53 bin 405 muhtarın sadece 410'u kadın

Muhtarlara yönelik çevre eğitim seminerinde konuşan Akdeniz, Türkiye'de 53 bin 405 muhtardan sadece 410'unun kadın olduğunu söyleyerek,rakamın düşüklüğüne dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA  - Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Türkiye'de 53 bin 405 muhtardan sadece 410'unun kadın olduğuna dikkati çekerek, "Oransal olarak düşündüğümüz zaman binde 8 oranına denk geliyor ve bu sayı oldukça az" dedi.  

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun işbirliği ile düzenlenen muhtarlara yönelik çevre eğitim seminerinde konuşan Akdeniz, 250 muhtara çevre konusunda eğitim verileceğini söyledi. Akdeniz, muhtarlara yönelik çevre seminerlerin Türkiye'nin 7 bölgesinde yıl boyunca devam edeceğini bildirdi. 

Türkiye'de 53 bin 405 muhtarın sadece 410'unun kadın olduğuna dikkati çeken Akdeniz, "Oransal olarak düşündüğümüz zaman binde 8 oranına denk geliyor ve bu sayı oldukça az. Bu tür seminerlerde kadın muhtar sayısını arttırmak ve çalışma alanlarını genişletmek gerekiyor" diye konuştu. 

Çevre konularında kadın muhtarların daha duyarlı olduklarını ifade eden Akdeniz, kadın muhtar sayısının arttırılması için projelerinin olduğunu, bu projelerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na sunduklarını kaydetti. 

Kadın muhtarların çalışmalarını önemsediklerini vurgulayan Akdeniz, şöyle konuştu: 

"Muhtar olmak için aday olan kadınların sayısını arttırmak gerekiyor. Muhtarlık ailede başlar ve ailede kadının rolü büyüktür. Muhtarlık, 201 kanunda adı geçen bir müessesedir. Görevlerimiz de bu kanunlar içerisinde oluyor. Yeni görev alanları yaratmamız gerekiyor. Bu alanları yaratırken de sosyal projeler çerçevesinde kadın muhtarlara büyük iş düşüyor. Muhtar, halka en yakın kişidir. Bunun için muhtarların sosyal projelerde daha aktif olmalarını sağlamaya çalışıyoruz." 

İstanbul Kadıköy Sahrayıcedid Mahalle Muhtarı Seval Özkan da muhtarların çalışma alanlarının dar olmasına rağmen vatandaşlara hizmet etmeye devam ettiklerini dile getirdi. 

Aileler ve vatandaşlarla ikili ilişkilerde kadın muhtar olmanın avantajlarından her zaman yararlandıklarına işaret eden Özkan, "Muhtarlık, hizmet sektörü olmasına rağmen, kadın sayısı çok az. Bu sayının az olması, Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olmasından kaynaklanıyor. İstanbul'da 950'ye yakın muhtardan sadece 50'si kadın. Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu bölgelerindeki bazı şehirlerde kadın muhtar hiç yok" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir