90’ıncı yılın gururu

Marmaray Boğaz tüp geçişi, düzenlenen törenle açıldı. Japon Başbakanı Abe’nin “Şimdi de Tokyo-İstanbul-Londra arasında hızlı tren hattı kuralım” çağrısına Başbakan Erdoğan, “Olur mu olur” yanıtını verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul’daki bütün raylı sistemleri birbirine entegre etmeyi hedefleyen Marmaray Projesi’nin Boğaz tüp geçişiyle 5 istasyonunu içeren etabı dün düzenlenen törenle hizmete açıldı.Üsküdar’da gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve bakanların yanı sıra Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta da katıldı.

Törendeki konuşmasına Fatih Sultan Mehmet’in dizeleriyle başlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, “Hüner bir şehir bünyad etmektir, reaya kalbin abad etmektir” dedi. Erdoğan şöyle konuştu:

“1453’te şehre girdiği andan itibaren işte bu dizelerinde ifade etiği gibi, İstanbul’u imar etmek, halkın gönlünü kazanmak için çalışmış, halkın gönlünü ‘abad etme’ vazifesini bizlere bir miras olarak bırakmıştı. Bu anlamlı günde, bu şehrin fatihi Sultan 2. Mehmet’i bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Açılışını yaptığımız projenin hayallerle yetinmeyip bu hayali kağıtlara, planlara, projelere döken Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülhamid’e de Rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, İstanbul ve Türkiye için, tüm insanlık için yüreklerini ve emeklerini ortaya koymuş, Türkiye’yi bugünlere taşımış, bu projenin gerçekleşmesine katkı sunmuş, başta Ulaştırma Bakanım olmak üzere, bakanlık mensuplarına, devlet adamlarına, siyasetçilerimize, bürokratlarımıza gönülden şükranlarımı ifade ediyorum.”  

“Asrın projesi” Marmaray’ın, son derece anlamlı bir günde, anlamlı bir yıl dönümünde hizmete açıldığını kaydeden Erdoğan, “Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıldönümünü kutluyor, milletçe 81 vilayetimizde, yurt içinde, yurt dışında 90. yıl coşkusunu yaşıyoruz. Marmaray’ı özellikle, 29 Ekim’de, özellikle 90. kuruluş yıl dönümünde açmak istedik. Zira bugün, işte bu büyük projeyle, hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor hem de demokratik bir cumhuriyetin, istikrar içinde, güven içinde, kardeşlik ve dayanışma içinde bir cumhuriyetin neleri başarabileceğini bugün ispat ediyoruz” diye konuştu. 

‘Yol medeniyet, ulaştırma istiklaldir’

Kendisinin de İstanbul’da doğup büyüdüğünü, şimdi de Üsküdar’da yaşadığını belirten Erdoğan, “Bugün yaşanan gurur İstanbul’un gururu ama aynı zamanda birlik ve beraberliğimizin de gururu” dedi. Mustafa Kemal’in Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için kırık dökük bir gemiyle, Karadeniz’in hırçın dalgaları arasında İstanbul’dan Samsun’a ulaştığını anlatan Erdoğan, bu tecrübenin yolun medeniyet, ulaştırmanın istiklal olduğunu ortaya koyduğunu ifade etti. Cumhuriyetin 10’uncu yılında demir ağlarla gurur duyulduğunu kaydeden Erdoğan, kendilerinin de o izi takip ederek ulaştırma yatırımlarına ağırlık verdiklerini, 10 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yol yaptıklarını, 26 olan havaalanı sayısını 50’ye çıkardıklarını belirtirken, “İinşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil gönülleri de buluşturduk. Cumhuriyeti sadece ulaştırma ağlarıyla değil, kardeşlik birlik ve dayanışma ağlarıyla adalet eşitlik ağlarıyla nakış nakış işledik” dedi.

‘Üsküdarlılar hakkınızı helal edin’

Marmaray’ın sadece 2 kıtayı birbiriyle kavuşturmakla kalmadığını, 150 yıl öncenin hayallerini gerçekle buluşturduğunu söyleyen Erdoğan, törende kendisinden önce konuşan Japonya Başbakanı Abe’nin “Tokyo-İstanbul-Londra arasında hızlı tren ağı kurma çağrısına” yanıt verdi. Erdoğan şunları söyledi: “Abe güzel dedi, Japonya’yla İstanbulu birleştirmek... Tokyo, Pekin, İstanbul, Londra... Olur mu olur!

Marmaray Pekin’den Tokyo’ya, Londra’ya kadar bir barış projesidir. Japonya’yla bir başka adım daha atıyoruz. Sinop’taki nükleer santrali Japonya, Fransa ve Türkiye olarak birlikte inşa edeceğiz. Cumhuriyetin 100’üncü yıldönümünü daha büyük eserlerle kutlayacağız.”

Erdoğan, projenin yüklenici firmaları Nurol, Gama ve Japon Taisei’ye de teşekkür etti. Marmaray inşaatı süresince çevre esnafının ve sakinlerinin rahatsız olduğunu kaydeden Erdoğan, “Üsküdarlılar hakkınızı helal edin ama unutmayın her kutlu doğum sancılı olur. Bu bir kutlu doğumdur. Sancı çektik ama şimdi hep berebaer mutlyuluğu yaşayacağız. Allah kazadan beladan korusun” diyerek sözlerini tamamladı.

‘Londra-İstanbul-Tokyo hızlı tren hattını kuralım’

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, “Bir kez daha Avrupa’yla Asya bu sefer demiryoluyla birleşiyor. Bu gerçekten de tarihi bir başarı. Burada muazzam bir projeden bahsediyoruz.Muazzam bir proje muazzam liderlerle gerçekleştirilebilir” diyerek Başbakan Erdoğan’ı kutladı. Denizin yaklaşık 60 metre derinliğindeki batırma tüp tünelin bir benzerinin daha olmadığını vurgulayan Abe, “Projede çalışan Türkler ve Japonlar, sizlerin başarısından bütün dünya övgüyle söz ediyor. Haritalara işlenecek ve nesiller boyunca kalacak bir projenin ortağı olarak Japonyayı seçmiş olmasından dolayı Türkiye’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu. Bir hayalinin olduğunu belirten Abe, “Var mısınız Londra - İstanbul - Tokyo hızlı tren hattını beraber kuralım” dedi.

Japonya ile Türkiye arasında mayısta bir anlaşma imzalandığını hatırlatan Abe, “İşbirliğini derinleştirmeyi ve dünya için birlikte çalışmayı taahhüt ettik. Dünyaya barış ve istikrar getirmek için çalışan Türkiye ve Japonya Asya’nın iki kanadıdır” şeklinde konuştu.

Abe’nin ve Erdoğan’ın konuşmalarının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım her iki başbakana 2. Abdülhamit’in Boğaz’ın altına inşa edilmesini düşündüğü geçidin eskizlerini armağan etti.

Kurdele keserken ücretsiz yolculuk pazarlığı yapıldı

Konuşmaların ardından önce Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Marmaray için dua etti sonra da törenin kurdele kesme kısmına geçildi. Bu sırada Cumhurbaşkanı Gül, İstanbulluların Marmaray’ı kullanmaya başlayacaklarını ifade ederek Başbakan Erdoğan’a, “Herhalde bir iyilik yapacaksınız!” dedi. Erdoğan da Marmaray projesinin 5 milyar doları bulan bir yatırım olduğunu belirterek vatandaşların 15 gün boyunca Marmaray’ı ücretsiz olarak kullanabileceklerini söyledi. Bu ‘pazarlığın’ ardından kurdele kesildi ve Üsküdar’dan ilk tren, törene katılan devlet erkanı ve yabancı konuklarla birlikte hareket etti.

Bir ‘çeşme’den diğerine 18 dakika

•          Marmaray’ın ilk etabı toplam 13.6 kilometreyi ve 5 istasyonu kapsıyor.

•          Bu istasyonlar Avrupa yakasında Kazlıçeşme’den başlayıp Yenikapı ve Sirkeci’nin ardından denizin altından geçişle Anadolu yakasında Üsküdar ve Ayrılıkçeşme’ye uzanıyor.

•          Kazlıçeşme - Ayrılıkçeşme arasındaki 13.6 kilometrelik mesafe 18 dakikada katediliyor.

•          Sadece deniz altı geçişini içeren Sirkeci - Üsküdar arası ise 4 dakika sürüyor.

•          Projenin yüzey kısımlarının tamamlanacağı 2016 yılından itibaren Bostancı’dan Bakırköy’e 37 dakikada, Gebze’den Halkalı’ya 105 dakikada ulaşılacak.

•          Tüm sistem hizmete açıldığında, yılda, zamandan elde edilecek toplam tasarrufun yaklaşık 13 milyon saat olacağı hesaplandı.

Gürültü, toz ve kirlilik azalacak

• Marmaray, İstanbul’u etkisi altına almış olan gürültü ve toz gibi olumsuz çevresel sorunları azaltacak.

• Hava kirletici gazların miktarında (NHMC, CO, NOx, vb.), ilk 25 yıllık işletim dönemi boyunca, yıllık ortalama olarak yaklaşık 29 bin ton/yıl düzeyinde azalma olacak.

• Sera gazlarının miktarında (başta CO2 olmak üzere) ilk 25 yıllık işletim dönemi boyunca, yıllık ortalama olarak yaklaşık 115 bin ton/yıl düzeyinde azalma olacak.

Proje, İstanbul’un ‘raylarını’ birbirine bağlayacak

•          Marmaray’la temel olarak, İstanbul’daki mevcut, yapımı süren ve planlanan raylı sistemlerinin birbirine entegre edilmesi hedefleniyor.

•          İstanbul Metrosu ile Yenikapı’da entegrasyon sağlanacak. (Yenikapı –Taksim –Şişli –4 Levent – Ayazağa)

•          Kadıköy-Kartal arasında inşa edilecek olan hafif raylı sistemi ile entegrasyon sağlanacak.

•          Kent ulaşımı içinde Raylı Sistemlerin payı artacak.

•          Avrupa ile Asya demiryolu ile birbirine bağlanacak.

•          Gebze-Halkalı banliyö hatlarının iyileştirilmesi ve Marmaray’ın hizmete girmesi ile Gebze-Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak ve bir yönde saatte 75 bin yolcu taşıma kapasitesine ulaşılacak.

•          Mevcut Boğaz köprülerinin yükü hafifletilecek.

•          Marmaray’da uygulanacak bilet fiyatları, şehir içi ulaşım fiyatları düzeyinde, 1.95 lira civarında olacak. İstanbulkart, Marmaray’da da geçecek.

‘Büyük projeler önce hayal edilir, iş bilen insanlar gerçekleştirir’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Marmaray’ın açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Çok büyük projeler önce hayal edilir, sonra ideal haline gelir sonra da iş bilen kararlı vizyon sahibi insanlar çıkar, bunları gerçekleştirirler. 153 sene önce hayal edilen bu proje bugün ne mutlu ki hükümetimiz tarafından gerçekleştirildi, açılışını yapıyoruz. İstanbul 3 büyük imparatorluğa başkentlik yaptı. Dolayısıyla 3 büyük imparatorluk tarihe iz bırakırken İstanbul’a da büyük izler bıraktılar. Şimdi cumhuriyet dönemini yaşıyoruz, cumhuriyet de çok büyük izler bıraktı. Bunlardan sonuncusu da bu.  Atlas okyanusundan Hint okyanusuna kadar kesintisiz demiryolu sağlanmış oldu. Değerli kardeşim Başbakan Erdoğan büyük bir azim ve karalılıkta bu projeyi takip etti. Emeği geçen herkese Türk milleti adına teşekkür ediyorum.”

Binali Yıldırım: Evinizden daha güvenli

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Marmaray projesinin depreme meydan okuyan bir proje olduğunu belirtti. Yıldırım, “Güvenlikle ilgili söyleyeceğim tek şey, en fazla korkulan İstanbul’da büyük bir deprem. O depremde Marmaray, evinizden daha güvenli. Böylesine devasa büyük bir projeyi saçma sapan, abuk sabuk iddialarla gölgelemeye çalışma gayretine ancak insanlar gülümseyip geçiyor” dedi.

Marmaray hattında cep telefonları açık olacak

Marmaray projesi, Turkcell şebekesinin kapsama alanına dahil oldu. Turkcell açıklamasına göre, 16 gün süren çalışmalar sonucunda, tünellerin tamamı ve 5 istasyon Turkcell kapsaması altına alındı. Turkcell, bayram boyunca da aralıksız devam eden çalışmalar sonucunda, deniz seviyesinin 60-80 m derinine inen 1,4 km’lik batırma tünel ile uzunluğu tek yönde 13,6 kilometreyi bulan iki yönlü tüneli kapsama altına aldı. Yaklaşık 80 kişinin görev aldığı çalışmalarda, 8,73 kilometre enerji kablosu ve 9,5 kilometre fiber kablo kullanıldı.820 metre feeder, 16 adet repeater, 13 adet kabinet, 54 Adet GSM anteni ve 44 adet GSM ekipmanı (RRU) montajı yapıldı.  Vodafone’dan yapılan açıklamada da, “Marmaray’ın açılışı ile paralel olarak şebekesini abonelerinin kullanımına hazır hale getiren Vodafone Türkiye, kent hayatına yeni bir soluk getirecek demiryolunda abonelerinin iletişim kurmasını sağlayacak” denildi. 

MARMARAY’IN KRONOLOJİSİ

Mühendislik ve müşavirlik hizmetleri

İşe başlama tarihi     14 Mart 2002

İşlerin tamamlanma süresi  83 ay

Orijnal tamamlanma süresi 13 Şubat 2009

Süre uzatımı  1718 gün

Tamamlanma tarihi  28 Ekim 2013

Toplam sözleşme bedeli       12.2 milyar Japon Yeni

Demiryolu Boğaz tüp geçişi

Sözleşmenin imzalanması    6 Mayıs 2004

Arkeolojik kazıların başlaması         17 Haziran 2004

JICA onayı (sözl. yürürlüğe girmesi)           16 Temmuz 2004

Yer teslimi ve işe başlama    27 Ağustos 2004

İşlerin tamamlanma süresi  56 ay

Orijinal tamamlanma tarihi 28 Nisan 2009

Süre uzatımı  1644 gün

Tamamlanma tarihi  28 Ekim 2013

Toplam sözleşme bedeli       153.5 milyar Japon Yeni

Banliyö hatlarının iyileştirilmesi

İhale tarihi     28 Şubat 2011

Sözleşmenin imzalanması    26 Ekim 2011

Yer teslimi ve işe başlama    3 Kasım 2011

İşlerin tamamlanma süresi  1324 gün

Tamamlanma tarihleri         29 Ekim 2013-18 Haziran 2015

Toplam sözleşme bedeli       1 milyar euro

Demiryolu aracı

İhale tarihi     12 Mart 2008

Sözleşmenin imzalanması    10 Kasım 2008

İşe başlama tarihi     25 Aralık 2008

İşlerin tamamlanma süresi  1981 gün

Orijinal tamamlanma tarihi (440 aracın teslimi)  29 Mayıs 2014

Toplam sözleşme bedeli       585 milyon euro