AB dönem başkanlığı, İsrail'in bazı politikalarından rahatsız

AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı Schwarzenberg, İsrail hükümetinin bazı adımlarından memnun olmadıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

PRAG - AB dönem başkanlığının İsrail'in bazı politikalarından memnun olmadığı bildirildi.

AB dönem başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, Lidove Noviny gazetesine yaptığı açıklamada, İsrail hükümetinin bazı adımlarından memnun olmadıklarını belirterek, Kudüs yakınları ve Gazze'deki inşaat çalışmalarının çok sınırlı olduğuna dikkati çekti.

İsrail geçen aralık ve ocak aylarında Gazze Şeridi'ne saldırılarında 5 bin kadar evi yıkmıştı.

İsrail'de yeni kurulan hükümetin de bölgede heyecan yaratmadığını ifade eden Schwarzenberg, Çek Cumhuriyeti'nin AB dönem başkanlığında yapılması planlanan AB-İsrail zirvesinin toplanmasının mümkün olmadığını söyledi.

İsrail, 1400'den fazla kişinin öldüğü Gazze Şeridi'ne saldırılarından sonra Gazze sınırındaki geçişlere getirdiği kısıtlamalar nedeniyle uluslararası toplumun tepkisini çekiyor.

İsrail sınırdan büyük miktarda gıda ve ilaç geçişine izin verdiğini belirtirken, BM'den geçen hafta yapılan açıklamada, sınırlardaki durumun tahammül edilemez boyutta ve sınırdan Gazze'ye yapılan sevkıyatın yetersiz olduğu kaydedilmişti.

İsrail'de Binyamin Netanyahu'nun kurduğu sağ eğilimli koalisyon hükümeti de ortakları nedeniyle uluslararası toplumda kaygıları artırıyor.