”AB bizi istemiyorsa açıkca söylesin”

Başbakan Erdoğan Merkel ve Sarkozy'ye yüklenerek iki liderin Türkiye'yi istemiyorlarsa bunu açıkca söylemeleri gerektiğini ifade etti ve "imtiyazlı ortaklık" fikri için "aklımızın ucundan geçmez" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GDANSK - Erdoğan, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Anayasa'da kendisiyle ilgili tanımlanan görevi yaptığını, oradaki görev alanı neyse o görev alanı içerisinde kaldığını" söyledi.

Polonya'da bulunan Başbakan Erdoğan, Gdansk Üniversitesinde bir konferans verdi ve öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Bir öğrencinin "TSK'nın hükümete olan etkisinin AB'ye girme noktasında azalması gerekir. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"TSK, şu anda Anayasa'da kendisiyle ilgili tanımlanan görevi zaten yapmaktadır. Oradaki görev alanı neyse o görev alanı içerisinde kalmaktadır. Ama bunun Türkiye'nin dışında bu şekilde anlatılması ve anlaşılmasını ben anlamakta zorlanıyorum. Birileri eğer Türkiye'ye fatura kesmek istiyorsa, bakıyorsunuz kulağı çok farklı yerlerden zorlanarak gösteriyorlar. Buralardan gitmeye gerek yok. Kestirmeden bunu bize sorsalar, biz cevabını kendilerine veririz. Türkiye'nin böyle bir sorunu yoktur ve TSK kendi görev alanı içerisinde çalışmaktadır."

"Müktesabatın içinde imtiyazlı ortaklık yok"

Türkiye'nin AB'ye üyeliğine ilişkin bir soru üzerine de Başbakan Erdoğan, "Bizim için tek yol vardır, o da üyeliktir" diye konuştu. Erdoğan, müktesebatın içerisinde imtiyazlı ortaklık benzeri bir örnek olmadığını belirterek, "Bunlar yeni yeni telaffuz edilen yeni yeni kullanılan ortaklık şekilleridir. Sayın Merkel, imtiyazlı ortaklık diye bir şey ortaya attı. Şimdi bunu savunmanın gayreti içerisinde. Bakın açık konuşuyorum, o da şudur; hiç bir lider bulunduğu konumda kalıcı değildir. Merkel de orada kalıcı değildir"diye konuştu.

Erdoğan Sarkozy için ise "Sarkozy ile bir araya gelince başka konuşuyor. Ayrılınca başka konuşuyor. Bizi almak istemiyorsanız söyleyin. bilelim. Ne güzel deriz ama niye söyleyemiyorlar?" ifadelerini kullandı.

İşte bunu onlara soruyorum. Eğer Türkiye’yi istemiyorsanız söyleyin. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bir çoğu Müslüman olduğu için mi bizi almıyorsunuz? Şu an AB üyeleri ülkeleri içerisinde 5 milyon Müslüman var. Zaten AB’ye girmişiz. Ama onlar Türkiye’yi almamanın gayreti içerisindeler.

Ergenekon yargının başlattığı bir süreç

Başbakan Erdoğan, "Ergenekon" soruşturması hakkındaki bir soruya da "Ergenekon süreci yargının başlattığı bir süreçtir. Bunun hükümete etkisi nedir noktasında sorunuza bir cevap verecek olursam; bu konuda rahatsız olan çevreler hükümetle bunun ilintisini kurmaya çalışmışlar. Çünkü bugüne kadar bu işler ne yazık ki gelen iktidarlar tarafından ya sümen altı edilmiş veyahut da koruma altına alınmıştır. Bu hükümet bunları koruma altına alan bir hükümet olmamıştır" yanıtını verdi.