AB Bakanı: Gümrük Birliği koz olarak kullanılmasın

AB ile yapılan diyalog toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan AB Bakanı Çelik, bazı Avrupa ülkeleri ile yaşanan ikili sorunlar nedeniyle o ülkelerin Türkiye'ye karşı gümrük birliğini koz olarak kullanmalarını doğru bulmadıklarını ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Brüksel'de AB ile düzenlenen diyalog toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Bakanı Ömer Çelik, AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

AB Bakanı Ömer Çelik:
Yeni fasıllar açılmalı

Toplantı sonrası yaptığı açıklamada "Aramızda bazı sorunlar olduğu, anlaşamadığımız noktalar olduğu açık." diyen AB Bakanı Çelik, "Ancak bu diyalog kurmaya engel değil. Cumhurbaşkanımızın NATO zirvesi kapsamında Brüksel'e yaptığı ziyaret esnasında AB yetkilileri ile yaptığı görüşmeler ilişkilerde yeni bir zemin oluşturdu." dedi.

AB-Türkiye ilişkilerinin omurgasını katılım müzakerelerinin oluşturduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

"23. ve 24. fasılların açılması gerektiğini düşünüyoruz. Fasıl kapatmaktan bahsetmiyoruz. Açalım, konuşalım. İlerleme sağlarsak kapatırız. 

Gümrük birliğinin güncellenmesi aramızdaki önemli meselelerdendir. Bu bir kazan-kazan projesidir. Özellikle serbest ticarete karşı seslerin yükseldiği bu dönemde böyle bir adım önemlidir. 

Bazı Avrupa ülkeleri ile Türkiye arasındaki ikili sorunlar nedeniyle o ülkelerin Türkiye'ye karşı AB mekanizmalarını ya da gümrük birliğini koz olarak kullanmalarını doğru bulmuyoruz. Türkiye ile müzakerelerin kesilmesine yönelik talepler AB'nin zararınadır. Bir yerde sorun varsa daha çok müzakere edeceğiz, daha çok konuşacağız."

Öte yandan Çelik, bir sonraki zirvenin Adana'da, daha sonrakinin ise Roma'da gerçekleştirileceği bilgisini de verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 
AB ile birlikte çalışmaya hazırız

Toplantıda katılım müzakerelerinin yanı sıra enerji ve gümrük birliğinin güncellenmesi gibi konuların ele alındığını ifade eden Çavuşoğlu, ayrıca göçmen iadesi anlaşmasının da görüşüldüğü ve bu konudaki eksikliklerin nasıl giderileceğinin değerlendirildiğini belirtti.

"Suriye ve Katar konularında Türkiye-AB arasında görüş ayrılığı yok." diyen Çavuşoğlu, "Bölgedeki sorunların diyalog yoluyla çözümü konusunda büyük ölçüde görüş birliği var." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu açıklamasının devamında şunları kaydetti:

"Türkiye'de demokratik muhalefet var. Ancak teröre destek veren de var. Aynı şekilde gazeteciler var, ancak bir de teröre destek olanlar var. Gazeteci kimliği suç işlemeye engel değil. Bu ikisini ayrı tutmak zorundayız.

OHAL süreciyle ilgili ihlallerin tespiti için bir komisyon kurduk ve eğer ihlaller varsa bu konuda AB ile birlikte çalışmaya da hazırız."

AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini:
Körfez krizine ilişkin gelişmeleri değerlendirdik

Türkiye ve AB arasında ortak öncelikler bulunduğunu ifade eden Mogherini, "Özellikle Suriye meselesinde AB Bakanı Ömer Çelik ile yakın iş birliği içindeyiz. Astana ve Cenevre süreçlerini izliyoruz." dedi.

Toplantıda, Körfez krizine ilişkin gelişmelerin de değerlendirildiğini ifade eden Mogherini, ayrıca Kudüs konusunun da konuşulduğu ve iki devletli çözüme verilen desteğin tekrar teyit edildiğini kaydetti.

AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn:
İfade özgürlüğü AB için vazgeçilmezdir

Türkiye'de gazetecilerin ve muhalefet temsilcilerinin tutuklanmasıyla ilgili çok ciddi kaygıları olduğunu ifade eden Hahn ise "İfade özgürlüğü AB için vazgeçilmezdir." dedi.

Hahn, "Demokrasi ve insan hakları konusunda mümkün olan en kısa zamanda olumlu gelişmeler görmeyi umuyoruz." şeklinde konuştu.

Mültecilerle ilgili fonların yıl sonuna kadar yerine ulaşacağını vurgulayan Hahn, "Türkiye'nin mülteciler için yaptıklarını görüyoruz. 2.7 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyorlar. Bu konuda ilerleme kaydediyoruz." ifadelerini kullandı.