630 bin ton fındık rekoltesi gerçeği yansıtmıyor

Giresun Ziraat Odası Başkanı Akbaşlı, “2011 yılında ülkemizde böyle bir rekolte miktarı olmayacağını şimdiden söyleyebiliriz” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRESUN - Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, 30. Dünya Fındık ve Kuru Meyve Kongresi'nde açıklanan 630 bin tonluk tahmini fındık rekoltesinin gerçeği yansıtmadığını savundu.

Akbaşlı, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sert Kabuklu Yemişler Birliğinin (INC) düzenlediği 30. Dünya Fındık ve Kuru Meyve Kongresi'nin 20–22 Mayıs 2011 tarihinde Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yapıldığını belirtti.

Toplantıda, 2011 yılı dünya tahmini fındık rekoltesinin, Türkiye için 630 bin ton, İtalya için 130 bin ton, Azerbaycan, Gürcistan için 70 bin ton, ABD için 45 bin ton ve diğer fındık üreticisi ülkeler 25 bin ton olmak üzere toplam 900 bin ton olarak açıklandığını ifade eden Akbaşlı, şunları kaydetti:

"Diğer ülkelerde durum nedir bilemiyoruz. Fakat 2011 yılında ülkemizde böyle bir rekolte miktarı olmayacağını şimdiden söyleyebiliriz. 30. Dünya Fındık ve Kuru Meyve Kongresi'nde açıklanan tahmini fındık rekoltesi gerçeği yansıtmamaktadır. Keşke Türkiye adına rekolte açıklayan kurum veya kişiler, toplantı öncesi son bir durum değerlendirmesi yapmak adına çiftçilerimiz ve onların yöneticileri ile görüşselerdi" dedi.

Akbaşlı, 2011 yılı Mart ayı başında sayılan karanfillerden elde edilen yeni mahsul fındık rekoltesinin şu an içinde bulunulan mayıs ayı sonu itibarı ile dalda fındık olarak görülmeye başlandığını ve karanfil ile görülen fındık arasında korkunç noksanlıklar tespit edildiğini belirtti.

Özer Akbaşlı, "Toprak Mahsulleri Ofisimizin depolarında bulunan fındıkları, yağlık yapma konusunu ağustos ayı başına kadar askıya alması, temmuz başında belli olacak 2011 yılı fındık rekoltesine göre yeniden bir strateji belirlemesi gerekmektedir. Dünyada olası yaşanacak fındık ihtiyaçları, TMO'nun stoklarından karşılanabilir. Hem dünya fındık sanayicisi fındık bulur hem de ülkemiz ve TMO da stoklarını maksimum seviyede eritmiş, kazançlı olmuş olur" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir