AB ile 'geri kabul anlaşması' için müzakereler tamamlandı

Türkiye'nin AB ile yaşadığı vize sorununun önündeki en önemli engel olarak gösterilen geri kabul anlaşmasında müzakereler tamamlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, yaptığı yazılı açıklamada, iki tarafın 14 Ocak'ta Ankara'da yaptığı müzakerelerde geri kabul anlaşması taslağı üzerinde uzlaşma sağlandığını duyurdu.

"Müzakerelerden çıkan sonuç çok dengeli ve bölgedeki düzensiz (yasa dışı) göçün etkin yönetilmesine büyük katkı yapacaktır" ifadesini kullanan Malmström, müzakerelerdeki 'çok yapıcı ve pragmatik yaklaşımı' için Türk tarafına teşekkür etti.

Varılan uzlaşmanın AB üyelerinin onayına sunulduğunu belirterek, 24 Şubat'taki AB adalet ve içişleri bakanları toplantısından resmi onayın çıkacağına inandığını vurgulayan Malmström, Avrupa Parlamentosu'nun da onayının gerekeceğini hatırlattı.

Malmström, "Bu önemli gelişme aynı zamanda vatandaşlarımızın mobilitesini iyileştirmek hedefiyle Türkiye ile vize politikası ve diğer alanlarda işbirliğimizi daha da geliştirebilmemiz için yeni perspektifler sunuyor" ifadesini kullandı.

Diplomatik kaynaklar, geri kabul anlaşması için AB'den, vize muafiyeti müzakerelerine başlayabilmesi için üye ülkelerin AB Komisyonu'na yetki vermesini bekleyen Türkiye'nin bu tutumunu değiştirmediğini kaydetti.

Pragmatik bir yaklaşımla ve iyi niyetle geri kabul anlaşması müzakerelerini tamamlayan Türkiye'nin bu süreçte AB'nin de vize kolaylığı müzakerelerini başlatma kararı almasını bekleyeceğini belirten kaynaklar, bu konuda Almanya, Fransa, Hollanda ve Avusturya gibi vizelerin kalkmasına soğuk bakan ülkelerin alacakları tutumun büyük önem taşıdığını vurguladı.

Türkiye, AB üyeleri vize serbestisi müzakereleri için AB Komisyonu'na yetki verinceye dek geri kabul anlaşmasını imzalamaya soğuk bakıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir