AB sürecinde "gezi" sıkıntısı

AB üyesi bazı ülkeler Gezi protestocularına yönelik güvenlik güçlerinin müdahalesi ile ilgili "kapsamlı ve tarafsız" bir inceleme yapılmadan, Türkiye-AB üyelik müzakerelerinde başlık açılmasına karşı...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - AB müzakere sürecinde Gezi parkı olayları ve Rumların gündeme getirdiği Maraş önerisi nedeniyle sıkıntı yaşandığı bildiriliyor. 

ABHaber'e göre, AB üyesi bazı ülkelerin Gezi protestocularına yönelik güvenlik güçlerinin müdahalesi ile ilgili "kapsamlı ve tarafsız" bir inceleme yapılmadan yeni bir başlık açılmasına karşı çıktığı belirtilirken bu ülkelerin başını ise Hollanda'nın çektiği ifade ediliyor. 

Düşünce ve basın özgürlüğü baskıları kaygı verici
Bazı AB üyesi ülkelerin Türkiye'den protestoculara yönelik "polis şiddeti" konusunda "bağımsız ve tarafsız soruşturma" talebinde bulunduklarına dikkat çekilen haberde "Almanya, Hollanda ve Avusturya gibi ülkeler, Gezi protestoları ile başlayan süreçte Türkiye'de düşünce ve basın özgürlüğüne yönelik baskıların ‘kaygı verici boyutlara' ulaştığının altını çiziyor" denildi. 

Orantısız güç kullanımı konusunda adım atılmadı
Bazı AB ülkelerinin Türk güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik "orantısız güç kullanımının" soruşturulması konusunda Türk hükümetinin "herhangi bir adım atmadığı" eleştirisinde bulunduğu belirtildikten sonra şöyle devam edildi: 
"Birçok AB başkentine göre düşünce ve basın özgürlüğü dahil Türkiye'deki insan hakları konusundaki gelişmeler kaygı verici boyutta. Oysa son gelişmelere bakıldığında ifade ve basın özgürlüğünün çok daha oturmuş olması gerekirdi görüşü hâkim." 
Bazı AB ülkeleri, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Komisyonu ile birlikte AB Dış Politika Sorumlusu Catherine Ashton ve Genişlemeden Sorumlu Üye Stefan Füle'nin polisin göstericilere yönelik aşırı güç kullanımına ilişkin ayrıntılı bir araştırmada ısrar ettiği de kaydediliyor.
Bu çerçevede bir soruşturma konusunda "herhangi bir gelişme, ilerleme yok. Türk Ombudsmanı da dâhil olmak üzere bu tür çalışma konusunda net bir resim yok" görüşünün dile getirildiği aktarılıyor. 

Öte yandan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Maraş önerileri konusunda Ankara'nın adım atmasını istediği de bildirilirken şöyle deniliyor: 
"Rumlar önerileri kabul edilmezse yeni başlıkların açılmasına itiraz edebileceklerinin altını çiziyor. Rum yönetimi ayrıca Türkiye'nin Maraş'ın geri verilmesini sağlamasının müzakere sürecine olumlu katkı sağlayacağı, bazı başlıkların açılabileceği mesajını veriyor."