restore edildi. Tarihi mekanların ışıklandırılmasından, kentin en işlek caddelerinin cephe düzenleme çalışmalarına kadar her alanda çalışmalar ile Bursa'nın yüzünü güldürdük. Bursa'nın 2 bin 300 yıllık tarihiyle Bitinya'ya uzanan surlarını bir bir ayağa kaldırıyoruz. Cumhuriyet Caddesi'nin 107 yıllık hayali olan tramvay ile bir yandan bir kent aksesuarını şehre kazandırırken, bir yandan da vatandaşların kent merkezi ile Yıldırım ilçesi arasında ulaşımına kolaylıklar kattık. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM), kentte uluslararası ve ulusal alanda kongrelerin yapılmasını sağlarken, daha fazla işadamının, yerli ve yabancı turistin Bursa'ya gelmesine ve bu sayede kongre turizminin de hareketlenmesine olanak tanıyor. Kentte dünyaca ünlü turizmciler yeni yeni oteller yaptırıyor. Tüm bu çalışmalar yakın gelecekte Bursa'nın turizm potansiyelini de ciddi oranda artıracak. 
 
BUSMEK, bir halk üniversitesine dönüştü
 
Bursa'da yaşayan vatandaşlarımızın donanım kazanmaları, kişisel gelişimlerini sağlamaları ve hem hobi hem de mesleki anlamda kendilerini daha da geliştirebilmeleri amacıyla ücretsiz olarak sanat ve meslek eğitimi veriyoruz. Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BUSMEK) yaklaşık 7 yıldır vatandaşların vazgeçilmezi, tam anlamıyla bir halk üniversitesine dönüştü. BUSMEK'te el sanatlarından bilgisayara yabancı dilden ev tekstiline kadar her alanda verilen kurslara katılanlar, kursun ardından kendilerini daha iyi ifade edebilecekleri ve mesleki bilgilerini kazanca dönüştürebilecekleri iş alanlarında varlık gösterebiliyor. Öte yandan BUMEP adlı kurslarımızla da kentin faklı mahallelerinde gezici bir araçta ev hanımlarına bilgisayar eğitimi veriyoruz. Bu noktada da bilinçli bireylerin yetiştirilmesine katkı sağlıyoruz.  
 
RAKAMLARLA BÜYÜKŞEHİR
 
2013 YILI BÜTÇESİ: 1 milyar 20 milyon TL 
SON 3 YILDA RAYLI SİSTEM YATIRIMI: 646 milyon TL
SON 3 YILDA KARAYOLU YATIRIMI: 408 milyon TL
RAYLI SİSTEM UZUNLUĞU : 31 km
SÜREN RAYLI SİSTEM ÇALIŞMASI : 14,5 km
OTOBÜS FİLOSU: 300 
İLÇE SAYISI:17
NÜFUS (2012):2 milyon 688 bin 171 kişi