AB borç tahminlerini yükseltti

Yunanistan, İrlanda ve Portekiz ile ilgili borç tahminleri revize edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Avrupa Birliği, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in bu yıl sonuna kadarki borç yükleriyle ilgili tahminini yükseltirken, İspanya'ya ilişkin daha olumlu bir tahminde bulundu.

Avrupa Komisyonunun tahminlerine göre, Yunanistan'ın borç yükü bu yıl, gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 157,7'sine, gelecek yıl ise yüzde 166,1'ine ulaşacak.

Geçen yıl AB/IMF yardımından yararlanan ikinci ülke olan İrlanda'nın borcunun da bu yıl GSYH'sinin yüzde 112'si, 2012 yılında ise yüzde 117,9'u olması bekleniyor. Daha önceki tahminlerde bu oranlar sırasıyla yüzde 107 ve yüzde 114,3 olmuştu.

Avrupa Komisyonu, borç yüküyle ilgili en büyük revizyonu Portekiz için yaptı. Buna göre, Portekiz'in borcu bu yıl GSYH'sinin yüzde 101,7'sine, gelecek yıl ise yüzde 107,4'üne ulaşacak. Daha önceki tahminlerde bu oranlar bu yıl için yüzde 88,8 ve gelecek yıl için yüzde 92,4 idi.

Portekiz ekonomisinin gelecek iki yılda yüzde 4 daralması bekleniyor. Ülkenin bütçe açığının da bu yıl yüzde 5,9 ve gelecek yıl yüzde 4,5 olacağı tahmin ediliyor.

Avrupa Komisyonu, İspanya'nın borcuyla ilgili tahminleri ise aşağı yönlü revize etti. Komisyon, İspanya'nın borç yükünün bu yıl GSYH'sinin yüzde 68,1'i, gelecek yıl ise yüzde 71'i olmasını bekliyor. Ancak önceki tahminlerde bu yıl borç yükünün yüzde 69,7 ve gelecek yıl yüzde 73 olacağı öngörülmüştü.  

Halen uluslararası dış yardım alan Yunanistan, İrlanda ve Portekiz'in, borç sorununun bir süre daha devam etmesi bekleniyor. Yunanistan, İrlanda ve Portekiz ekonomisine ilişkin daha yüksek borç tahmini, bütçe açıklarındaki artış ve zayıf büyüme, birçok ekonomistin, kurtarma yardımlarının ekonomik aktivite için bir araç olmadığını ve borç sorunlarını çözmediğini düşünmelerine yol açıyor.   

Bu konularda ilginizi çekebilir