6 yılda 44 bin kuşa halka taktılar

Kuzeydoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu, "Kuş cennetinde 2006 yılından bu yana yaklaşık 44 bin kuş halkalandı, 247 kuş türü tespit edildi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KARS - Kuzeydoğa Derneği üyelerince Aras Nehri Kuş Cenneti'nde 6 yılda yaklaşık 44 bin kuşun halkalandığı bildirildi.
Dernek başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki kuşların göçlerini halkalama, coğrafi konumlama cihazları ve uydu vericileriyle araştırdıklarını söyledi.
Coğrafi konumlama cihazının halkalama çalışmasının bir parçası olduğunu, Türkiye’de ilk kez kullanıldığını ifade eden Şekercioğlu, "Dünyada da son 5 yılda kullanılan bir teknoloji. Alanda 2006 yılından bugüne 44 binden fazla kuş halkalandı, 247 kuş türü olduğu tespit edildi. Bu alanı yüz binlerce kuş kullanıyor" dedi.
Şekercioğlu, alandaki kuş türü sayısının Manyas Kuş Cenneti ile başbaşa olduğuna değinerek, şöyle konuştu:
"Bu alana “Doğu Anadolu'nun Manyası” diyebiliriz ve Van Gölü’nden daha fazla kuş türü tespit edildi ama acilen korunması gerekiyor. Kuşlar zarar vermeyen çok ince ağlarla yakalanıyor. Ağa takılanlar saat başı kontrol edilerek çıkarılıyor. İstasyonumuzda ölçüme alınıp tür, cinsiyet, yaş, ağırlık, kanat ölçümleri ile yağ oranlarına bakılıyor. Üzerinde "TR" özel kimlik numarası olan paslanmaz alüminyum halkalar takılıyor. Bu kuşlar bizim tarafımızdan ya da başka ülkelerde yakalandığında kuşun kodundan Türkiye’den geldiği anlaşılıyor."
Şekercioğlu, günde 18 saat çalıştıklarını, bu sezon 4 bin 500 kuşu halkaladıklarını ifade ederek, buradaki kuşların 3 kıtaya göç ettiğini söyledi.
Kuş cennetinde araştırma yapan Utah Üniversitesi biyoloji bölümü doktora öğrencisi Evan Buechley de 2 haftadır Aras Nehri Kuş Cenneti'nde araştırma yaptığını kaydetti.
Alanın dünyada gördüğü en güzel sulak alanlardan olduğunu vurgulayan Buechley, "Yaban hayatı, doğası çok zengin ve burayı korumamız çok önemli. Bu alandaki kuşları Türkiye’de ilk kez coğrafi konumlama cihazlarıyla araştırıyoruz" diye konuştu.