7 fast food zinciri Türkiye yolunda

Türkiye'de ev dışı tüketim sektörünün yıllık yüzde 10'un üzerinde büyümesi yabancı zincirleri cezbetti. Sektör oyuncusu g2m Genel Müdürü Hayati Molinas, kendileri ile temasa geçen orta ölçekli 6-7 zincirin Türkiye pazarına gireceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Yener KARADENİZ

İSTANBUL - Dünyada 1.2 trilyon dolar, Türkiye'de ise 16 milyar dolarlık hacme ulaşan ev dışı tüketim sektöründe büyüme, gelişmekte olan ülkelerin lehine doğru kaymaya başladı. Gelişmiş ülkelerde doygunluğa ulaşan sektör Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yıllık yüzde 20'lere varan oranlarda büyüyor. Bu büyümeyi fark eden zincirler de anında o pazara doğru yelken açıyor. Şimdi yıllık yüzde 10-12 olan büyümeyi gözlerine kestiren yabancı zincirler Türkiye yolunda. Sektörün önemli oyuncularından g2m Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdürü Hayati Molinas, gelişmekte olan ülkelerde sektörün büyümeye devam edeceğini ve bunun da yabancı zincirleri etkilediğini söyledi. Son olarak ünlü zincir Jamie Oliver'in Zorlu Center'da şube açacağı bilgisini veren Hayati Molinas şu bilgileri verdi: "Türkiye'ye fast food zincirleri tarafından ciddi yatırımlar var. Yabancı zincirler master franchise vermektense kendileri gelmeyi tercih ediyor. Jamie Oliver Zorlu Center'da şube  açacak. Biz konumumuz itibari ile gelecek şirketlerin ilk temasta bulunduğu şirketler arasındayız. Yaklaşık 6-7 zincir Türkiye'ye girmek üzere harekete geçti.  Bunlar orta ölçekli fast food zincirleri ve sağlık ürünlerine yönelik hizmet sunan zincirler."

Kişi başı harcama yılda 55 euroya yükseldi

Ev dışı tüketimin genel olarak ülkelerin büyüme oranları ile paralellik gösterdiğini ancak gelişmekte olan ülkelerde durumun daha farklı olduğunu anlatan Molinas şunları söyledi: "Örneğin Türkiye yüzde 4-5 büyüse de sektör yüzde 10'ların üzerinde büyüyor. Türkiye'de daha gidecek yol var. Ev dışı tüketim sektörü toplam perakende sektörünün yüzde 10-15'ini oluşturuyor. ABD gibi gelişmiş ülkelerde bu oran yarı yarıya.  2002'de kişi başı gelir 3 bin dolarken ayda 1 kez dışarı çıkılırken şimdi 3 kez dışarı çıkılmaya başlandı. TÜİK rakamlarına göre kişi başı yıllık harcama miktarı ise 55 euroya yükseldi.  Kişi başı gelir 20 bin dolara yükseldiğinde bu rakamlar daha da artacak ve ev dışı tüketim sektörü 7-8 yıl içinde yüzde 100 oranında büyüyecek ve 30 milyar dolara yükselecek."

Üst segmente hitap eden zincirler artıyor

Sektörde en büyük payı yüzde 45'lere varan oran ile İstanbul alıyor. Onu sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirler takip ediyor. Hayati Molinas, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yatırım arttıkça bu bölgelerin sektörden alacağı payın artacağını söyledi. Türkiye'de tüketim alışkanlıkları ve gelen zincirlerin özellikleri ile ilgili de bilgi veren Molinas, son 3 yılda üst segmente hizmet veren zincirlerin arttığını, esnaf lokantası tarzı fastfood yatırımların ise azaldığını belirtti.
G2m'nin yolculuğu hakkında da konuşan Hayati Molinas, şunları söyledi: "1990'da 'Güney Temizlik' adıyla yola çıkan şirketin kardeş şirketi 2M Endüstriyel 1995 yılında kuruldu. Daha sonra İzmir ve Ankara bölgeleri hizmete açıldı. 2000 yılında ise grup şirketlerinden olan 'Cater Fresh' adlı şirket kuruldu ve toplu tüketim müşterilerine taze sebze ve meyve dağıtım servisi vermeye başladı. 2002 yılının sonunda Güney ve 2M şirketleri birleşti ve g2m adıyla tüm Türkiye'de hizmet vermeye başladı. Şirketimiz 2008 yılında Türkiye'nin Actera ile ortaklık yaptı ve hızla büyüme yolunda ciddi adımlar attı. Bugün otellerin, restoranların ve yemek şirketlerinin ihtiyacı olan her ürünü tedarik ediyoruz. Ev dışı tüketim sektörüne 10 bine yakın ürünle hizmet veriyoruz. Şu anda 20 bin müşterimiz bulunuyor. Geçen yıl 500 milyon TL'lik ciroya ulaştık. Bu yıl ise hedefimiz 700 milyon TL'lik ciro."