684 hakim ve savcı görevden uzaklaştırıldı

HSYK 2'nci dairesi 684 hakim ve savcıyı görevden uzaklaştırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, silahlı terör örgütü üyesi olma suçundan başlattığı yeni soruşturma listesini değerlendirdiklerini belirterek, 550'si adli, 98'si idari olmak üzere 648 hakim ve savcıyı daha geçici olarak görevden uzaklaştırdıklarını bildirdi.

Yılmaz, HSYK 2. Dairesinin dünkü toplantısının ardından, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. 

Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişiminin ardından hummalı bir çalışmaya girdiklerini belirten Yılmaz, darbe girişiminin ertesi günü 539'u idari, 2 bin 196'sı adli yargıdan olmak üzere 2 bin 735 adli ve idari yargı hakimi hakkında açığa alma kararı verdiklerini hatırlattı. 

Yılmaz, 19 Temmuz'da 18'i idari, 83'ü adli yargıdan 101, 22 Temmuz'da Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda görevli 5 hakim, savcıyı daha geçici olarak görevden uzaklaştırdıklarını bildirdi. 

HSYK 2. Dairesinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yeni soruşturma listesini değerlendirdiğini aktaran Yılmaz, "Çünkü itiraflarla, ihbarlarla sürekli üzerinde çalıştığımız listeler ortaya çıkıyordu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı 550'si adli, 98'i idari yargı olmak üzere 648 hakim hakkında da silahlı terör örgütü üyesi olma suçundan soruşturma başlattığını bize bildirince, bugünkü (dün) toplantıda da toplam 648 hakim ve savcının daha geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verdik." dedi.

Yılmaz, toplam 3 bin 489 hakim ve savcı hakkında geçici uzaklaştırma kararı aldıklarını belirterek, Yargıtaya yeniden seçilmeyen 124, Danıştaya yeniden seçilmeyen 41 kişiyle birlikte geçici uzaklaştırma kararı verdikleri hakim ve savcı sayısının 3 bin 654'e ulaştığını söyledi. Mehmet Yılmaz, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma listesindeki bazı hakim ve savcıların emekli olduğunu, bu nedenle HSYK'nın bu kişilerle ilgili bir işlem yapmadığını anlattı. 

"Listeler titizlikle değerlendiriliyor"

Çok titiz bir çalışma yaptıklarını, mağduriyete yol açmamak için geçici uzaklaştırma yolunu seçtiklerini aktaran Yılmaz, "Şimdi Kanun Hükmünde Kararnamenin 3. maddesinin bize verdiği yetki uyarınca, muhtemelen yarın (bugün) ilk açığa aldığımız 2 bin 851 hakim hakkındaki değerlendirmeyi, yarınki (bugünkü) genel kurulda yapacağız ve onların meslekten çıkarılıp çıkarılmayacağını değerlendireceğiz." diye konuştu.

Yılmaz, dün açığa alınan hakim ve savcıların durumunu ise itirazları aldıktan sonra görüşeceklerini söyledi.