80 lokomotif üretecek

Hyundai Rotem ile TCDD sözleşme imzaladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TCDD ile Hyundai Rotem arasında 80 adet elektrikli lokomotif ve 1 simülatör üretimi için TCDD Genel Müdürlüğü'nde sözleşme imzalandı.

 TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, imza töreninde yaptığı konuşmada, TCDD'nin hedeflerinden birinin yerli ve yabancı özel sektörün katılımını sağlayarak, demiryolu sanayinin geliştirilmesi ve Türkiye'nin demiryolu araç üretim merkezi haline getirilmesi olduğunu belirterek, bu doğrultuda dünyanın demiryolu teknolojisinde ileri firmalarıyla, 2004 yılından bu yana sürdürülen çalışmalar sonucunda, yerli-yabancı özel sektörle "çok güzel" yatırımlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Güney Kore ile Adapazarı Hızlı Tren Fabrikası, Almanya ile Erzincan Ray Bağlantı Fabrikası, Kardemir'de ray üretimi, Avusturya ile Çankırı Hızlı Tren Makas Fabrikası, Amerika ile TÜLOMSAŞ'da lokomotif üretimi gerçekleştirdiklerine işaret eden Karaman, uluslararası işbirliklerine, Güney Kore ile 80 elektrikli lokomotif ve 1 simülatör üretimi için sözleşme imzalayarak yeni bir halka eklediklerini bildirdi.

Genel Müdür Karaman, TCDD'nin mevcut elektrikli lokomotiflerinin yaş ortalamalarının yükselmesi nedeniyle bakım gereksinimlerinin arttığını, bu nedenle TCDD'nin uzun yıllardır programında olan ve 1996 yılından itibaren ihalelere çıkılmasına rağmen sonuçlandırılamayan elektrikli ana hat lokomotifleri imal ve temin projesini, bu yıl yeniden devreye soktuklarını söyledi.

Projenin finansman kaynağının yüzde 65'inin (220 milyon ABD Doları) İslam Kalkınma Bankası'ndan, yüzde 35'inin (110 milyon ABD Doları) öz kaynaklardan karşılandığını bildiren Karaman, bu yıl Temmuz ayında açtıkları ihaleye katılan 8 firma arasından "en avantajlı" teklifi veren (312 milyon 789 bin 438 ABD Doları) Hyundai-Rotem firmasıyla sözleşme masasına oturduklarını anlattı.

Proje kapsamında ilk 8 lokomotifin Hyundai-Rotem fabrikalarında üretileceğini belirten Karaman, 72 elektrikli lokomotifin ise 4 yıl içinde Türkiye'de üretilerek TCDD'ye teslim edileceğini kaydetti.

Karaman, projede yer alan lisans ve teknoloji transfer anlaşmasıyla, TCDD'nin tüm teknik bilgileri kullanma hakkı ile bunları Türkiye'de ve İslam Kalkınma Bankası üyesi ülkelerde üretme ve 10 yıl süreyle satma hakkında da sahip olduğunu bildirdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir