8 gen merkezinden 3'ü Türkiye'de

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünyada genetik farklılaşmanın yoğunlaştığı 8 gen merkezinden üçünün bir arada olduğu tek ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, Anadolu'daki bitki çeşitliğinin tüm Avrupa'ya denk olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, dünyada genetik farklılaşmanın yoğunlaştığı 8 gen merkezinden üçünün bir arada olduğu tek ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, "Tüm Avrupa kıtasında 12 bin 500 açık ve kapalı tohumlu bitki türü varken, sadece Anadolu'da bu sayının yaklaşık 12 bin tür olduğu bilinmektedir. Bu 12 bin türün de yaklaşık üçte biri olan 3 bin 905'i Türkiye'ye özgü endemik türlerdir" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz’ün soru önergesini yanıtlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Ülkemizin bu zengin biyoçeşitlilik potansiyelini koruyacak ve gelecek nesillere aktaracak, tek çatı altında en çok tohumu saklayabilen, 250 bin örnek kapasiteli, dünyanın üçüncü büyük Tohum-Gen Bankası 2010 yılında hizmete açılmıştır" dedi.

DPT tarafından desteklenen "Türkiye Endemik Bitki Projesi" sonucunda birçok endemik bitkinin tohumu toplanarak Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü'nde bulunan Menemen Gen Bankası'nda koruma altına alındığını kaydeden Eker, şöyle dedi: "Bakanlığımız tarafından 24 Ağustos 2004 tarih ve 25563 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 'Doğal Çiçek Soğanlarının Sökümü, Üretimi ve Ticaretine İlişkin Yönetmelik' kapsamında doğal çiçek soğanları ile ilgili işlemler yürütülmektedir. Yönetmeliğe göre, ülkemizde endemik ve nesilleri tehlike altında olan doğal çiçek soğanlarının doğadan toplanması ve ticareti (ihracatı) yasaktır. Doğal bitkilerin etkin değerlendirilmesi, yeni çeşitlerin geliştirilmesi uzun yıllar almakta olup bunları sayısal değere dökmek oldukça güçtür. Ancak sadece geofıtler için iç ve dış ticari potansiyelinin, yıllık 100 milyon TL'den yüksek olduğu tahmin edilmektedir. Endemik bitkiler; bitki ve bitkisel materyal satışı dışında, yerinde veya botanik bahçelerindeki organizasyonlarla turizm geliri potansiyeline de sahiptir."

(ANKA)

Bu konularda ilginizi çekebilir